BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,56
ALTIN 2.496,14
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan IMF’ye olan borcunun taksidini ödemedi

Yunanistan’ın IMF’ye ödemesi gereken 1.6 milyar Euro’luk borç taksidinin son ödeme süresi geçti. Atina’nın Euro Bölgesi’ne sunduğu son öneriye “Referandumdan sonra görüşebiliriz” yanıtı geldi.

Abone ol

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Euro Bölgesi'ne yeni bir kurtarma paketi ve mevcut borcun yeniden yapılandırılmasını teklif etmişti.

Yunanistan'ın IMF’ye ödemesi gereken 1.6 milyar Euro’luk borç taksidinin son ödeme süresi geçti.

Uluslararası Para Fonu (IMF), TSİ saat 00.00’dan hemen sonra, Yunanistan’ın borç taksidini ödemediğini teyit etti.

Syriza hükümetinin IMF'ye olan borç taksidi ödemesi için sürenin dolmasına saatler kala Brüksel'e yaptığı son teklife de Euro Bölgesi maliye bakanlarından 'Hayır' yanıtı geldi.

Atina'nın önerisinde Yunanistan'a üçüncü bir kurtarma paketi verilmesi ve mevcut borçların da yeniden yapılandırılarak daha uzun vadeye yayılması teklif ediliyordu.

2 yıl süreli 29,1 milyar euroluk yeni yeni kurtarma paketinin Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) olarak adlandırılan kuruluş tarafından yönetilmesi de teklifte yer alan başlıklar arasındaydı.

Ancak Euro Bölgesi Başkanı Jeroen Dijsselbloem, yeni önerilerin ancak Pazar günkü referandumun ardından masaya yatırılabileceğini ifade etti.

Dijsselbloem, maliye bakanlarının görüşmelere yarın da devam edeceğini söyledi.

Borç taksidinin ödenmemesiyle ülkenin Euro Bölgesi dışına itecek sürecin tetiklenebileceği uyarıları yapılıyor.

Avrupa Komisyonu, herhangi bir anlaşmaya varılabilmesi için Yunan hükümetinin emekli maaşlarında indirime gitmesini KDV uygulanan ürün sayısının artırılmasını talep ediyor.

Syriza hükümeti Euro Bölgesi, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'nın yardım paketi karşılığında talep ettiği kemer sıkma tedbirlerini referanduma götürme kararı almıştı.

Avrupalı yetkililer, referandum sonucunun Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalıp kalmayacağını tayin edeceği uyarılarını yapıyor.