BIST 9.065
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.294,98
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan IMF ve AB'nin önerilerini 'reddetti'

Yunanistan'ın, alacaklıları Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nun borç krizini aşabilmek için sunduğu karşı önerileri reddettiği haber veriliyor. Almanya da, Atina'yla anlaşmanın zaman alabileceğini açıkladı.

Abone ol

Yunanistan'ın, alacaklıları Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nun borç krizini aşabilmek için sunduğu karşı önerileri reddettiği haber veriliyor.

Fransız AFP haber ajansı, adını açıklamadığı bir Yunan yetkilinin "Daha fazla KDV artışı ve kamu harcamalarında kesinti öngören yeni plan Atina tarafından reddedildi mi?" sorusuna "Evet" yanıtını verdi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin sözcüsü Martin Jaeger da, Yunanistan'la AB ve IMF arasında bir anlaşmaya varılabilmesi için daha kat edilmesi gereken çok yol olduğunu söyledi.

Yunanistan Ekonomi Bakanı Yorgos Stathakis ise ülkesinin ay sonuna dek alacaklılarıyla anlaşmaya varacağından ve temerrüde düşmeyeceğinden emin olduğunu belirtti.

Ülkesinde yayın yapan Mega TV'ye konuşan Stathakis, önlerinde çözmeleri gereken sadece birkaç konu kaldığını ifade etti.

Stathakis, bu konular arasında bazı borçlarının ertelenerek uzun vadeye yayılmasını ve Yunan Adaları'nın katma değer vergisi muaffiyetine sahip olmasının geldiğini belirtti.

Yunanistan'da koalisyonun küçük ortağı olan Bağımsız Yunanlar Partisi, ülkenin adalarının KDV'den muaf tutulmasında ısrarlı.

Euro Bölgesi Maliye Bakanları bu akşam Brüksel'de bir araya gelerek, Yunanistan'la varılması umulan anlaşmaya son şeklini vermeye çalışacak.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras'ta bugün anlaşma için Brüksel'de yeniden temaslarda bulunacak.

Ülkesinin parlamentosunu son gelişmeler hakkında bilgilendiren İtalya Başbakanı Matteo Renzi ise Yunanistan'la görüşmelerin yarın başlayıp iki gün sürecek Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nden sonra da sürebileceğini söyledi.

Atina'da hükümete tepki

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ve Syriza önderliğindeki koalisyon hükümetinin yeni tavizler vererek sunduğu son kemer sıkma paketi planı, AB ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından memnuniyetle karşılansa da, Atina'da hükümete tepki var.

Reuters haber ajansına konuşan Meclis Başkan Yardımcısı ve Syriza Milletvekili Alexis Mitropoulos, hükümetin Brüksel'e önerdiği son paketi "Tam bir mezar taşı" olarak niteledi. Mitropoulos, "Verilen tavizler sol görüşün prensiplerine uygun değil. Paket bu şekilde Meclis'e gelirse onay vermemiz mümkün olmaz" dedi.

Syriza'nın yeni tedbir paketindeki başlıca maddeler şöyle sıralanıyordu:

  • Yüksek ciroya sahip işletmelerden daha fazla vergi alınması
  • Zengin kesimden daha fazla vergi
  • Seçilmiş bazı ürünlerin KDV'ye tabi hale getirilmesi
  • Erken emeklilik olanaklarının kısıtlanması ve emeklilik primlerinin yükseltilmesi

Bağımsız Yunanlar Partisi lideri ve İçişleri Bakanı Panos Kammenos ise ancak borçlarının bir kısmının silinmesi halinde mevcut pakete "Evet" oyu verebileceklerini söyledi.

Syriza seçmeni rahatsız

Syriza seçmeni de Brüksel'de verilen tavizlerden rahatsız. Reuters'a konuşan 34 yaşındaki öğretmen Panagiota Panayiopoulou,"İnsanlar Tsipras'ı destekledi çünkü farklı olduğunu düşünüyorlardı. Ama o da Avrupalıların tüm isteklerini yerine getiriyor. Tsipras'a verdiğim oy boşa gitti" diyerek tepkisini dile getirdi.

Dün Atina'da düzenlenen gösterilerde, sendikalar ve emekli birlikleri hükümetin sunduğu kemer sıkma paketini protesto etmişti.

Gelen tepkilere karşın Syriza yetkilileri, paketin parlementodan geçeceği görüşünde.

Yeni kemer sıkma paketinin parlamentodan geçmesi için millewtvekillerinin salt çoğunluğun "Evet" oyu yeterli olacak.