BIST 9.716
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.428,24
HABER /  EKONOMİ

Yunanistan için Düyun-u Umumiye kuruldu

Yunanistan'a kurtarma paketi konusunda taraflar anlaşma sağladı. Ancak mutabakatın detayları sosyal medyada yankı uyandırdı.

Abone ol

Euro Bölgesi liderleri Yunanistan konusunda anlaştı ancak Almanya’nın anlaşma öncesi sert tavrı ve fonun denetiminin AB denetiminde olması sosyal medyayı salladı. Twitter’da #ThisIsACoup (#bubirdarbedir) hashtag’i ilk sıralara yerleşti.

Euro Bölgesi liderlerinin 17 saat süren Yunanistan zirvesinde, Atina'ya üçüncü kurtarma paketi konusunda anlaşma sağlandı. 50 milyar Euro’luk dev bir fonu kapsayan anlaşmada fonun kontrolünün tamamen Avrupa Birliği denetiminde olması ve Almanya’nın anlaşma öncesi sert tavrı ise sosyal medyada yankılandı. Uzmanpara'dan Aşye Ekin Gündüz anlaşmanın ardından sosyal medyadan yansıyanları derledi

'3. DÜNYA SAVAŞI BANKALARLA...'

Twitter’da #ThisIsACoup (#bubirdarbedir) hashtag’i Nobel ödüllü ekonomist ve New York Times köşe yazarı Paul Krugman’ın da paylaşımının ardından dünyada ilk Türkiye’de de 6. sıraya yerleşti.

Tweetlerde ‘1. Dünya Savaşı silahlarla, 2. Dünya Savaşı tanklarla, 3. Dünya Savaşı ise Bankalarla…’ gibi paylaşımlar dikkat çekiyor.

DÜYUN-U UMUMİYE BENZETMESİ

Öte yandan sağlanacak fonun AB denetiminde olması ise yurt içinde ‘Düyun-u Umumiye’ benzetmesine neden oldu.

Düyun-u Umumiye Osmanlı’nın dağılma döneminde 1881-1939 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun dış borçlarını denetleyen kurumdur.

II. Abdülhamit döneminde kurulmuştur. Sözcük, ‘Genel Borçlar’ anlamına gelir. Düyun-u Umumiye kurulduğu yıldan itibaren, Osmanlı İmparatorluğu'nun ekonomik ve mali yaşamı üzerinde etkili bir rol oynamıştır.

AĞIR ŞARTLAR

Avro Bölgesi liderlerinin 17 saate yakın süren zirvesinde Yunanistan, iflastan kurtulmak ve avroda kalabilmek için ağır şartları kabul etmek zorunda kaldı.

Üç yıl süreli 82-86 milyar avroluk üçüncü kurtarma paketi karşılığında Atina'nın kabul ettiği koşullardan öne çıkanlar şöyle:

REFORMLAR AYNEN DEVAM EDECEK

"Yunanistan'da kemer sıkma önlemleri ağırlaşarak devam edecek. KDV artırımı dahil vergi düzenlemeleri, çalışma piyasası reformu ve emeklilik reformu gerçekleştirilecek. Yunanistan otomatik bütçe kesintilerini öngören mali kurala geçecek ve istatistik kurumunun bağımsızlığını güçlendirecek.

IMF Yunanistan'ı yakından denetlemeye devam edecek. IMF'yle anlaşma vadesi dolduğunda yenilenecek. Aksi halde Atina'nın AB destekli mali programı askıya alınacak.

IMF VE AB DENETLEYECEK

IMF'yle birlikte diğer Troyka kurumları AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası heyetleri Atina'ya dönecek ve Yunan kurumlarını yerinde denetleyecek. Yunanistan Troyka'nın olurunu almadan mali konularda tek başına hareket edemeyecek.

Kamunun en değerli aktiflerinin transfer edilmesiyle Atina'da 50 milyar avroluk bir özelleştirme fonu oluşturulacak. Özelleştirmeler Troyka kurumlarının denetiminde yapılacak. Elde edilecek gelirin yarısı bankalara sermaye takviyesinde, bir çeyreği borç geri ödemesinde ve kalan çeyreği yatırımlarda kullanılacak.

YENİ DÜZENLEMELER YOLDA

Yunanistan'da kamu çalışanları azaltılacak, bankacılık sektörü yeniden yapılandırılacak, elektrik iletim hatları operatörleri özelleştirilecek, eczaneler, süt üreticileri ve fırınlar başta olmak üzere birçok sektörle ilgili yeni düzenlemeler yapılacak.

YUNANİSTAN TÜM ŞARTLARI KARŞILASA BİLE

Yunanistan tüm bu şartları karşılaması halinde bile borçlarını kısmen bile sildiremeyecek. Atina Avro Bölgesi'nin diğer üyelerinden aldığı ikili kredileri kırpamayacak. Belirli şartların karşılanması halinde borç vadelerinin uzatılması ve faiz oranlarında indirim söz konusu olabilecek.

Yunanistan imza attığı tüm bu taahhütlere rağmen 82-86 milyar avroluk üçüncü kurtarma paketinin başlatılmasını güvence altına alamadı. Yunan Meclisinin bu hafta taahhüt edilen reformları yasalaştırması ve Atina'nın Troyka'nın muhtemel yeni taleplerini karşılaması halinde yeni kurtarma paketi uygulamaya girebilecek."