BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,97
ALTIN 2.435,21
HABER /  GÜNCEL

Yunan meclisinde İstanbul kavgası!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın Atina ziyaretine ilişkin yayımlanan açıklamadaki İstanbul ismi Yunanistan'ı ayağa kaldırdı.

Abone ol

Atina Belediyesi'nin ziyaretle ilgili yaptığı Yunanca açıklamada, Yunanca'da İstanbul'a "Konstantinapolis" deniliyor olmasına rağmen, kentin adının 2 kez "İstanbul" olarak geçmesi Belediye Meclisi'nde kavgaya yol açtı.

Topbaş'ın ziyareti öncesinde toplanan Belediye Meclisi'nin ırkçı-faşist üyesi Nikos Mihaloliakos, "Açıklamada Konstantinopolis'e İstanbul denmesi kabul edilemez. Bana oy veren Atinalıların yüzde 5'i buna tahammül edemiyor" dedi.

Mihaloliakos, Atina'daki göçmenler konusu açıldığında da Belediye Başkanı Yorgo Kaminis'e, "İyi geceler. Size Yunan vatandaşı yaptığınız Pakistanlılar ve Bangladeşliler oy verdi. Hayrını görün" diyerek Nazi selamı verdi ve salonu terk etti.

Muhalefet yanlısı Yunan gazeteleri, Atina Belediyesi'nin açıklamasında "İstanbul" denilmesi için "Kendi kalemize gol attık" ifadesini kullandı.

BARIŞ İÇİN ÖNEMLİ

Topbaş, 1 Ocak'ta göreve başlayan Yorgo Kaminis'in görüştüğü ilk yabancı belediye başkanı oldu. İstanbul ile Atina belediyeleri arasındaki işbirliğini güçlendirmek istediklerini söyleyen Topbaş benzer kentler arasındaki ilişkilerde kent diplomasisinin ve bilgi paylaşımının, barış için önemli adımlar olacağına inandığını belirtti.

ZEYTİN DALI UZATTI

Kadir Topbaş, Atina'da, kentin Belediye Başkanı Yorgo Kaminis ile başkanlık makamında görüştü. Topbaş'ın, Kaminis'i ziyaretine, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Hasan Göğüş de eşlik etti. Ziyaretin ardından Topbaş, üzeri lale işlemeli bir tabağı Kaminis'e hediye etti. Kaminis de Topbaş'a, gümüşten yapılmış bir zeytin dalı sundu.