BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,98
ALTIN 2.416,95
HABER /  GÜNCEL

Yunan krizi Avrupa bankalarını vurdu

Yunan genel seçimi sonrasında başlayan koalisyon arayışlarındaki son tıkanma Avrupa bankalarının hisselerini vurdu.

Abone ol

Yunanistan'da hükümet kurma çalışmalarının zora girmesi ardından Avrupa genelinde özellikle bankalara ait hisse senetelerinin değerlerinde büyük düşüşler yaşandı.

Koalisyon hükümetinin kurulamaması, Yunanistan'da uluslararası destekle oluşturulan kemer sıkma programının uygulanamayabileceği ve dolayısıyla bunun bir yansıması olarak euro bölgesinin büyük bir kirize daha girebileceği olasılığını gündeme getirdi.

Demokratik Sol Parti lideri Fotis Kuvelis, bu sabah Yunan televizyonunda yaptığı açıklamada Syriza katılmadığı sürece, kendilerinin de kurtarma paketlerini destekleyen partilerle koalisyona girmeyeceğini söyledi.

Kuvelis, süreçten bir birlik hükümeti çıkamayacağını, Syriza'nın yer almadığı bir hükümetin yeterli halk ve meclis desteğine kavuşamayacağını belirtti.

Syriza, yeni kemer sıkma adımları alınmasını destekleyen hiç bir koalisyona destek vermeyeceğini vurguluyor.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, bugün koalisyon görüşmelerini sürdürmek üzere dört partinin liderlerini akşam saatlerinde (TSİ 19.30) cumhurbaşkanlığı sarayına davet etmişti.

Bu partiler Yeni Demokrasi ve Pasok ile Syriza ve Demokratik Sol Parti idi.

Hisselerdeki düşüş yüzde 4'ü geçti

Bankalara ait hisse senetleri İspanya ve Fransa'da değer kaybına uğradı. Madrid merkezli Ibex Bankası'nın hisse senetlerindeki düşüş oranı yüzde 2,8'i buldu; Cac bankasının hisselerindeki düşüş ise yüzde 2,2 oldu.

Fransız BNP Paribas'ın hisseleri yüzde 3,4 oranında değer kaybederken, bu düşüş Societe Generale için yüzde 3,3 oldu.

Credit Agricole'nin hisseleri ise yüzde 3,4 oranında düştü.

İspanya'daki diğer bankalardan Banco Santander ve Bankia'nın hisseleri, sırasıyla, yüzde 3,4 ve yüzde 4,4 oranında düştü. Söz konusu iki banka hükümetin yeni düzenlemesi uyarınca kriz anlarına dayanıklılığı arttırma önlemleri çerçevesinde güvence fonu olarak 2 milyar 700 milyon ve 2 milyar 100 milyon euro ayırdıklarını açıkladılar.

Pelrol fiyatları

Petrol fiyatlarında da düşüş yaşandı; bu düşüşün ekonomik faaliyetlerde daralma yaşanacağı endişesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Brent ham petrolü varil başına 1 dolar 69 cent ucuzladı. Brent petrolü mart ayında varil olarak 128 dolardan satılıyordu.

ABD ham petrolü de 1 dolar 86 centlik bir ucuzlamayla 94 dolar 27 centten satılıyor.

Kemer sıkmaya karşı çıkışlar

Bu gelişmelerin arkasında euro bölgesinin geleceği ile ilgili beklentiler bulunuyor.

Yunanistan'da hükümet olmayışı, kemer sıkma önemlerini uygulama yeteneğinin sorgulanmasına yol açıyor. Yunanistan aldığı uluslararası yardımlara karşılık olarak böyle bir kemer sıkma programı uygulamayı kabul etmişti.

Yunanistan vaad ettiği ve özellikle kamu harcamalarının azaltılmasına yönelik programı uygulamaz ise, kendisine söz verilen yardımları alamayacak.

Yardım alamayan bir Yunan ekonomisinin, euro bölgesinin bir parçası olarak işlevselliğini kaybetmesinden endişe ediliyor.

Belirsizliği arttıran bir diğer etken de uluslararası destekle oluştrulan kemer sıkma programına karşı çıkan partilerin son genel seçimde iyi sonuçlar elde etmiş olmaları.

Syriza görüşmeye katılmayacak

Seçimi ikinci sırada tamamlayan radikal sol Syriza koalisyonundan bir yetkili, liderleri Aleksis Çipras'ın bugünkü görüşmelere katılmayacağını söyledi.

Bu da görüşmelerin daha başlamadan sonuçsuz kalması endişesine yol açtı.

Açmaz giderilemezse, ülkenin Haziran ayında yeniden seçime gitmesi gerekecek.

Anketler, yeniden seçime gidilirse Syriza bloğunun en çok oyu alacağına işaret ediyor.

Seçimlerden 19 sandalye ile yedinci sırada çıkan Demokratik Sol, aslında teorik olarak Yeni Demokrasi ve Pasok'a koalisyon için yeterli desteği sağlayacak güçte.

Ancak Kuvelis daha önce de defalarca Syriza'nın yer almadığı bir hükümette kendilerinin de bulunmayacağını vurgulamıştı.

Avrupa Birliği Maliye Bakanları, bugün Yunanistan ile ilgili gelişmeleri görüşmek üzere Brüksel'de bir araya geliyor.

BBC Muhabiri Gavin Hewitt, yenilenen bir seçimde, kemer sıkma programlarına karşı çıkan partilerin daha da güçlenmesinin Brüksel'de yaygın şekilde paylaşılan bir endişe olduğunu söylüyor.

Avrupalı liderler daha önceden yapılan anlaşmaları yeniden müzakere etmeyi düşünmediğinden, Yunanistan'ın euro bölgesinden ayrılmayı seçmesi söz konusu olabilir.

Bazı merkez bankası başkanları, Yunanistan'ın para birliğinden ayrılması halinde ortaya çıkabilecek olasılıkları açıkça tartışmaya başladı.

Seçim öncesinde ülkeyi bir ulusal birlik hükümeti ile yöneten Yeni Demokrasi ve Pasok, AB-IMF paketinde öngörülen kamu harcamalarında büyük çaplı kesintilere onay vermişti. Bir hafta önceki seçimlerde her iki parti de ciddi oy kaybına uğradı.

Pasok ve Yeni Demokrasi'nin toplam sandalye sayısı 149. İki partinin hükümeti kuracak çoğunluğa ulaşabilmesi için iki milletvekiline daha ihtiyacı var.

Sandıklardan ikinci büyük parti olarak çıkan Syriza, 130 milyar euro tutarındaki kredi paketi karşılığında Yunanistan'a şart koşulan kemer sıkma önlemlerinin yeni kurulacak herhangi bir hükümet tarafından reddedilmesi gerektiğinde diretiyor.