BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,58
ALTIN 2.501,18
HABER /  GÜNCEL

Yüksekten atan Suriye sözcüsüne cevap

Uçağın uçaksavar ateşiyle düşürüldüğünü ve kuyruğun ellerinde olduğu iddia eden Suriye yönetimini, Ankara ciddiye almadı.

Abone ol

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri "Uçak 8 mil açığa düştü. Suriye'nin iddia ettiği gibi 1 mil açıkta vurulan bir uçak nasıl 8 mil gidebilir?" diye tepki gösterdi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdissi’nin dün öğlen yaptığı açıklamaları önce ”Muhatap bile almıyoruz” diye görmezden geldi, sonra sert bir dille yalanladı.

Dışişleri, Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdissi’nin iddialarına tepki gösterdi. Milliyet'ten Aslı Aydıntaşbaş, Suriye’nin açıklamalarından 5 saat sonra Dışişleri yetkilileriyle görüştü.

DÜNYA KATİL REJİMİNİN AÇIKLAMALARINA MI İNANACAK?u.20120626080818.jpg

Ellerinde uçağın 11: 58’de 13 milde ve uluslararası sularda vurulduğuna dair somut deliller olduğunu belirterek, ”İlk aşamada Suriyeli sözcüyü yalanlamaya bile gerek görmedik. Muhatap almamaya karar verdik. Elimizdeki hukuki deliller o kadar güçlü ki. Dünya 15 bin sivili öldürmüş bir katil rejimin açıklamalarına mı inanacak yoksa masaya koyduğumuz somut radar sinyal haritasına mı?” dedi. 

Türk makamları, ellerinde hem uçağın radarının verdiği sinyaller hem de uçağı takip eden ana kadar üssünün haritası olduğunu, bu iki haritanın da uçağın 13 mil açıklarında vurulduğuna işaret ettiğini belirtti.

500 METREDE VURULDUYSA UÇAK NASIL 8 MİL AÇIKTA OLUYOR?

Uçağın bıraktığı elektronik izin her iki radarda da net olduğunu belirten yetkili, Suriye hükümetinin uçağın daha önce yaptığı kısa ‘hava sahası ihlali’ ile vurulma anı arasında bir kargaşa yaratmaya çalıştığını söyledi. Ayrıca Suriyeli yetkilinin iddia ettiği gibi uçağın kuyruğunun ellerinde olmadığını söyledi.uuuuu.20120626081048.jpg

İHLAL ETMİŞ OLSA BİLE

Üst düzey bir yetkili ”Suriyeli sözcünün ifadeleri çelişkiler içeriyor. 500 metrede vurulduysa nasıl radar 13 mil gösteriyor? Nasıl oluyor da uçak 8 mil açıkta bulunuyor?” dedi. Yetkililer, uçağın bir noktada alçak uçuş yaptığını doğrulamakla birlikte, ikinci kez Suriye hava sahasını ihlal etmediğini, ancak ihlal etmiş olsa bile uluslararası hukukta vurulmasının yanlış olduğunu söyledi.