BIST 9.106
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.324,91
HABER /  GÜNCEL

Yüksekovada şarbon paniği

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde şarbon vakası nedeniyle 4 köy karantina altına alındı.

Abone ol

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde şarbon vakası nedeniyle 4 köy ve 1 mezranın karantina altına alındığı, yaklaşık 30 küçükbaş, 50 büyükbaş hayvanın da telef olduğu bildirildi.

İlçe Tarım Müdürü Mehmet Bilgin gazetecilere yaptığı yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı Kısıklı Köyü Yemişli Mezrasındaki çiftçilerin ihbarları doğrultusunda ekiplerin köyde incelemelerde bulunduklarını belirtti.

İncelemelerde ekiplerin iki koyunun telef olduğunu tespit ettiğini dile getiren Bilgin, ancak kesin sonuç alınması amacıyla hayvanlardan numune alarak Elazığ'a tahlile gönderdiklerini, numunelerin pozitif çıktığını ifade etti.

Bunun üzerine mezrada aşılama yaptıklarını kaydeden Bilgin, ancak daha sonra Karlı, Gürdere, Çiçeközü köylerinde de hayvanların telef olması üzerine ekiplerin bu köylerde de incelemelerde bulunduklarını vurguladı.

Yaklaşık olarak 30 küçükbaş ve 50 büyükbaş hayvanın telef olduğunu söyleyen Bilgin, bu nedenle 4 köy ve 1 mezranın 15 gün süreyle karantina altına alındığını bildirdi.

Telef olan hayvanların belediyece açılan çukurlara gömüldüğünü anlatan Bilgin, “Ankara'dan aşı istedik. Dün aşılarımız ulaştı. Hayvanlara aşılarını yapıyoruz. Hayvanların meralara çıkışı belli süre yasaklandı. Şarbon, solunum yoluyla, etlerin yenmesi ve yaralara dokunulmasıyla insanlara bulaşabilir. Dikkatli olması gerekiyor” dedi.

Gürdere Köyü Muhtarı Tahir Düzce ise 15 günden bu yana hastalığı farkettiklerini, ancak 1 haftadır tedbirlerin alındığını vurguladı.

Köyde 13 büyükbaş hayvanın telef olduğunu dile getiren Düzce, birçok insanın bu hayvanlarla geçimini sağladığını, ancak telef olmaları nedeniyle vatandaşların mağdur olduğunu ifade etti.