BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,99
ALTIN 2.315,59
HABER /  GÜNCEL

Yüce Divan'da yargılama nasıl olacak AK Parti ile MHP anlaştı

Yüce Divan'da nasıl yargılama yapılacak? AK Parti ile MHP Yüce Divan'da yargılama konusunda anlaşmaya vardı. Yüce Divan'da yargılamalarda 3 ayaklı formül benimsendi.

Abone ol

Yüce Divan'da kimler nasıl yargılanacak? Yeni anayasa teklifinde AK Parti ile MHP arasında anlaşmazlık konusu olan Yüce Divan yargılamalarında sorun aşıldı.

Yeni anayasada Yüce Divan'a sevk için 3 kademeli formül benimsendi.

Soruşturma önerge için 276, komisyon için 330 imza gerekecek. Komisyon çalışmalarını tamamladıktan sonra rapor Genel Kurul'a gelecek. Yüce Divan içinse 367 oyu aranacak.

Cumhurbaşkanı'nın cezai sorumluluğu da olacak. Bunun için de 3 kademeli formül gerekiyor. 

Anayasa değişiklik paketinin bugün Meclis'e gelmesi bekleniyor.

YÜCE DİVAN NEDİR KİMLER YARGILANIR?

Yüce Divan; Cumhurbaşkanını, Meclis Başkanını, Bakanlar Kurulu üyelerini, yüksek yargı mensuplarını, Genelkurmay Başkanını ve Kuvvet Komutanlarını görevleriyle ilgili suçlarından ötürü yargılayan yüksek mahkemedir.

Anayasa'nın 148. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, Anayasa Mahkemesi gerektiğinde Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapabilir. Yüce Divan sıfatıyla yürütülecek yargılamalara Genel Kurulca bakılır. Divanın savcılık görevini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ya da vekili yürütür. 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliğine göre Yüce Divan kararlarına yeniden inceleme yolu açılmıştır. Genel Kurulun yeniden inceleme sonucu aldığı kararlar kesindir.