BIST 8.909
DOLAR 32,34
EURO 35,15
ALTIN 2.240,09
HABER /  SEÇİM

YSK'dan yüzlerce muhtara kötü haber!

YSK, bine yakın muhtardan gelen itirazların tamamına ret yanıtı verdi.

Abone ol

Üç yerde kısıtlı seçmenlere oy kullandırıldığı için seçim iptaline karar veren Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 1000'e yakın muhtardan gelen ve 200’ü kısıtlı seçmenlerin oy verdiği iddiasına dayalı itirazların tamamını reddetti.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, “YSK’nın bu yaptığı çifte standarttır” dedi.
 
KISITLI İTİRAZLARINA RET

YSK, muhtarlık seçimlerine ilişkin olarak gelen itirazları görüşüp karara bağladı. YSK, muhtarlık seçimlerine yapılan ve 200’ü kısıtlı seçmenlerin oy kullandığına ilişkin yaklaşık bin itirazı geri çevirdi. YSK itirazları, “Olağanüstü itiraz süresinin geçtiği, bu konuda yetki olmadığı ve Köy Kanunu’na göre il seçim kurullarının kararlarının bu seçim türü için kesin olduğu” gerekçeleriyle reddetti. YSK’nın son iki günde verdiği bu kararları değerlendiren Yakupoğlu şunları söyledi:

İL SEÇİME GÖNDERİLMELİYDİ

“30 Mart seçimlerinin ardından muhtarlık seçimlerine dönükte bine yakın itiraz geldi. Bu itirazlardan 200’ü kısıtlı seçmenlerin oy kullandığına ilişkindi. Ancak, YSK muhtarlık seçiminde kısıtlı seçmenlere dönük itirazlarda çifte standart uyguladı. Yedi tane seçim türünün birinde yani belediye başkanlığı için kısıtlı oyları YSK inceledi ve üç yerde seçim iptallerine karar verdi. Ancak iş muhtara gelince YSK kısıtlı seçmen itirazlarının tamamını reddetti. Oysa 298 sayılı Seçim Kanunu’nun 130. maddesine göre olağanüstü itirazları YSK’nın muhtarlar için de aynı yöntemle inceleyip gerekirse iptal kararları vermesi gerekirdi. Köy Kanunu’na göre muhtarlık seçimleri için son inceleme merci il seçim kuruludur. Bu doğru. YSK’nın o zaman il seçim kurullarına ‘kısıtlı seçmenler yönünden inceleme yap’ demesi gerekirken, bunları illere göndermeyip doğrudan kendisinin reddetmesi çifte standart değil de nedir?

HUKUKTA İSTİKRAR ESASTIR

CHP, YSK’nın kısıtlı seçmenlere ilişkin ilke kararından zarar görmüştür. Koskoca Yalova ilinde seçim bu yüzden iptal edilmiştir. Biz kısıtlı seçmenden seçim iptali ilke kararını yanlış buluyoruz. Ama buna rağmen karar verilmiştir. Eğer böyle bir ilke kararı verilmişse bütün seçim türleri için de geçerli olmalıdır ya da hiç birisi için geçerli olamamalıdır. Muhtarların kısıtlı seçmen itirazını reddediyorsan, niye Yalova’yı iptal ettin? Hukukta esas olan istikrardır.”