BIST 9.080
DOLAR 32,46
EURO 35,09
ALTIN 2.324,05
HABER /  GÜNCEL

YSK'dan şok açıklama! O iddia gerçek çıktı!

YSK, İsviçre'de oy pusulalarının saklandığı Bern Büyükelçiliği'ndeki güvenlikli oda için izinsiz yedek anahtar yaptırıldığının belirledi.

Abone ol

YSK Başkanı Güven, İsviçre'de oy pusulalarının saklandığı Bern Büyükelçiliği'ndeki güvenlikli oda için Kurul tarafından izin verilmemesine rağmen yedek anahtar yaptırıldığının belirlendiğini bildirdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, bazı basın yayın organlarında yer alan "Kozmik Odada Anahtar Şoku" başlıklı haberlerle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Sadi Güven, haberlerde "yurt dışında kullanılan oyların saklandığı odanın 3 farklı kişide olan anahtarının, kimsenin haberi olmadan yedeklerinin yaptırıldığı ortaya çıktı" denildiğini aktardı.

Yurt dışı temsilciliklerindeki seçimlerde görev yapacak, oy pusulalarını saklama ve Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna ulaştırmakla görevli komisyonun, o yerin misyon şefi veya kıdemlisi, temsilcilikte görevli bir kamu görevlisi ve son milletvekili genel seçiminde Türkiye genelinde en çok oy alan üç siyasi partinin bildirdiği isimlerden oluştuğunu hatırlatan Güven, komisyonda AK Parti, CHP ve MHP'li üyelerin görev yaptığını bildirdi.

Güven, YSK'nın ilgili genelgesi gereği, oy pusulalarının bulunduğu torbaların temsilciliklerde, komisyonun izni olmadan girip çıkılamayan, kapısında en üz üç farklı kilit yer alan odalarda muhafaza edildiğini vurguladı.

Odanın anahtarlarından birinin komisyon başkanında, diğerlerinin, ad çekme suretiyle belirlenen siyasi parti üyelerinde bulunduğunu aktaran Güven, komisyon başkanı ile üyenin, torbaların muhafaza edileceği yerde hazır bulunmak zorunda olduklarının da genelgeyle karar altında alındığını hatırlattı.

Söz konusu komisyonun 24 saat çalışma esasına göre görev yaptığını belirten Sadi Güven, şunları kaydetti:

"Bern'de Yüksek Seçim Kurulunca izin verilmemesine rağmen güvenlikli odanın yedek anahtarının yapıldığı anlaşılmıştır. Bunun üzerine diğer temsilciliklerimizde de aynı uygulamanın olma ihtimali göz önüne alınıp, Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile 'güvenlikli odaların kilitlerinin hiçbir şekilde yedek anahtarının olmaması gerektiği, bu odaların şayet yedek anahtarı var ise asıl ve yedek anahtarlar dahil tüm kilit sisteminin değiştirilerek, Sandık Saklama ve Ulaştırma Komisyonu tarafından tutanak altına alınması' konusunda yurt dışı temsilcilikler uyarılmıştır. Bern Büyükelçiliğimizdeki yedek anahtarın ise 'kimsenin haberi olmadan' yaptırıldığı iddiası ise doğru değildir."

Güven, açıklamasında, "söz konusu odanın kapısındaki kilitlere ait ikişer yedek anahtarın büyükelçilik mühürlü zarf içinde aynı odada muhafaza edildiğine" dair AK Parti, CHP ve MHP'li üyelerin imzaladığı 31 Temmuz 2014 tarihli tutanağa da yer verdi.

Tutanakta yer aldığı şekliyle yedek anahtarların, siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu komisyon tarafından mühürlü bir zarfa konularak güvenli odada saklandığına dikkati çeken Güven, "Siyasi parti temsilcilerinin de olduğu komisyonun tuttuğu tutanakla genelgeye aykırı olarak mühürlü zarfa yedek anahtar konulmuşken 'kimsenin haberi olmadan yedeklerinin yaptırıldığı' yönünde seçim güvenilirliğini sarsacak yanlış haber, emeği geçen milyonlarca insanın hakkına tecavüz oluşturacaktır" ifadesine yer verdi.