BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.493,53
HABER /  GÜNCEL

YSK'dan CHP'nin başvurusu için karar!

Erdoğan'ın açılış törenlerinde Ak Parti'nin icraatlarını öven konuşmalarını yayınlayan radyo ve televizyonlar hakkında yapılan başvuruya YSK'dan cevap geldi.

Abone ol

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tarafsızlığını ihlal ettiğini belirterek AK Parti’ye oy istediği, televizyonlarda vatandaşın oyunu etkileyecek konuşmalara yer verilmemesi talebiyle yaptığı başvuruyu reddetti.

YSK ret kararında Cumhurbaşkanı’nın anayasanın 105. maddesine göre sorumsuz olduğuna vurgu yaptı. YSK daha önceki kararlarında olduğu gibi “Cumhurbaşkanı sorumsuz. Aday da değil siyasi parti de. Bizim yetkimiz yok. Konuşmalarını denetleyemeyiz” diye Oyan’ın başvurusunu reddetti. CHP’li Oyan, Erdoğan’ın tarafsızlığını ihlal ettiğini öne sürdü ve YSK’nın 7 Haziran seçimleri için aldığı kararları anımsattı. Oyan,  Erdoğan’ın bu kararları ve Anayasa’yı ihlal ettiğini savundu. Cumhurbaşkanına da bakanlara ve başbakana uygulanan yasakların uygulanmasını talep eden Oyan başvurusunda, şöyle dedi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim sürecinin başlangıç tarihi olan 10 Mart 2015 tarihinden sonraki konuşma ve demeçlerinin 236 sayılı kararınızla belirlenen seçim yasaklarına, gene 3 Mart 2015 tarihli 291 sayılı kararınızın birçok hükmüne aykırılık teşkil ettiğine, makamı ve mevkisi ne olursa olsun herkesin Kurulunuzca belirlenen yasaklara riayet etmesine. Cumhurbaşkanınca bundan sonraki süreçte yapılacak konuşmalarda herhangi bir şekilde seçim sürecine ve vatandaşın oyuna tesir edecek kısımların radyo ve televizyon yayınlarında yer verilmemesine.”

İKİ ÜYE: YAYINLARIN İÇERİĞİNİ DENETLEYELİM DİYE KARŞI OY VERDİ

HDP’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “seçim yasaklarını açıkça ihlal ettiği gerekçesiyle uyarılması” istemiyle HDP’nin yaptığı başvuruyu oybirliğiyle dün reddeden YSK, CHP’li Oyan’ın başvurusunu ise oyçokluğu ile reddetti. Üyelerden ikisi karara karşı çıktı ve yayınların içeriğinin denetlenmesi yönünde oy kullandı.

İŞTE REDDEDİLEN O BAŞVURU

Oyan’ın reddedilen başvurusundaki talepleri şöyleydi:

“Tarafsız olmayacağı hususunu ise defalarca kendisi dile getirmiştir. Cumhurbaşkanının göreve başladığı andan 25. Dönem milletvekili seçimi sürecinin başladığı tarihe kadar, hukuka, siyasi etiğe aykırı tutum ve söylemleri konusunda değerlendirme yapmak kamu oyunun ve ilgili kurumların görev alanına girer. Ancak 10 Mart 2015 tarihinden 25. Dönem milletvekili seçiminin tamamlanacağı tarih/saate kadar görevi ve makamı ne olursa olsun herkesin Kurulunuzca alınan kararlara uyması gerekmektedir” dedi. Oyan şu taleplerde bulunmuştu:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ınseçim sürecinin başlangıç tarihi olan 10 Mart 2015 tarihinden sonraki konuşma ve demeçlerinin 236 sayılı kararınızla belirlenen seçim yasaklarına, gene 3 Mart 2015 tarihli 291 sayılı kararınızın birçok hükmüne aykırılık teşkil ettiğine, makamı ve mevkisi ne olursa olsun herkesin Kurulunuzca belirlenen yasaklara riayet etmesine,

Cumhurbaşkanınca bundan sonraki süreçte yapılacak konuşmalarda herhangi bir şekilde seçim sürecine ve vatandaşın oyuna tesir edecek kısımların radyo ve televizyon yayınlarında yer verilmemesine,

236 sayılı kararınızın Sonuç bölümü II. Başlığı altında 28 Mayıs 2015 tarihinde, kamu görevlileri, başbakan, bakanlar vb. hakkında getirilen yasaklamaların tarafsızlığı Anayasal güvenceye alınmış Cumhurbaşkanı için fazlasıyla geçerli olduğuna karar verilmesini arz ederim.”