BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,16
ALTIN 2.241,53
HABER /  SEÇİM

YSK sonuçlarına göre AA mı Cihan mı haklı çıktı?

Anadolu Ajansı ile Cihan Haber Ajansı'nın ortaya koyduğu seçim sonuçlarındaki çelişkiler YSK'nın resmi sonuçları açıklamasına rağmen devam ediyor...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
YSK'nın Yerel Seçim sonuçlarını resmi olarak açıklamasına karşın kafa karışıklığı devam ediyor. Anadolu Ajansı ile Cihan Haber Ajansı'nın ortaya koyduğu rakamların farklılığı YSK'nın açıklamasına rağmen hala netleşmiş değil.

YSK AA'YA DA CİHAN'A DA "SEN DE HAKLISIN" DEDİ!

Radikalsinin tepe ismi Eyüp Can, seçim sonuçlarının neden iki ajans tarafından farklı olarak yansıtıldığını sorguladığı yazısında Radikal yazarı Tarhan Erdem'e seslendi ve "Sevgili Tarhan Bey hakikaten kim haklı?" diye sordu. AA'nın sadece büyükşehirlerde kullanılan oyların yüzdelerini seçim sonucu olarak duyurduğunu kaydeden Eyüp Can, Cihan'ın ise belediye meclisleri sonuçlarını esas aldığını yazdı. Ortadaki çelişkinin YSK tarafından da giderilmediğini vurgulayan Can "YSK bir anlamda Nasreddin Hoca gibi iki tarafa da "Sen de haklısın" dedi" iddiasında bulundu.

İşte Can'ın yazısındaki ilgili bölüm:

AA VE CİHAN'IN KRİTERİ NEYDİ?

Aslına bakarsanız AA’nın verdiği rakamlar da Cihan’ın verdiği rakamlar da doğruydu. Ama Anadolu Ajansı büyükşehir belediyelerine bakarak açıkladı sonuçlarını ki büyükşehir oylarında Ak Parti ve CHP daha öndeydi.

Ak Parti %46'larda CHP ise %29'larda gözüküyordu. Buna karşılık MHP %13'lerde. Cihan ise büyükşehirler ve il genel meclislerinin ortalamasını alarak verdi sonuçları.

Ve Ak Parti %43'lerde CHP %26'larda, MHP ise %17'lerde gözüküyordu.

BDP açısından iki farklı kriterde de çok büyük fark gözükmüyordu ama MHP için neredeyse 5 puan oynuyordu.

İşte tüm bu teknik gibi gözüken fark, kafaları daha da karıştırdı.

Ve nihayet dün YSK resmi sonuçları açıkladı. 

KAFA KARIŞIKLIĞI SÜRÜYOR

Peki kafa karışıklığı bitti mi?

Maalesef hayır. Dikkat ettim AA haberi YSK’nın büyükşehir sonuçlarından vermiş.

Dolayısıyla kendi verdiği sonuçları doğrulatmış.

Cihan ise YSK'nın belediye meclisleri sonuçlarını öne çıkarmış. Böylece o da kendi verdiği sonuçları doğrulatmış. Anlayacağınız YSK sonuçlarını bile her ajans ve gazete kendisince doğru kabul ettiği kritere göre verecek.

Ak Parti'nin oyu %45.5 miydi yoksa %43.2 miydi tartışma sürüp gidecek. 

TARHAN BEY HAKİKATEN KİM HAKLI?

Çünkü YSK sonuçları büyükşehir ve belediye meclis oylarının toplamını alarak açıklamadı, bunun yerine her iki kritere göre sonuçları verdi. Yani bir anlamda Nasreddin Hoca gibi iki tarafa da "Sen de haklısın" dedi. Galiba bu durumda en iyisi işi erbabına havale etmek. Sevgili Tarhan Bey hakikaten kim haklı?

AA mı doğrusunu yaptı yoksa Cihan mı?