BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,17
ALTIN 2.240,78
HABER /  SEÇİM

YSK Seçmen kağıdı olmadan nasıl oy kullanılır?

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için bugün sandık başına gideceğiz peki seçmen kağıdı olmadan oy kullanılabilir mi?

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gittiğinizde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, avukat kimliği, sürücü belgesi gibi, kimliğinizi tereddütsüz olarak ortaya koyan resimli ve resmî nitelikteki belgelerden birini yanınızda bulundurmanız gerekiyor.

Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri kimliğin tespitinde geçerli değildir. TC kimlik numarasını taşımayan kimlik belgeleri ile de oy kullanılamayacak.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ NASIL YAPILIR?

1- Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.

2- İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi hâlinde, ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. Bunların dışındaki sebeplerle boşalma olması hâlinde ikame yoluna gidilemez.

3- Oylamalara tek adayla gidilmesi hâlinde, oylama referandum şeklinde yapılır. Aday geçerli oyların çoğunluğunu alması hâlinde Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması hâlinde seçim yenilenir.

4- Yeni seçilen Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder.

BAŞKA İLDE OY KULLANABİLİR MİSİNİZ?

Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar.

KİMLER OY KULLANAMAZ?

Aşağıda yazılı olanlar oy kullanamazlar;

1. Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),
2. Askeri öğrenciler,
3. Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar

SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin, sandık atama işlemi ile nerede oy vereceğinin belirlenmesinden sonra ilçe seçim kurullarınca; her seçmen için hangi seçim çevresi ve bölgesinde, kaç numaralı sandıkta oy vereceğini gösterir belge(seçmen bilgi kâğıdı) genellikle seçimlerden 21 gün önce gönderilmeye başlanır.

Seçmen bilgi kâğıdı kendisine ulaşmayan seçmenler, YSK internet sayfasından "Nerede Oy Kullanacağım" bölümünden aynı bilgileri sorgulayarak öğrenebilir.

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI

298 sayılı Kanunun 79.maddesi gereği; "Oy verme günü, her ne suretle olursa olsun,
*İspirtolu içki satılması,
*İçkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit ispirtolu içki satılması, verilmesi, içilmesi yasaktır. *Oy verme günü, bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır.
*Eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda yalnız yemek verilir.
*Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamaz."