BIST 8.774
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.238,07
HABER /  GÜNCEL

YSK MHP kurultay kararı son haber geldi!

MHP, olağanüstü kurultay kararı ile ilgili gelecek son dakika habere kilitlendi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), MHP kurultayı başvurularını görüştü. YSK görüş bildirmedi.

Abone ol

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) de gözler YSK'nın açıklayacağı son dakika habere çevrilmişti. YSK'dan beklenen haber geldi.

19 Haziran'da MHP olağanüstü kurultayında Divan Başkanı olan Müsavat Dervişoğlu'nun başvurduğu Çankaya İlçe Seçim Kurulu, 10 Temmuz'daki kongreyi kimin toplayacağına ilişkin YSK'ya görüş sordu.  YSK görüş bildirmedi. Konunun ilçe seçim kurulunda karara bağlanması yönünde karar verildi.

MHP GENEL MERKEZİ'NDEN KURULTAY ADIMI

MHP Genel Merkezi Avukatı Yücel Bulut ise, olağanüstü kurultayın çağrı heyetinde görev alan üç kişi hakkında cezai işlem yapıldığını ve bu işlemin kurultayın iptaline neden olabileceğini belirtti Bulut açıklamasında, 19 Haziran'daki olağanüstü kurultayın Ankara’nın İl Merkezine 32 km. uzaklıkta bulunan Akyurt İlçesi'nde yapıldığını söyledi.

KURULTAY İPTAL Mİ EDİLECEK?

Yücel Bulut açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Çağrı Heyeti üyeleri Ayhan Erel, Ali Sağır ve Mehmet Bilgiç hakkında, Siyasi Partiler Kanunu’nun 118’nci maddesinin yollamasıyla Dernekler Kanunu 32/b maddesi uyarınca cezai işlem uygulandığı öğrenilmiştir.

Dernekler Kanunu 32/b Maddesi;

“Genel kurulu süresinde toplantıya çağırmayan, genel kurul toplantılarını kanun ve tüzük hükümlerine aykırı olarak veya dernek merkezinin bulunduğu veya tüzüğünde belirtilen yer dışında yapan dernek yöneticilerine beş yüz Türk Lirası idari para cezası verilir. Mahkemece, kanun ve tüzük hükümlerine aykırı olarak yapılan genel kurul toplantılarının iptaline de karar verilebilir”

MHP OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI'NDA NELER YAŞANDI?

MHP Genel Merkezi'nin "korsan" dediği MHP Olağanüstü (Tüzük) Kurultay'ı geçtiğimiz hafta sonu Ankara Büyük Anadolu Oteli'nde yapıldı. Olağanüstü kurultayda 13 tüzük maddesi değiştirildi.

MHP'DE TÜZÜĞÜNDE NELER DEĞİŞTİ?

ONAY: Tüzük değişikliklerinin genel merkez onayı ile yürürlüğe girmesini öngören madde tüzükten çıkartıldı.

TOPLU İHRAÇ:
Muhaliflerin topluca partiden atılması önlendi.

TEŞKİLAT ATAMASI:
Merkezin, teşkilat kapatıp yerine yönetim atama yetkisi kaldırıldı.

TEŞKİLAT KAPATILMASI: Parti Başkanlık Divanı kararıyla il, ilçe teşkilatlarının kapatılması önlendi.

GENEL BAŞKANIN YETKİLERİ:
Genel Başkan'ın acil ve zaruri hallerde MYK'nın yetkilerini kullanma hakkı kısıtlandı.

ADAYLIK:
Partinin aldığı kararlara uygun hareket etmeyenlerin genel başkan adayı olamayacağına ilişkin hüküm, tüzükten çıkartıldı.

TÜZÜK YETKİSİ:
Tüzük hükümlerinin uygulanmasına ilişkin tereddütleri giderme konusunda MYK ve Divan'ı yetkili kılan hüküm çıkarıldı. Son değişikliğin uygulanması konusunda genel merkez devre dışı kaldı.

TEDBİRLİ İHRAÇ:
Genel merkezin, "tedbirli ihraç" istemiyle disipline vererek adayların önünü kapatma yetkisi kaldırıldı.

AF: 7 Haziran'dan itibaren kurultay toplanması için çalışan partililere verilen cezalar affedildi.

OLAĞANÜSTÜ KURULTAY: Seçimli olağanüstü kurultay toplanması kolaylaştırıldı.

KAYYUM GELDİ: Olağanüstü kurultaylarda 6 kişilik kayyum heyetinin görev yapması karara bağlandı.

MHP'DE OLAĞANÜSTÜ KONGRE SÜRECİ NELER OLDU?

MHP'de gözler, olağanüstü kurultayın yapılacağı 19 Haziran'a çevrilmişti. Kurultay yapıldı ve tüzükte değişikliğe gidildi.

Kurultayın toplanması ve divanın oluşturulmasının ardından Çağrı Heyeti'nin görevi sona erdi. Olağanüstü kurultayda, parti tüzüğünün 63. maddesi değiştirilerek olağanüstü kongrelerde de seçim yapılabilmesinin önü açıldı. Divan, seçimli kurultayın ne zaman yapılacağına ilişkin önergeleri delegelerin oylarına sundu.

Öte yandan Genel Merkez'in, MYK üyeleri ve muhaliflerle hareket etmeyen teşkilat yöneticileri üzerinden delegelere ulaşarak 19 Haziran değil kendilerinin ilan ettiği 10 Temmuz'daki kurultaya katılmaları yönünde telkinde bulunduğu öğrenildi.

MHP'de genel başkanlık için Devlet Bahçeli, Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan, Ümit Özdağ ve Süleyman Servet Sazak'ın, aday gösterilmek üzere en az 40 delegeden imza toplayacağı düşünülüyor.

DEVLET BAHÇELİ İLE GEÇEN YILLAR

Bugüne kadar 11 kongre gerçekleştiren MHP, muhaliflerin mahkeme kararı sonucu elde ettikleri hakla 6. kez olağanüstü kurultaya gidiyor.

19 Nisan 1987 tarihinde MÇP Büyük Kurultayı'nda parti yönetimine seçilerek genel sekreter olan Devlet Bahçeli, 6 Temmuz 1997 tarihli 5'inci Olağanüstü Kongre sonrasında MHP Genel Başkanlığı görevini üstlendi. 

MHP 6. Olağan Büyük Kongresi'nde tekrar aday olan Bahçeli, 5 Kasım 2000'de yeniden genel başkanlığa seçildi.


AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 genel seçimlerinde MHP'nin baraj altında kalması sonrasında istifa edeceğini ve tekrar aday olmayacağını açıklayan Bahçeli, 12 Ekim 2003'teki 7. Olağan Büyük Kongre'de tekrar aday oldu ve koltuğunu korumayı başardı. Bu kongrede Bahçeli'nin karşısında aday olarak çıkan Koray Aydın 137 oy alabildi. 

Tek aday olarak gösterilen Bahçeli'nin tekrar genel başkan seçildiği 19 Kasım 2006'daki MHP 8. Olağan Büyük Kongresi'nde bin 174 delegeden bin 139'u oy kullandı. 12 oyun geçersiz sayıldığı seçimlerde, Bahçeli bin 127 oyla yeniden seçildi. 

Kongreden bir yıl sonra, 22 Temmuz 2007'deki genel seçimde Bahçeli, yüzde 14'lük oyla MHP'yi üçüncü sırada parlamentoya taşımayı başardı. 

Devlet Bahçeli'nin bin 171 delegenin oyuyla yeniden genel başkan seçildiği MHP 9’uncu Olağan Büyük Kurultayı, genel başkan adayları Ahmet Reyiz Yılmaz ve Hakkı Şafak Ses’in salona gelmemesi nedeniyle tek adayla yapıldı. 

MHP'DE PARTİ İÇİ MUHALEFET

MHP'nin 10. Olağan Büyük Kongresi'nde altıncı kez genel başkan seçilen Bahçeli, bu kongrede 2 adaya karşı yarıştı. Bahçeli'nin en önemli rakibi 2003 yılında da genel başkanlığa aday olan Koray Aydın 441 oy alırken, Musavat Dervişoğlu ise 48 oy aldı. Kongre sonrasında ortaya çıkan sonuçlar, MHP'de parti içi muhalefetin ilk kez bu oranda yükseldiği yorumlarına neden oldu.

Bahçeli, 21 Mart 2015'teki MHP'nin 11'inci Olağan Büyük Kurultayı'nda tek aday olarak gösterildi ve bin 149 oy alarak yeniden MHP Genel Başkanı seçildi.

Aynı sene gerçekleşen 1 Kasım Genel Seçimi'nde aday gösterilmeyen Meral Akşener, olağanüstü kurultay çağrısı yaptı. Devlet Bahçeli ise parti içinden yükselen "olağanüstü kurultay taleplerini" reddederek, kurultayın 2018'de yapılacağını açıkladı.



DAVA SÜRECİ

MHP'de değişim isteyen il başkanları, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verilmesi için dava açtı. 

Dava dilekçesinde, 543 büyük kongre delegesinin, "partinin büyük kongresinin olağanüstü toplantıya çağrılması hususunda noter vasıtasıyla talepte bulunduğu, talebin, kongrede tüzük değişikliğini de içerdiği" belirtildi. 

PARTİNİN AVUKATLARI TALEPLERİ REDDETTİ

Dava dilekçesi, 12 Şubat Cuma MHP Genel Merkezine ulaştı. MHP'nin avukatlarınca dava dilekçesine 3 Mart'ta cevap verildi, usul ve esasa ilişkin itirazlarda bulunularak, dava dilekçesinin kabul edilmediği bildirildi. 

Muhaliflerin avukatları da buna 9 Mart'ta yazılı cevap gönderdi ve davaya bakma görevinin sulh hukuk mahkemesine ait olduğunu, genel merkezin partinin olağanüstü kongreye davet edilmesi hususunda takdir yetkisinin bulunmadığını savundu.

MHP'li muhaliflerin açtığı davada, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararını verdi. Duruşma sonunda hakim, muhaliflerin, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi talebinin kabulüne karar verildiğini açıkladı.

Genel Merkez, mahkeme kararını Yargıtaya götürdü ancak Yargıtay 18. Hukuk Dairesi yerel mahkemenin kararının hukuka uygun olduğunu belirterek Çağrı Heyeti'nin olağanüstü kurultayı toplayabileceğini belirtti.