BIST 9.751
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.420,82
HABER /  DÜNYA

YPG'den Türkiye'ye şok tehdit

Terör örgütü PKK 'nın Suriye'deki uzantısı olan PYD'nin silahlı gücü olan YPG'den küstah tehdit.

Abone ol

YPG'li sözde komutan "Bize birkaç ay lazım. Sonra Türkiye'de (YDGH'den dönüşen) YPS'nin yardımına yetişeceğiz. Yani baharın gelmesi yeterli." diye konuştu.

Fırat üzerindeki Teşrin Barajı’nı ve Teşrin kasabasını Işid’den geri alan YPG, Afrin’e kadar ulaşan bölgeyi tamamen kontrolüne almak için savaşıyor.

Kandil'den gelen kadronun yönettiği YPG'nin Suriye'deki görevini tamamlamasının ardından bir sonraki hedefi Türkiye olacak.

"TÜRKİYE'DE İŞİMİZ ZOR OLACAK AMA İMKANSIZ DEĞİL"

Gülen Cemaati'ne yakınlığıyla bilinen Aksiyon dergisine konuşan YPG'den Bozan adlı sözde komutan Rojava'da yaşananların aynısının Türkiye'de de yaşanacağını savundu, ve "Bize birkaç ay lazım. Sonra Türkiye’de (YDGH’den dönüşen) YPS’nin yardımına yetişeceğiz. Yani baharın gelmesi yeterli. Türkiye’de işimiz zor olacak ama imkânsız değil. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Baharda büyük direniş başlayacak" dedi.

ROJAVA'NIN AYNISINI TÜRKİYE'DE YAPACAĞIZ

Aksiyon'da "Fırat'ın batı yakası" başlıklı Haşim Söylemez imzalı haberde şu çarpıcı ayrıntılar yer aldı:

Her yerde Öcalan posterleri ve savaşta ölenlerin fotoğrafları var. Petrolle yanan sobaların etrafında oturan askerler sürekli televizyon izliyor. Daha çok PKK yanlısı kanallar açık. Türkiye’deki gündemi de yakından takip ediyorlar. Bize durumun nasıl sonuçlanacağını sorarken aynı zamanda Rojava’da elde ettikleri başarıları anlatıp aynısının Türkiye’de de olacağını aktarıyorlar.

"ABD VE RUSYA'DAN HALEN SİLAH ALIYORUZ"

Teşrin'de YPG mevzilerini YPJ’li 23 yaşındaki Rojin Derik komuta ediyor.

Rojin, IŞİD’den önemli silahlar ele geçirdiklerini anlatıyor: “Bunların içinde ağır silahlar da var. Tanklar, toplar... Ama zaten Amerika ve Rusya’dan hâlen silah alıyoruz. Şu anda sıkıntımız yok.”

YPG'Yİ KANDİL'DEN GELEN KADRO YÖNETİYOR

Rojin, “kadro” kökenli. Yani Kandil. Zaten YPG’nin bütün komuta merkezini ve önemli noktalarını “kadro” yönetiyor. Rojavalılar, yani savaşçılar ise bu kadroyu takip ediyor. Kadro olmazsa YPG’nin bu kadar başarılı olması düşünülemez. Kendileri de bunu kabul ediyor.

"FIRAT'IN 5 KM BATISINDA KONUŞUYORUZ"

Bölük komutanı Rojin Derik  Türkiye’nin "kırmızı çizgi" açıklamasıyla ilgili olarak da şunları söylüyor:

“Erdoğan hep öyle söylüyor. Daha önce de söylemişti. Şimdi ise Fırat’ın batısına geçemediler diyor. Biz burada can verdik. Bu da bizim buraya geçtiğimizin en büyük ispatı. Cerablus’u kendi toprağı olarak görüyor, öyle hareket ediyor. Ama Cerablus, Rojava’nın bir parçası. Bu topraklar Türkiye’nin kırmızı çizgisi olamaz. Varsa da artık yok. Görüyorsunuz şimdi sizinle Fırat’ın 5 kilometre batısında konuşuyoruz. Karşımızda IŞİD var. Kabul etseler de etmeseler de gerçekler bunlar.”

YPG HALEP'TE İLERLİYOR

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ve yerel kaynaklara göre, Esad rejiminin Halep'te ilerlemesinden faydalanan YPG, Azez'in güneyinde bazı bölgeleri ve köyleri ele geçirdi.

Suriye rejiminin Halep'in kuzeyindeki operasyonuna destek veren Rusya hava saldırılarını artırırken, PKK'nın Suriye uzantısı olarak nitelendirilen PYD'nin silahlı kolu YPG, Halep kırsalında ilerliyor. YPG'nin ilerleyişi, kuzeybatıdaki Afrin kantonunun genişlemesi anlamına gelirken, Kürt güçler Kilis'in karşısındaki Azez'e yaklaşıyor.

Suriye içindeki muhalif ağına dayanarak bilgi aktaran Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre, YPG ve Devrimciler Ordusu (Türkmenler, Araplar, Kürtler ve beş ayrı eski ÖSO bileşenini barındıran grup), Halep'in kuzeyindeki kırsal alanda cihatçı El Nusra ve Ahrar-uş Şam gruplarıyla çatışıyor. Halep'in kuzeyindeki el-Faysal bölgesinde YPG, dün bir tepe ve iki köyü ele geçirdi.

YPG'nin son dört gün içinde Halep'in kırsalında İslamcı gruplarla çatışarak ilerlediği kaydediliyor. Gözlemevi'ne göre, Suriye ordusunun ilerlemesinden yararlanan YPG perşembe günü, Zehra ve Nubl yakınındaki Ziyarah da dahil olmak üzere çok sayıda köyü ele geçirdi. Rejim güçleri, Şii kasabaları Zehra ve Nubul'u geri almıştı.