BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.424,79
HABER /  GÜNCEL

YPG'den sinsi Münbiç hamlesi ABD zırhlıları sınıra ilerliyor

PKK'nın Suriye uzantısı YPG Münbiç'e doğru harekete geçen TSK destekli ÖSO'yu durdurmak için Esad güçlerini devreye soktu.

Abone ol

ABD ordusu ve Esad rejimi Türkiye'ye karşı eyleme geçti. ABD zırhlı araçları Münbiç'in kuzeyine konuşlanırken, rejim askerleri de YPG-ÖSO sınırındaki köylere yerleşti.

Suriye’nin Menbic ilçesinde bulunan YPG'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG), son günlerde sıcak çatışmalara sahne olan Münbiç ile El Bâb arasındaki köyleri rejime teslim edeceğini açıkladı.

ABD tarafından desteklenen SDG, köylerin rejime teslim kararının Rusya ile yapılan bir anlaşma sonucunda verildiğini belirtti.

ABD'YE SERT YPG UYARISI

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Münbiç hakkında, "YPG buradan çekilmezse biz vuracağımızı söyledik." dedi.

Çavuşoğlu, "Bizim YPG veya başka bir terör örgütüyle olan mücadelemiz bizi ABD'yle karşı karşıya getirmemelidir. Terör örgütlerinin yanında hiçbir müttefikimizin durmasını arzu etmeyiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye, Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında El Bâb'ın alınmasının ardından yeni hedefin Münbic olacağını söylüyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, "El Bâb'dan sonraki istikâmet Münbic" demişti.

ÖSO İKİ KÖYÜ YPG'DEN ALMIŞTI

Türkiye destekli ÖSO birlikleri Çarşamba günü bu hattaki iki köyü, YPG ile bağlantılı grupların elinde almıştı.

ÖSO KÖYLERE TÜRK BAYRAĞI DİKTİ

Suriye'nin Halep kentine bağlı El-Bab ilçesinin doğusunda bulunan Feyka Sagira köyüne giren ÖSO'ya bağlı gruplardan Muhammed Fatih Tugayı Komutanı Doğan Süleyman, Türk bayrağını ABD'nin Münbiç'te PYD'yi koruma amaçlı tavrına misilleme amaçlı köye çektiklerini söyledi.

Esed Ordusunda görevli iki askeri istihbarat görevlisinin de esir alındığını beliren Doğan Süleyman, "Rejim bizim Munbiç yönüne ilerlememizi engellemek istiyor ve mevzilerimize saldırıyor ancak hedefimizden vazgeçmedik" diye konuştu.

Suriye Demokratik Güçleri'nin Münbic Askeri Konseyi sözcüsü, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Münbic çevresindeki köylere Türk ordusu ve ÖSO güçleri tarafından büyük bir saldırı var. Münbic'in batısındaki sekiz köy ağır bombardıman altında" demişti.

ABD ORDUSU MÜNBİÇ'İN KUZEYİNDE

El Bab operasyonundan sonra gözlerin çevrildiği ve Türkiye'nin YPG güçlerinin çıkmasını istediği Münbiç'in güney batısında dün Türk Silahlı Kuvvetleri destekli ÖSO ile Demokratik Suriye Güçleri arasında çatışmalar çıktığı haberleri geldi. Kürt internet sitelerindeki haberlere göre Gorhiko, Holaşh ve Kalide köylerindeki çatışmalar dün gece geç saatlere kadar devam ederken, ABD Ordusu'na ait zırhlı araçlarında Münbiç'in kuzeyinde konuşlandı. Daha önce Münbiç'in koalisyon güçlerinin koruması altında olduğunu ve buraya yönelik saldırılara izin vermeyeceğini belirten ABD askerleri, Münbiç'in kuzeyindeki Salur Çayı yakınlarında zırhlı araçlarını konuşlandırdı. ABD askerlerinin kritik noktalarda bayraklarını çektikleri zırhlı araçlarının görüntüleri ortaya çıktı.

ABD ordusundan skandal YPG paylaşımı

Münbiç'te neler oluyor? TSK namluyu YPG'ye çevirdi