BIST 9.525
DOLAR 32,50
EURO 34,78
ALTIN 2.492,39
HABER /  DÜNYA

YouTube'un açılmasına en çok o üzüldü

Türkiye'de YouTube yasağının kalkması Amerikalı genç adamın hayatını altüst etti.

Abone ol

Türkiye'deki YouTube yasağının bitmesi yüzünden gerçekten hayalkırıklığına uğrayan biri varsa o da Türkiye’den binlerce kilometre uzakta yaşayan Gabriel Ramuglia olmalı...

Las Vegas’ta yaşayan Ramuglia, Türkiye’de iki yıl boyunca yasaklı olan YouTube’a girmek isteyenlerin imdadına yetişmişti. 27 yaşındaki ABD’li girişimci bu yolla -tam miktarını söylemese de- hatırı sayılır bir reklam geliri elde etti.

Türkiye’de YouTube’a konulan yasak bu hafta sonunda kaldırıldı. Ramuglia, yasağın kaldırılmasının ardından Hürriyet Daily News & Economic Review gazetesinin sorularını e-postayla yanıtladı.

Türkiye’yle Ramuglia’nın yolu 2008 yılında, Türk mahkemeleri YouTube’a erişim yasağı koyduğunda kesişti. Kullanıcılar yasağın etrafından dolanmak için vtunnel.com veya beatfiltering.com gibi ‘proxy’ sitelerine akın etti. Ramuglia ‘proxy’ diye anılan bu yüzlerce internet sitesinin sahibiydi ve o günlerde hayatının ‘seçimi’ni yaptı: “Yasağın ilk günlerinde, Türkiye’den gelen aşırı talep bütün sunucularımı çökertti. Çok daha fazla sunucu mu eklemem, yoksa Türk kullanıcıların internet sitemi kullanmasını engellemem mi gerektiği konusunda son derece hızlı karar vermem gerekti.”

TÜNELLERİN MÜDAVİMLERİ

Riski seçti. Türkiye’den gelen talebe yetişebilmek için neredeyse her gün sunucularına bir yenisini ekledi. Bir ara server kirası ve bant aralığı için ayda 15 bin dolar öder hale gelmişti. Eğer yasak onun sunuculara böyle yatırım yapmasından hemen sonra kalksaydı, Ramuglia bugün müflis bir genç girişimci olabilirdi. Ama yasak onun tahmininden bile uzun sürdü. Tam iki yıl. Ramuglia tam miktarı söyleyemese de proxy siteleri sayesinde iyi bir reklam geliri elde etmiş: “Son bir veya iki yılda, Türkiye’den günlük kullanıcı sayısı yarım ila 1 milyon arasındaydı. Tek bir yerden sitelerime bu kadar çok insanın girmesi muazzam bir durum.”

Giderek daha fazla Türk kullanıcı YouTube’a normal yollardan erişim sağlamaya alıştıkça, Ramuglia’nın proxy’lerine yönelik trafiğin daha da azalması bekleniyor. Ancak, 4 binden fazla internet sitesine erişim Türk mahkemeleri tarafından yasaklanmış durumda. Türklerin o vtünelleri ve ztünelleri bir süre daha ziyaret etmesi gerekecek.