BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.436,60

Cuma günü sela vakti okunacak dilek duası hangisi anlamı

Cuma günü okunacak dualar hangisidir, cuma günü ezan ile sela arasında hangi dualar okunmalı, nasıl dua edilmeli? Resimli cuma mesajları ve cuma günü okunacak duaları sizler için derledik. Bu güzel ve mübarek günde siz de sevdiklerinize resimli cuma mesajları yollayabilir onları mutlu edebilirsiniz...

BU HABERE YAPILAN YORUMLAR 19 Adet Yorum
Misafir

19).bu cum a merkez camiinde vaaz veren cahil vaazin söylediği gibi namazın kılınışını peygamberden öğrenmiyoruz.kur andan öğreniyoruz.peygamberin benim gibi namaz kılın demiş olması ile;Allah ın emri,cebrail vesilesi ile uygulamalı olarak tebliğ edilmiştir.bu bir tebliğdir,peygamber sünneti değildir.aklıselimlere başarılar,saygılar.

Misafir

18)Ortaya koyduğum ayet meallerinde de görüldüğü gibi, namazda ki sözlü ifadelerin, Allah’ı zikretme (anma), Kur’an okuma ve dua etme olduğu anlaşılır.özetle,namazın kılınışı kur anda mevcuttur.

Misafir

17) De ki: “Rabbim bana adaleti emretti; her secde yerinde yüzünüzü (kıbleye) çevirin ve dini kendisine hâs kılarak yalnız O’na yalvarın. İlkin sizi yarattığı gibi (yine O’na) döneceksiniz. (A'raf suresi,29.ayet) Sabrederek ve salât ile (Allah’tan) yardım dileyin; Ne varki bu, huşû duyanların dışındakilere şüphesiz çok zordur. (Bakara suresi,45.ayet)

Misafir

16)Fecir: Tan yerinin ağarması. Arap dilinde bir şeyin parçasının ismi, tüme verilir. Onun için Kur’an’da namaza; Namazla ilgili olduğu belli olacak şekilde, secde, rükû, tesbih, kıraat, dua ve zikir denilmiştir. Bu ayet meallerinde de namazda Kur’an okunması gerektiği görülür. Namazda dua edilmesi gerektiği konusunda, Kur’an’dan mealen: Ey iman edenler! Sabrederek ve Salât ile (Allah’tan) yardım dileyin; şüphesiz Allah sabredenlerle beraberdir. (Bakara suresi,153.ayet)

Misafir

15)Rabb’inin yüce adını tesbih et (O’nun eksikliklerden uzak olduğunu an). (Al'a suresi,1.ayet) Rabb’ini hamd ile tesbih et. Ve O’ndan mağfiret dile. Muhakkak ki, O, tövbeleri kabul edendir. (Nasr suresi,3.ayet) Güneşin (ufukta aşağı) kaymasından gecenin kararmasına (yatsı vaktine) kadar namaz kıl ve fecrin Kur’an’ın(ı, fecir namazını) da (unutma). Çünkü fecir Kur’an’ı, şahidli (müşahedeli) dir. (Isra suresi,78.ayet)

Misafir

14)De ki: “Hamd, çocuk edinmeyen, mülkte ortağı olmayan, âcizlik sebebiyle bir yardımcıya da ihtiyacı bulunmayan Allah’a mahsustur. O’nu şânına lâyık bir şekilde tekbir et.” (Allah’u ekber de. (Isra suresi,111.ayet) Allah’u Ekber: Allah ,yegane büyüktür! Sen Rabb’ini hamd ile tesbih et (O’nu övecek sözlerle an, subhânallahi velhamdulillâh de) ve secde edenlerden ol. (Hicr suresi,98.ayet) O halde yüce Rabbının adıyla tesbih et. (Vakia suresi,74.ayet)

Misafir

13)Mealini yazmış olduğum ayette belirtilmiş olan diğer bir hususta, salattaki ses tonuyla ilgilidir. Zikr konusuna devam edecek olursak: Rabb’ini tekbir et. (Müdessir suresi,3.ayet) O, öyle Allah’tır ki O’ndan başka İlâh yoktur. Melik, Kuddûs, Selâm, Mümin, Müheymin, Aziz, Cebbâr, Mütekebbirdir. Allah, onların (müşriklerin) ortak koştukları şeylerden münezzehtir. (Haşr suresi,23.ayet)

Misafir

12)Görüldüğü gibi, namazda Allah’ın adı anılacaktır. Bu anma olayında Allah’ın hangi adı anılırsa anılsın arada fark yoktur. Yani bazılarının iddia ettiği ve rivayetlerde ifadesini bulan, Allah’ın gizli olup, diğer isimlerinden daha yüce olan özel bir ismi azamı yoktur. Allah’ın bütün isimleri ismi azamdır. Bu hususta, Kur’an’dan mealen: De ki: “İster Allah diye çağırın, ister Rahman diye çağırın. Hangisiyle çağırırsanız, nihayet en güzel isimler O’nundur. Salatında pek bağırma, pek de (sesini) gizleme, bu ikisi arasında bir yol tut. (Isra suresi,110.ayet)

Misafir

11)“Gerçek şudur ki ben Allah’ım. Benden başka İlâh yoktur. Bana ibadet et ve bani anmak için namaz kıl.” (Taha suresi,14.ayet) Ey iman edenler! Cuma günü namaz için seslenildiğinde, alışverişi bırakarak Allah’ın zikrine koşun. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. (Cum'a suresi,9.ayet) - Doğrusu felâh’a ermiştir arınan: (Al'a suresi,14.ayet) - Rabb’inin adını zikredip (anıp) namaz (salat) kılan. (Al'a suresi,15.ayet)

Misafir

10)Görüldüğü gibi, Namazla ilgili olarak Ku’ûd yani oturma, namaz bittikten sonra yapılan bir harekettir. Namaz kılarken, namaz kılmanın içeriğinde oturma yoktur, oturulması halinde namaz bitmiş veya ara verilmiş demektir. Her oturuştan sonra tekrar namaza başlandığında bu yeniden başlama demektir, oturmadan önce kılınan namazdan ayrı bir başlamadır. Oturmayla namazdan çıkılmış demektir, fakat istenirse ayrı ayrı bölümler halinde tekrar namaz kılınabilir.

Misafir

9)Rükû, başı ve beli eğerek bükülmek demektir. Namazda, Allah’ın azameti ve büyüklüğü karşısında, kulun kendi küçüklüğünü ve güçsüzlüğünü itiraf için, namazda sırtı yere paralel oluncaya kadar boynunu öne doğru eğmesidir Haydi Allah’a secde edin ve O’na ibadet edin. (Necm suresi,62.ayet) Onlar ayakta, oturarak ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar, göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde düşünürler: “Rabb’imiz (derler), bunu boş yere yaratmadın. Sen yücesin, bizi ateş azabından koru!” (Al i imran suresi,191.ayet)

Misafir

8)Kıyâm kavramı, kelime olarak “ayaklar üzerinde durmak, dikilmek, doğrulmak” gibi manalara gelir. Bu kavram, namazla ilgili olunca, Allah’a saygı da ve tazimde bulunmak amacıyla namazda ayakta durmak ; namaz için ayağa kalkmak demektir. - “Ey Meryem, Rabb’ine divan dur, secde et ve rükû edenlerle beraber rükû et .” (Al i imran suresi,43.ayet)

Misafir

7)Bir zamanlar İbrâhim’e Beyt (Kâbe’n)in yerini açıklamış (ve ona emretmiş)tik: “Bana hiçbir şeyi ortak koşma ve tavaf edenler, ayakta (kaimin) duranlar, rükû’ ve secde edenler için evimi temizle.” (Hac suresi,26.ayet) Namazları ve orta namazı koruyun, gönülden bağlılık ve saygı ile Allah’ın huzûruna ayakta (divan) durun (kûmu) (Bakara suresi,238.çayet) - Onlar ki, gecelerini Rablerine secde ederek ve kıyâm ederek (kıyâmen) geçirirler.” (Furkan suresi,64.ayet)

Misafir

6)Görüldüğü gibi, Namaz da duruş şekli, Allah’ın huzurunda olmanın gereği olarak, yüksek bir saygı içeren divan durma başka bir ifadeyle ihtirâm duruşu olayıdır Melekler ona (Zekeriya’ya) nida ettiler ve o ayakta (kaim) olup mihrapta salât (namaz) kılıyordu, dediler ki: “Allah sana, Allah’tan bir kelimeyi doğrulayıcı, efendi, nefsine hâkim ve iyilerden bir peygamber olacak Yahyâ’ı müjdeler.” (Al i imran suresi,39.ayet)

Misafir

5)Namazları ve orta namazı koruyun, gönülden bağlılık ve saygı ile Allah’ın huzûruna ayakta (divan) durun.( Bakara suresi,238.ayet) Sabredenleri, doğru olanları, huzûrunda gönülden boyun büküp divan duranları, Allah için (mallarını) harcayanları ve seherlerde istiğfar edenleri (Allah’tan bağışlanmalarını dileyenleri Allah, görmektedir).( Al i imran suresi,17.ayet) -“Ey Meryem, Rabb’ine divan dur, secde et ve rükû edenlerle birlikte rükû et. (Al i imran suresi,43.ayet)

Misafir

4)peygamber sünneti esasen nafile olup fazlladan yapmak istediğinizde yapabileceğiniz bazı nafilelerdir.sarık vve cübbe giymek,asa kullanmak,dişleri misvak ile temizlemek,vakit namazlarına ilaveten eklenen ve adına sünnet denilmiş namazlar,ayrıca belli vakitlerde kılınan namzlar(kuşluk,teheccüt vs.gibi)tuvalete ve banyoya girerken sol ayakla girip sağ ayakla çıkmak gibi nafilelerdir.nafileleri yerine getirmezseniz sorumlu olmazsınız.cum avaazını veren ve vaazda namazın kılınışını sünnetle öğreniyoruz diyenbu cahil vaize delil olarak veriyorum ki,namazın kılınışı ayetlerle sabittir.

Misafir

3)bir kere ,namazın kılınışını peygamber kendiliğinden ortaya koymadı.namazın kılınışı ilgili ayetler var.ayrıca cebrail a.s. Allah ın emri ile gelip peygambere abdestin alınışını ve namazın kılınışını tatbiki olarak gösterdi.zaten abdestin,guslün,teyemmümün alınışı ile ilgili ayetler var.peygamber,tatbiki olarak cebrail a.s. İle abdest alıp namaz kıldı.sonra da ümmetine benim gibi namaz kılın dedi.bu namazın kılınışı bir sünnet değildir.Allahı ın emri ,cebrail aracılığı ile peygambere,peygamberden ümmete bir tebliğdir.sünnet ile uygulamalı tebliği birbirine karıştırıp bu tebliğe peygamber sünneti diyemezsiniz.

Misafir

2)başkasını dini bilmeden ileri geri söz söylüyorlar diye kınayan bu vaaz eden din görevlisini dini ne kadar bildiği sorgulanır.başkasını itham edeceğine cahilliğini gider ey din dörevlisi.benim şahsen verdiğim dini bilgilerin hepsinde ayet ve hadislerle delil koydum.iyi okuyup,iyi incelemeni ve iyi düşünmeni tacsiye ediyorum.bu cahil din görevlsi bugünkü vaazında kur anda namazın nasıl kılınacağı yok.peygamberden öğreniyoruz.dedi ve ben nasıl kılıyorsam siz de öyle namaz kılın mealindeki hadisi delil gösterdi.

Misafir

NAMZIN KILINIŞI HAKKINDA: 1) Bugün cum aöncesi ,yaşadığım ilde merkez camilerinden naklen cum a vaazı yayınalndı.zaten her cum a yayınlanıyor.merkez camiinden naklen vaaz veren din görevlisi,öteden beri,sünnet dayatması yapıp duruyor.önce peygamber sünnetini sünnetullah diyerek bir yanılgıya düştü.şimdi de süneneti bir din olarak kabul ediyor.islamı sünnetten ayrı asla kabul edemiyor.sünneti uymayanaları islamdan ayrı din çıkarmakla itham ediyor.halbıki sünnetıullah Allah ın yolu demktir.peygamber sünneti ise bazı hususlarda ek yani ilave amel işlemektir.peygamber sünneti olarak bilinenelr nafiledir.peygamber sünneti olarak bilinen bütün sünnetler nafikledir.ama her nafile de peygamber sünneti değildir.nafile oldukalrı için yapımamaında asla sakınca yoktur.sünnetlere uymayan dinden çıkmaz.sünnete uymayanalra ayrı din çıkarmakla itham edilemez.sünnete uymayan günahkar olmaz.

  • 1