BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.325,70
HABER /  DÜNYA

Yolsuzluk sanığı idam edildi!

İran'ın en büyük banka dolandırıcılığı davası sanıklarından Mihaferid Emir Hüsrevi, bu sabah idam edildi.

Abone ol

İran resmi haber ajansı IRNA'da yer alan haberde, Tahran Bölge İdare Mahkemesi, "fesat çıkarmak" suçundan idama çarptırılan Hosrevi'nin, cezasının bu sabah tutuklu bulunduğu Evin Cezaevi'nde infaz edildiğini duyurdu.

Ülke tarihindeki en büyük yolsuzluk olarak değerlendirilen 30 trilyon riyallik (yaklaşık 1 milyar dolar) dolandırıcılığın ortaya çıkmasının ardından Eylül 2011'de tutuklanan Hosrevi, yargılandığı davada "şirket aracılığı ile ülke ekonomisine zarar vererek yolsuzluk yapmak, bankacılık ağında hile ve yolsuzluk yapmak, yasa dışı yollarla kredi almak, kara para aklama ve rüşvet alıp vermek" suçlarından idama mahkum edilmiş ve cezası Yargıtay tarafından onanmıştı.

4 SANIĞA İDAM 

Tahran Mahkemesi, 39 sanık bulunan banka yolsuzluğunda, birinci dereceden dördüncü dereceye kadar suçlu olan 4 sanığın hepsini idam cezasına çarptırmıştı. İdam cezası alan Amir Mansur Arya Yatırım Şirketinin Genel Müdürü ve İran Ulusal Çelik Sanayi Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mihaferid Emir Hüsravi, şirketin hukuk danışmanı ve İran Ulusal Çelik Sanayi Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Behdad Behzadi, şirketin Finans ve Yatırım Yardımcısı İyrec Şucai ile İran Saderat Bankası Ahvaz Ana Şube Müdürü Said Kiyani Rezazade karara itiraz etmiş ancak Yargıtay, altı aylık bir incelemenin ardından 4 sanığın idam cezasını onamıştı.

İranlı yetkililer, eski Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad döneminde gerçekleşen ülke tarihinin en büyük yolsuzluğuna ilişkin davada yargılanan bazı sanıkların henüz yakalanamadığını belirtiyor.