BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,97
ALTIN 2.435,21
HABER /  GÜNCEL

YÖKün iştahını kabartan mallar!

YÖK bugünlerde büyük bir zenginliğin peşinde... Trilyonluk vakıf mallarına göz diken YÖK, neyi amaçlıyor?

Abone ol

NERGİS DEMİRKAYA
İNTERNETHABER-ÖZEL

ANKARA-
Yüksek Öğretim Kurulu, (YÖK) zengin vakıfların mallarını eğitimin hizmetine sunmak için harekete geçti. YÖK, mal varlığı atıl durumda bekleyen bir çok vakfın mali gücünü üniversite kurmak için kullanmasını istiyor. Bu anlamda tüm zengin vakıflarla temasa geçen YÖK yönetimi, bu tür vakıfların üniversite kurabilmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu da bildirdi.

YÖK yöneticileri, birçok vakfın büyük mal varlığı bulunuyor. Bunların hemen tümü Osmanlı’dan intikal eden ve ciddi mal varlığı. Bu tür zengin vakıf sayısı 100’ü buluyor. Ancak hemen tümünün mal varlığı atıl durumda. Yasal engeller nedeniyle de kullanabilecekleri çok fazla bir alan yok. Kar amaçlı faaliyetlerde bulunamadıkları için bu mal varlıklarını ranta çevirmek ya da ekonomiye katkı sağlayacak bir duruma getirmekte zorlanıyorlar. Ancak eğitim alanına istedikleri yatırımı yapabilirler. Biz de bu vakıfların üniversite kurarak hem mal varlıklarını eğitime hizmet için kullanmalarını hem de atıl durumdaki ülke varlığının yok olup gitmesini önlemek istiyoruz. Üniversite binası olabilecek birçok vakıf binası bomboş duruyor. Bunları hem eğitime hem ekonomiye kazandıracağız” dediler.

SUNİ VAKIFLAR BİLE YAPIYOR
YÖK yöneticileri, kurulu bulunan birçok vakıf üniversitesi olduğunu ancak bunların bir çoğunun da suni vakıf olduğunu belirterek, “Bu vakıflar yakın tarihte kurulan ve çok da büyük mal varlığı olmayan vakıflar. Asıl büyük mal varlığına sahip Osmanlıdan kalan birçok bina ve taşınmazın sahibi olan vakıflar ise üniversite kurma konusuna yeteri kadar ilgili değiller. Üstelik bu vakıfların birçoğunun mütevelli heyeti bile yok. Hiçbir faaliyetleri yok. Bunalı harekete geçirmek, eğiteme katkı amaçlı kullanmak mümkün. Biz şimdi bu tür vakıfları harekete geçirmek istiyoruz. Bunun için her türlü hazırlığı tamamladık” diye konuştular.

İLK ADIM
YÖK’ün ilk adımı İstanbul’da attı. YÖK, Bezm-i Alem Valide Sultan Vakfının Üniversite kurma isteğine onay verdi. YÖK, Fatih Sultan Mehmet adına kurulu bulunan vakfın da üniversite kurmasını istiyor.