BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.435,45
HABER /  EKONOMİ

Yoksulluk sınırında dudak uçuklatan rakam

Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın sonuçları açıkladı. Araştırmaya göre yoksulluk sınırı 3 bin 926 liraya yükseldi.

Abone ol

Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla 26 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın Ekim ayı sonuçlarını açıkladı. 

Araştırmaya göre, Ekim ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı bin 205 TL oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise 3 bin 926TL oldu.Türk-İş'in verilerine göre 2014 yılı Ekim ayı itibariyle "mutfak enflasyonu"ndaki değişim şöyle oldu:

"-Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin 'gıda için' yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,29 oranında artmıştır.

-Yılın ilk on ayı itibariyle artış oranı yüzde 11,45'tir.

-Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 13,26 olmuştur.

- Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 13,44 olarak hesaplanmıştır."

Araştırmaya göre süt, yoğurt, peynir grubunda, süt fiyatı değişmezken, yoğurt ve peynir fiyatında artış tespit edildi. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; et fiyatlarında bu ay ayarlamalar söz konusu olmuş, kıyma etin fiyatı artarken, geçen ay Kurban Bayramı öncesi fiyatı artan kuşbaşında indirim yaşandı. Yaş sebze-meyve fiyatında bu ay düşüş yaşandı. Geçtiğimiz ay yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı 3,02 TL iken bu ay 2,82 TL olarak hesaplandı. Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; pirinç ve bulgur fiyatında artış görülmedi. Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı fiyatı aynı kaldı, margarin fiyatında ise artış yaşandı.