BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

YÖK Başkan Vekili: ÖSS değişmeli

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme'den ÖSS sistemine eleştiriler geldi. Eşme'ye göre yeniden geçirilmesi gereken ÖSS sistemin beceriyi ölçmekten çok uzak.

Abone ol

Özel Okullar Birliği’nin Antalya’da düzenlediği sempozyumda özeleştiri yapan YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme, üniversite seçme sınavı sisteminin eksikliklerinin olduğunu söyledi. Eşme, “Sınav, adayların sözlü ve yazılı olarak kendilerini ifade etme becerilerini ölçemiyor. ÖSS sistemi yeniden gözden geçirilmeli.” dedi.

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme, üniversite seçme sınavı sisteminin birçok kazanımının yanında bazı eksikliklerinin de olduğunu belirterek, “Sınav, adayların sözlü ve yazılı olarak kendilerini ifade etme becerilerini ölçemiyor. Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sistemi yeniden gözden geçirilmeli.” dedi. ÖSS’de uygulanan katsayının kalkması halinde sadece imam hatip liselerinin yararlanacağını söyleyen Eşme, lise sonrasında bir bitirme sınavı yapılması gerektiğini belirtti.

Özel Okullar Birliği’nin Antalya’da düzenlediği ‘AB Vizyonu, Türkiye’de Eğitim ve Özel Okullar Sempozyumu’nda konuşan Eşme, Hüseyin Çelik’in, imam hatiplilerin lise öğrencileri arasındaki oranının yüzde 3 olduğu şeklindeki sözlerini ima ederek, “Meslek lisesi öğrenci oranları için bazı rakamlar telaffuz ediliyor, yüzde 3 kadardır diye. Burada istatistik hilesi yapılıyor. Kime göre oran veriliyor? Tüm öğrencilere göre. Türkiye’nin nüfusuna göre oranlarsanız çok daha düşük çıkar. 2004 ÖSS’ye başvuran öğrencilere göre imam hatip öğrencilerinin tüm meslek liseleri içinde yüzde 11,2’lik payı var.” diye konuştu. Eşme’nin Çelik’e ‘İstatistik hilesi yapıyor.’ derken, kendisinin sadece ÖSS’ye başvuran meslek liseleri içinden bir oran çıkarması dikkat çekti.

Meslek lisesi öğrencilerinin ÖSS’den aldıkları puanlar hakkında bilgi veren Eşme, ‘veriler değerlendirildiğinde, hiç katsayı olmasa, meslek liselerinden yalnızca imam hatip mezunlarının Sözel puan alan yerlere girebileceğini’ vurguladı. Eşme, Sözel’de önemli bir fakülteye girmek için gerekli olan 225 ve üzerinde puan alan meslek liseleri içerisinde imam hatiplerin çok önde olduğunu, diğer meslek liseleri içinse katsayının kalkmasının bir faydasının olmayacağını söyledi. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink’in eleştirilerini de cevaplandıran Eşme şöyle devam etti: “Türkiye’de ÖSS değiştirilmelidir, YÖK kaldırılmalıdır.’ demiş. Emriniz olur. Türkiye Cumhuriyeti bağımsızdır, kendi kararlarını kendisi verir. Bu ülke çok yoksul dönemlerinde Kurtuluş Savaşı kazanmıştır. Bu sistem, şunun veya bunun demesiyle değil, bizim kendi ihtiyaçlarımız nedeniyle gözden geçirilmelidir.” Bu değişikliğin ortaöğretim ve yükseköğretimin bir bütünlük içinde ele alınarak yapılması gerektiğini ifade eden Eşme, “Yapılacak işlemin ilk adımı ortaöğretim reformudur. Bugün liselerde sınıfta kalmak sınıf geçmekten daha zor. ÖSS’yi kaldırsak lise tamamen çöker, öğrenciler hiç olmazsa ÖSS için ders çalışıyorlar. Bir lise bitirme sınavı söz konusu olabilir.” şeklinde konuştu. Fen edebiyat fakülteleri mezunlarına formasyon verilecek olmasını da eleştiren Eşme, bunun eğitim fakültelerine ve öğretmenliğin kalitesine olumsuz etki yapacağını savundu. ÖSS’nin başardıkları ve başaramadıkları üzerine bir ‘özeleştiri’ yapan Eşme, ÖSS’nin başardıkları arasına ‘asgari bilgi donanımına sahip adayları seçmesi, en donanımlı olanları belirlemesi ve ÖSYM’nin Türkiye’nin en güvenilir kurumlarından biri olması’ maddelerini koydu. 2 milyona yakın öğrencinin katıldığı sınavda öğrencileri seçmenin çok zor olduğunu ve çok ince balans ayarları yapmak gerektiğini dile getiren Eşme, ÖSS’nin başaramadıklarını ise şöyle anlattı: “Çoktan seçmeli sorularla öğrencilerin analiz, sentez ve değerlendirme yapabilme yeteneklerini ölçmek zor.”

Haber: İbrahim Asalıoğlu - Tuncer Çetinkaya
Kaynak: