BIST 9.543
DOLAR 32,50
EURO 34,81
ALTIN 2.486,48
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

YİTAL Mikroelektronik milli şirket oldu

TÜBİTAK Başkanı Ergin, Yarı İletken Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı'nın, YİTAL Mikroelektronik Sanayi ve Ticaret AŞ unvanıyla ticari bir şirket olarak güvenilir yarı-iletken üretimevi statüsünde yoluna devam etmesi hedefleniyor, dedi.

Abone ol

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, "YİTAL Mikroelektronik Sanayi ve Ticaret AŞ" unvanıyla şirketleşen, TÜBİTAK Yarı İletken Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. YİTAL'in 1983 yılında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) kapsamında yarı iletken teknoloji alanlarında araştırma yapmak amacıyla kurulduğunu hatırlatan Ergin, söz konusu laboratuvarın halen TÜBİTAK Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) bünyesinde faaliyetlerine devam ettiğini anlattı.

"Kimlik Kartları Yital Tasarımı"

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünde (UEKAE) geliştirilen kripto cihazları milli algoritma içeren kripto tümdevrelerinin, 1999 yılında ilk kez YİTAL'de tasarlanıp Türkiye'de üretildiğini anımsatan Ergin, "YİTAL tasarım ekibi, sayısal tümdevre tasarımındaki yoğun tecrübesini ve güvenli devre tasarımı bilgisini bir arada kullanarak, Türkiye'nin ilk Milli Akıllı Kart Tümdevresi'ni de tasarladı ve tasarlanan tümdevreler kimlik kartların kullanıma sunuldu." ifadesini kullandı.

Yerli Üretimle Savunma Sanayine Katkı

Ergin, Silahlı İnsansız Hava Araçlarının (SİHA) temel mühimmatı olan Mini Akıllı Mühimmat (MAM-L) ve ATAK helikopterlerinde kullanılan Cirit gibi füze sistemlerinin arayıcı başlıklarında kullanılan yarı iletken detektörlerin, YİTAL'de geliştirilen fotodetektör teknolojisiyle üretildiğini ve bu sayede söz konusu detektörlerin yerli üretimle savunma sanayi firmalarının kullanımına sunulduğunu söyledi.

Yital Ticari Bir Şirket Oluyor

Ergin, YİTAL'in ticari bir şirket olarak "güvenilir yarı-iletken üretimevi" statüsünde yoluna devam etmesinin hedeflendiğinin altını çizerek, "Şirketin TÜBİTAK Gebze kampüsünde kurulacak fabrikasında, ilk aşamada ülke için kritik öneme sahip teknolojilerdeki üretim proseslerinin geliştirilmesi öngörülüyor ve dönüölçer/ivmeölçerlerin, soğutmasız kızıl-ötesi detektörler, radar işaret işleme devreleri ve milli mikroişlemcilerin üretilmesi planlanıyor." değerlendirmesinde bulundu.