BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,82
ALTIN 2.478,32

Yirmi yaş dişleri hakkında merak ettikleriniz

Eğer gömük yada çıkmış olan yirmi yaş dişi pozisyonu nedeniyle yandaki dişlere ve bulunduğu kemiğe zarar veriyorsa, temizlenemeyecek bir pozisyonda ağızda yer almışsa ve çürük ya da kırık nedeni ile zarar görmüş, dolgu, kanal tedavisi, kuron ya da başka b

YİRMİ YAŞ DİŞLERİ HER AĞIZDA YER ALIR MI?

Bazı insanlarda yirmi yaş dişleri kalıtsal olarak hiç oluşmayabilir. Oluşmuş olan yirmi yaş dişleri çene kemiğinde kendisine yer bulabilirse diğer dişler gibi çıkarak yerini alabilir. Bu durumda genel ağız sağlığı açısından sıkıntı yaratmıyorsa yirmi yaş dişlerinin alınması gerekmemektedir. Ağız içerisine yerleşemeyecek pozisyonda olan dişler ise gömük ya da yarı gömük pozisyonda kalabilir.

20 YAŞ DİŞLERİNİZ BAŞA BELA MI ?

GÖMÜLÜ DİŞ NE DEMEKTİR?

Dişler ağızda kemik dokusu ve dişeti dokusu tarafından çevrelenir. Dişler ağızdaki yerlerini alırken önce kemik dokusunu geçer daha sonra dişeti dokusunu geçer. Bazı dişler bu iki dokuyu birden ya da sadece dişetini geçemez ve ağız içerisine tam olarak ulaşamaz. Bu dişlere gömük dişler denir.

TÜM YİRMİ YAŞ DİŞLERİNİN ÇEKİLMESİ Mİ GEREKİR?

Eğer gömük yada çıkmış olan yirmi yaş dişi pozisyonu nedeniyle yandaki dişlere ve bulunduğu kemiğe zarar veriyorsa, temizlenemeyecek bir pozisyonda ağızda yer almışsa ve çürük ya da kırık nedeni ile zarar görmüş, dolgu, kanal tedavisi, kuron ya da başka bir tedavi yöntemi ile tedavi edilemeyecekse mutlaka çekilmelidir.

Çekim zamanında yapılmaz ise dişlerin çapraşıklaşmasına sebep olabilir, iltahap yapabilir ya da öndeki dişe kalıcı zarar verebilir.

DİŞ ÇEKİMİ NASIL YAPILIR?

Diş çekimi, dişin kemikteki soket denilen yuvasından uzaklaştırılması işlemidir. Basit diş çekimi lokal anastezi altında ağız içinde görünen dişlerin çekiminde kullanılan tekniktir.

CERRAHİ ÇEKİM NEDİR?

Cerrahi çekim ağız içinde rahatça görülemeyen, dişeti sınırında kırık olan ya da gömük dişlerin çekiminde kullanılan tekniktir. Bazı durumlarda dişin üzerini kemik örtebilir. Çekilecek diş bölümlere ayrıldıktan sonra çıkarılması gerekebilir. Bu durumlarda cerrahi çekim uygulanır. Normal çekimde olduğu gibi lokal anestezi ile işlem yapılabilir.

ER YAG LAZER İLE CERRAHİ ÇEKİM AVANTAJ YARATIR MI?Lazer ile diş tedavsi

Dişe ulaşabilmek için kemik kaldırılması işlemi ve dişin bölümlere ayrılması işlemleri Er:YAG lazer ile yapılabilir. Lazerle kemiğin uzaklaştırıldığı 20 Yaş diş çekimlerinde, çekim sonrası oluşan ağrı ve şiş beşte bire kadar  daha az olmaktadır. Bu da kişinin konforu açısından çok önemlidir.

CERRAHİ İŞLEM SONRASI LAZER UYGULAMASININ FAYDASI VAR MIDIR?

İmplant cerrahisi de dahil olmak üzere çene kemiğinde yapılan tüm cerrahi işlemler sonrasında 3 defa uygulanan düşük seviye lazer tedaviler (DSLT) ile iyileşme kalitesi artar, iyileşme süresi kısalır, şiş (ödem) ve ağrı azalır.