BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,92
ALTIN 2.423,51
HABER /  GÜNCEL

Yırca'daki zeytinlerin faturası kesildi!

Kolin şirketi, Termik santral için kesilen zeytin ağaçlarının faturasını devlete kesti. İşte o ilginç açıklama;

Abone ol
Soma'nın Yırca Köyü'nde kesilen zeytin ağaçlarıyla ilgili ilk kez konuştu. Yırca'daki santralin "Kolin'in projesi olmadığını ve devletin kendi projesi" olduğunu söyleyen Kolin Şirketler Enerji Grubu Sorumlusu Murat Aydın, projeye Çevre Bakanlığı'nın onay verdiğini ve köylülerle de anlaşma yapılıp, kesilen zeytin ağaçlarıyla ilgili ödemelerinde yapıldığını söyledi. İddialara cevap veren Yırca Köyü muhtarı Mustafa Akın ise Kolin'in kendilerini kandırdığını ve santralin mutlaka yapılacağını söyleyerek köylüyü ikna ettiğini iddia etti.

Soma'da yaşanan zeytin katliamı CNN Türk'te tartışıldı. Ahmet Hakan'ın hazırlayıp sunduğu Tarafsız Bölge'de Yırca Köyü muhtarı Mustafa Akın ile Kolin Şirketler Grubu Sorumlusu Murat Aydın karşı karşıya geldi.

"PROTOKOL YAPTIK"

Murat Aydın, kesilen zeytinler için köylüye para ödendiğini ve banka hesaplarından bu paranın çıktığını söyledi. Aydın İlk etapta köylüler ile iyi bir ilişki geliştirdiklerini, hatta köy muhtarıyla protokol bile imzaladıklarını açıkladı.

ŞİRKETİN 15 PARSEL ISRARI

Canlı yayında termik santral için Kolin ile protokol imzaladıklarını doğrulayan köy muhtarı Mustafa Akın ise şirketin kendilerini kandırdığını iddia etti. Şirketin, projeden geri dönüş olmadığını, devletin bunu mutlaka yapacağını kendilerine söylediğini ve köylünün buna inandığını anlatan Akın, aralarındaki tartışmanın ise ortada kalan ve 15 parselden oluşan bir zeytinlikten kaynaklandığını ifade etti. Bu parsel sahiplerine her türlü söz verilirken, köylüye başta iş olmak üzere gerekli garantinin verilmediğini belirten Akın, bunun üzerine köylünün ya hep ya hiç diyerek dava açtığını ve santrale kesinlikle karşı olduklarını söyledi.

"KOLİN DEĞİL DEVLETİN PROJESİDİR"

Ahmet Hakan'ın projeyle ilgili bir sorusu üzerine şirket sorumlusu Murat Aydın, projenin Kolin'in değil devletin olduğunu söyledi. Aydın programda şöyle konuştu:

"Bu proje Kolin Şirketi'nin projesi değil, devletin projesidir. Türkiye Kömür İşletmesi Müdürü, Soma havzasındaki kömürleri ekonomiye kazandırmak için ve termik santral kurulması düzenlenen ihaleyi şirketimiz kazanmıştır. ÇED olumlu raporu elimizde. 'Zeytinlik alana yatırım yapılır' diye Bakanlar Kurulu kararı var."