BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.437,22
HABER /  GÜNCEL

Yırca muhtarı 6 bin zeytin ağacı için ağladı!

Soma Yırca'da 16 gündür süren Zeytinime Dokunma direnişi sabaha karşı dozer sesleriyle haykırışa dönüştü. Muhtar 6 bin ağaç için gözyaşı döktü!

Abone ol

MANİSA'nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'nde termik santralin kurulacağı alanda, kesilmek istenen zeytin ağaçları için 16 gündür nöbet tutanlara yemek götürenlerle, özel güvenlik görevlileri arasında arbede çıktı. Olayda bir kişi başından yaralandı.

Sabah saatlerinde ise ağaçlar dozerlerle söküldü. Bu sırada köylülerin barakalara kilitlendiği öne sürüldü.


Yırca'daki olaylar sonrası Twitter üzerinden örgütlenen vatandaşlar yaşananlara dikkat çekmek için #YırcaDireniyorDestekOl, #DirenYırca #6BinZeytinAğacı, #ZeytinimiKesme hacktagleriyle başlayan kampanya ise TT listesine girdi. Tepkiler giderek artıyor.

Zeytin ağaçlarının kesilmesini önlemek için nöbet tutanlara Yırca Mahallesi halkı yemek götürürken, termik santrali yapacak şirketin inşaat alanındaki özel güvenlik görevlileri müdahale etti. Alana girmelerine izin verilmeyen mahallelilerle özel güvenlik görevlileri arasında arbede çıktı. Mahalleli Emin Özkılınç, özel güvenlik görevlileri tarafından başından yaralandı. Beşyol Devlet Hastanesi'ne götürülen Özkılınç ayakta tedavinin ardından taburcu edildi.

MUHTAR CANLI YAYINDA AĞLADI: O ZEYTİNLERİ NASIL YİYECEKSİNİZ!

Arbede sırasında inşaat alanındaki bekçi kulübesinin camları kırıldı, araçlar hasar gördü. Yırca muhtarı, katıldığı canlı yayında dozerle yıkılan 6 bin ağaç için ağladı, 'Zeytinler boğazınızdan nasıl geçecek' dedi.

ekran-resmi-2014-11-07-12.07.35.png 

SABAHA KARŞI AĞAÇLARI SÖKTÜLER

Sabah saat 06.00 sıralarında ise dozerlerle birlikte termik santralin yapılacağı alan giren görevliler, zeytin ağaçlarını kökünden söktü. Dikenli tellerle çevrili olan alanda termik santrali inşa edecek şirketin özel güvenlik görevlileri, nöbet tutan mahallelerin alana girişini engelledi. Mahalle sakinleri ile özel güvenlik görevlileri arasında arbede çıktı. Ağaçlar söküldükten sonra olay yerine giden jandarma ekiplerine, köylüler tepki gösterdi.

yirca-koyu-zeytin.jpg

TEYZELERİN FERYADIYLA UYANDIM

Yırca'da bulunan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise dün gece yaşananları anlattı. 

"Ben de günlerdir köylülere nöbet tutuyordum. Aylar önceden belli olan program için Malatya'da olduğum geceyi fırsat bilmişler. Sabah 06.00'da teyzelerin feryatlarıyla uyandım" dedi.

Özel, Yırva'da dün gece yaşananları ise şöyle anlattı:

"5 bin ağaç kalmıştı. Hepsini kesmişler. Gitti... Hiçbir şey bırakmamışlar. Ben dün kamu görevlileriyle tek tek konuştum. Kaymakam, jandarma. Tavşana kaç tazıya tut misali kandırdılar herkesi. Ters kelepçe, biber gazı sıkılmış. Özel adamlar gençleri alıp üç mahalle öteye arabayla bırakmışlar. Bir daha gelirseniz kafanızı kırarız diye tehdit etmişler. Danıştay kamulaştırma dursun derse bu kesilen ağaçları Vali mi geri verecek? Kamu görevlilerinden bugün olmazsa yarın ama mutlaka bunun hesabını soracağız.

Güvenlik görevlilerinin Soma'ya yakın yörelerden toplanıp getirildiğini de ekleyen Özel, "Onlar da gariban hatta köylü çocukları. Köylü çocuğuna köylüyü üç kuruş için dövdürenlere lanet olsun. Kendisi de köylü olan güvenliklere köylüye bunları yaptıran zihniyete yazıklar olsun" diye konuştu.

TWITTER AYAĞA KALKTI

 #YırcaDireniyorDestekOl, #DirenYırca #6BinZeytinAğacı, #ZeytinimiKesme etiketleriyle oluşturulan sayfalarda ağaçların kesilmesine tepki gösterildi.

ekran-resmi-2014-11-07-12.08.29.png

ekran-resmi-2014-11-07-12.08.37.png

ekran-resmi-2014-11-07-12.08.52.png