BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,90
ALTIN 2.427,27
HABER /  GÜNCEL

Yine HARİTA skandalı

Britannica Ansiklopedisi 2008 baskısında Güneydoğu'yu Kürdistan'a ait gösterdi...

Abone ol

Geçmiş yıllarda gazetelerin yaptığı promosyonlarla hemen hemen her eve giren "Britannica Ansiklopedisi" 2008 baskısında Güneydoğu'yu Kürdistan'a ait gösterdi.

İnternette ingilizce olarak yayınlanan ansiklopedide Diyarbakır, Van, Bitlis sözde Kürdistan toprağı olarak gösteriliyor. Ayrıca haritada kürt vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı Türkiye'nin İç Anadolu kesimlerinin bir kısmı ve İstanbul'un bir kısmı yine Kürdistan toprağı olarak gösteriliyor.

www.britannica.com adresindeki sayfada 'Kurdistan' maddesi için, "Türkiye, İran, Irak ve Suriye topraklarına dağılan bölge" tarifi yapılıyor ve bu sözde bölgenin önemli şehirleri arasında Türkiye'den Diyarbakır, Bitlis ve Van sayılırken, Irak'tan Musul ve Kerkük, İran'dan Kırmanşah sayılıyor. Maddede, "1920 yılındaki Sevr anlaşmasıyla 'Kürdistan' topraklarının" birbirinden ayrıldığı ve bu durumun kabullenilemediği yazılıyor...

 Sitede PKK için yazılan ayrı bir maddede ise terör örgütü için "Kürt Ulusal Partisi" adı kullanılıyor ve bu "parti"nin Türk hükümetiyle savaş halinde olduğu iddia ediliyor!

Ansiklopedide ayrıca "1920'de imzalanan Sevr Antlaşması'nda bölge Kürtlere bırakılmak istense de bu asla onaylanmadı." gibi bilgiler de göze çarpıyor. En sık ziyaret edilen arama motoru Google'ın uydu görüntülerini aktardığı programı Google Earth'te de Britannica'nın çirkin ifadeleri yer buldu. Bir Google Earth kullanıcısının Kars ve Muş üzerinde işaretlediği noktalarda Kürdistan'ın Türkiye'de 190 bin, İran'da ise 125 bin kilometrekare alan üzerinde var olduğu da ileri sürülüyor.