BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,45
HABER /  GÜNCEL

Yılmaz Özdil'e meslektaşından ağır eleştiri

Akil İnsanlar heyeti için teklif götürülen ancak teklifi kabul etmeyen Hürriyet yazarı Taha Akyol süreci değerlendirdi

Abone ol

Habertürk'te Akşam Raporu'na konuk olan Hürriyet yazarı Taha Akyol , Akil İnsanlar Komisyonu ve çözüm sürecini değerlendirdi.

Ece Üner'in sorularını yanıtlayan Akyol, hem heyetin misyonunu yorumladı hem de heyette yer alması için yapılan teklifi neden red ettiğini anlattı.

Akyol, kendi gazetesinin yazarlarındna Yılmaz Özdil 'in bugünkü yazısında yer alan Akiller eleştirisini topa tutarken, heyet için yapılan Damat Ferit benzetmesini "çok çirkin ve çok ayıp" olarak tanımladı. Akill insanlar heyetinin Sevr'i geri getirmeyi değil Lozan'ı kurtarmaya çalıştığını vurgulayan Taha Akyol, heyetin hükümetin memuru gibi davranmaması gerektiğini söyledi.

HEYET İSTİŞARE YAPMALI YOKSA HÜKÜMET MEMURU OLURLAR

"Akil adamların kendilerinden beklenenleri yapabilmesi ancak istişare kavramıyla anlatılabilir. Hükümetin memuru gibi davranırlarsa hem işlerini yapamazlar hem de itibar kaybederler. Başbakan'ın konuşması çok dengeliydi orada da istişare ön plandaydı. Akil adamların hükümet memuru ve propagandacısı gibi görülmesi ve gösterilmesi yanlıştır. Akil adamlar görüşlerini söyleyebilmelidir. Kürtler böyle hissediyor, Türkler böyle hissediyor diyebilmelidir. Yoksa yazık olur."

YAZILARIMIN GAZETECİ KİMLİĞİMLE OKUNMASINI İSTİYORUM

"Ben yazılarımın gazeteci Taha Akyol ne yazmış diyerek okunmasını isterim. Akil adam ne demiş diye okunmasını istemem. Ayrıca Lozan belegeseline büyük önem veriyorum, yoğunluğumu oraya vermek istiyorum."

GAZETECİLERDEN AKİL OLUR MU?

"Bu heyette gazeteci arkadaşlar da var. Ben onlara akıl vermek istemem. Ben yazılarımın gazeteci kimliğimle okunmasını isterim. O nedenle teklifi kabül etmedim. Bu heyette yer almayı gazetecilik ilkeleriyle taban tabana zıt görmüyorum, benim bakışım bu sadece."

AKİLLER KÖŞELERİNDE HÜKÜMETİ ÖVMEMELİ

"Ben bu süreci destekliyorum ve bunu deklere ettim. Sadece bugün de değil rahmetli Özal zamanında da demokratik kanalları açmak gerektiğini düşünüyordum. Heyetteki arkadaşlar köşelerinde AK Parti'yi övebilirle, bu haklarıdır. Ancak bu sıfatı taşıdıkları zaman hükümetin propagandasını yapıyor olurlar. O nedenle sürcin gerektirdiği dil ile konuşmalılar."

YILMAZ ÖZDİL'E SERT ELEŞTİRİ: ÇOK AYIP ÇOK ÇİRKİN!

"Heyeti Nasiha'ya benzetilmesini çok ayıp buluyorum. Damat Ferit'in gönderdiği heyetlerden söz ediliyor. Bu tür şeyler çirkin ve önyargılıdır. En azından bunlar ne yapacak diye iki üç gün beklemek gerekmez mi? Hemen bunlar yanlıştır, yandaştır dememek lazım. Bunları iktidar seçti o zaman heyeti nasiha'dır denemezi. Bunlar Sevr'i kurtarmak için değil Lozan'ı kurtarmak için çalışıyorlar.