BIST 9.095
DOLAR 32,38
EURO 35,06
ALTIN 2.326,75
HABER /  POLİTİKA

Yıldırım'dan fesih eleştirilerine cevap

Başbakan Binali Yıldırım, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun fesih eleştirilerine cevap verdi. Feshin darbe dönemleri sonrasında oluştuğunu söyleyen Yıldırım, yenileme için de bazı gerekçelerin oluşması gerektiğini kaydetti.

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım, yeni anayasanın çift başlılığı ortadan kaldırdığını ifade ederek, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde yeni bir şey getirmediklerini, belediye meclislerinde benzer yapıların oluştuğunu söyledi. Yıldırım, yeni sistemle güçsüz hükümetler döneminin kapanacağını kaydetti.

Binali Yıldırım, dün NTV'de Oğuz Haksever'in sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Türkiye için yeni olmadığını, belediyelerde kimi zaman başkan ayrı bir partiden Meclis çoğunluğunun

Bu millet artık sürekli büyümek istiyor, milli gelirin artmasını istiyor.

da farklı bir partide olabileceğini söyleyen Yıldırım, yeni sistemin güçlü siyasi iradenin teşekkül etmesi için önemli olduğunu kaydetti. İşte Yıldırım'ın yeni anayasayla ilgili sözleri:

"Biz bir Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi getiriyoruz. Bu sistem geldiği zaman bir kere zayıf hükümetler devri ortadan kalkıyor. Hükümet kuruldu kurulmadı, güvenoyu aldı almadı şimdiki sistemde kimin Başbakan olacağını bilemiyorsunuz. Cumhurbaşkanı zamanı geldiğinde herkes sancılanmaya başlıyordu. Bırak Meclis karar versin. 71’i 80’i hatırlayın gelin rahmetli Ecevit dönemini hatırlayın Parlamento kendi içinde Cumhurbaşkanı seçemedi gitti bir yargıcı seçtiler. Bu sistemin olumsuzluklarını bu sistemin kötülüklerini, bu sistemin ülkemize kaybettirdiklerini konuşmamız lazım.

"BİRBİRLERİNİ ENGELLİYOR, FRENLİYORLAR"

Bu sistem ülkeyi geliştirmeye kalkındırmaya yönelik kurgulanmamış. Kurumların birbirlerini kontrol etmesi esasına göre kurulmuş. İş yapma değil birbirilerini nasıl frenleyecekler dengeleyecekler buna göre kurulmuş. Bu sistem bazen tek başına iktidar çıkarıyor Türkiye büyüyor, yol alıyor sonra birden tek başına iktidar ya darbe ile yok ediliyor ya kendiliğinden seçimle kayboluyor kazandıkları her şey yok olup gidiyor.

"BU MİLLET ARTIK BÜYÜMEK İSTİYOR"

2002 3 Kasım’dan bugüne kadar AK Parti dönemi tekrar kazanma dönemi. Ama bu belirli bir zaman iyi gidiyor topluyoruz topluyoruz bir kürek sütü bir tekme ile döküveriyoruz. Bu millet artık sürekli büyümek istiyor, milli gelirin artmasını istiyor. Teknoloji sanayi 4.0’a geçmek istiyoruz. Bilgiyi üretmek istiyoruz. Türkiye son 15 yılda bu yönde çok yol aldı ama bunun ileri de garantisi yok. Bu değişiklik bu garantiyi getiriyor.

"FESİH DEĞİL YENİLEME"

Fesih nedir lağvettim diyorsun. Darbelerde fesih olur. 80 darbesinde meclis feshedildi. Bu 15 Temmuz’da başarılı olsalardı parlamento feshedilmişti. Milli iradenin verdiği hakkı birinin yok etmesi demek. Bu da darbedir. Vesayettir fesih oradan geliyor. Ama seçim yenileme ayrı bir şey. Seçim yeniliyor biz. Seçim yenileme bir irade sonucu olur.

Biz geçinmenin yoluna baktık kavga çıkartmadık, engellere rağmen çalıştık çabaladık. Bu sistem 1 kazandırıyor 2 kaybettiriyor. Topyekun bu meselenin hallolması lazım."