BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.430,83
HABER /  POLİTİKA

Yıldırım'dan bomba Hakan Fidan yorumu

Başbakan Binali Yıldırım CNN Türk canlı yayınında Hande Fırat ile söyleşisinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile ilgili bomba açıklamalar yaptı. Hakan Fidan görevden alınıyor mu?

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım, MİT müsteşarına 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili kendisine neden haber verilmediğini sorduğunu ancak cevap alamadığını söyledi. Görevden alacak mısınız sorusuna ise Yıldırım, şu anda böyle bir adım atılmayacağını kaydetti.

Binali Yıldırım Kanal D ve CNN Türk ortak yayınında Hande Fırat'ın 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin sorularını cevapladı. Türkiye'nin zor bir coğrafyada kendisine ait sorumlulukları olan bir ülke olduğunu söyleyen Yıldırım, "Bu coğrafyanın tek ümidi Türkiye'dir" diye konuştu.

Bugüne kadar 3 tane Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarıldığını ve arkasının da geleceğini söyleyen Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmeleri ise şu sözlerle anlattı:

"İLK İHBAR MİT'E YÖNELİKTİ"

Yanılmıyorsam askeri hareketlilikle ilgili ilk rapor saat 15.00 civarı iletiliyor. 15 Temmuz günü saat 15.00'te bir binbaşı, MİT'e ihbar etti. 15 Temmuz'da istihbarat MİT'e saldırı olacak diye geliyor. Bir pilota saat 19.00'da MİT'e gideceği ve Hakan Fidan'ı alıp geleceksin denilmiş. Bunun üzerine MİT Müsteşarı, konuyu Genelkurmay'a aktarıyor. Bununla da yetinmiyor ve MİT Müsteşarımız, Genelkurmay'a giderek sanırım saat 20.00'a kadar orada duruyor ve konuyu aktarıyor.

"MİT MÜSTEŞARI CEVAP VEREMEDİ, SUSTU"

(Askeri hareketlilikle ilgili Genelkurmay'a bilgi verilirken kendilerinin neden haberdar edilmediği konusu). MİT Müsteşarına bu konuyu da sordum Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın neden haberdar edilmedi diye. Genelkurmay Başkanı'nın bu konuda haberi olabilir ama neden bizim haberimiz yok dedim. Verebildiği bir cevabı olmadı açıkçası sustu.

"MİT MÜSTEŞARI GÖREVDEN ALINACAK MI?"

Bizim için öncelik farklı. Şu anda onunla ilgili yapmamız gereken çok şey var. Bunlar yapıldıktan sonra geçmişe dönüp, bürokrat ne yaptı biz ne yaptık bunun eleştirisi tabii ki yapılacak. Bunları bırakıp kendi içimizde zafiyete düşersek, bu daha büyük bir yanlış olur. Böyle bir kriz ortamında, böyle bir adım atmak krizin sonuçlarının bertaraf edilmesini sağlamaz. Aksine moraller dibe vurur ve başka bir krizle karşı karşıya kalınır.

"ÇIKAN İSİMLER ŞAŞIRTIYOR"

Bir genelkurmay başkanının en yakınındaki isim buraya kadar deyip, alıp hainlerin merkezine götürmesini sağlayabiliyor. Aynı şekilde Jandarma aynı şekilde Kara Kuvvetleri Komutanı. Ya biz aşırı öz güvenle hareket ettik yahut da açıkçası bu örgüt o kadar kendisini saklayabiliyor ki ne kadar dikkat ederseniz edin yanınızdakini fark edemiyorsunuz. Cumhurbaşkanı'nın yaveri bizim yanımızda çalışanlar. İsimler ortaya çıktığında şaşırabiliyorsunuz. Bunlar kapalı yapılar ve mücadele etmek zordur. Karanlıkta ıslık çalmak gibi bir şey.

"ÇOK BÜYÜK TAHRİBAT OLDU"

Bu olay çok büyük tahribat yaptı. En başta ordumuza yaptı. Ordumuzun itibarına yönelik çok büyük zararı oldu. Balkan Savaşı'ndan sonra bu kadar büyük tahribat almamıştı ordumuz."