BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.426,62

Yılbaşında neden hindi kesilir?

Yılbaşında neden hindi kesilir?

Yeni yıl sofralarının vazgeçilmezi hindinin gerçek ritüeli nedir yeni yılda hindi neden yenir?

Yılbaşında neden hindi kesilir?

Yılbaşı gecesi dendiğinde çam ağaçları, noel süsleri, kırmızı iç çamaşırı esprileri, hediyeler ve baş köşesinde hindi bulunan sofralar hayallerimizde canlanmaktadır. Ancak bu çağrışımlar ile ilgili bazı yanlışlıklar var. Örneğin noel süsleri ve çam ağaçları, Hristiyanlar tarafından Hz. İsa’nın doğumunun kutlandığı 25 ve 26 ocak tarihlerinde kutlanılmakta olan Noel bayramı ile ilgili kavramlardır ve yılbaşı kutlamaları ile alakasız kavramlardır. Hele yılbaşı gecesi ve hindi arasındaki ilişki söz konusu olduğunda, oldukça alakasız bir tablo söz konusudur.

Yılbaşında neden hindi kesilir?

Öncelikle yılbaşı sofralarında hindi bulunması ile ilgili hiçbir kültürde, hiçbir dini inançta herhangi bir ifade bulunmuyor. Günümüzde evcilleştirilmiş olan hindiler, Amerika’nın keşfi öncesinde yabani olarak yaşamlarını sürdüren hayvanlarmış. Amerika’da yaşamakta olan yerliler ise ziyaretçiler ile zaman içerisinde gelişen ilişkileri doğrultusunda mısır ekimi ve hindi avcılığı gibi bazı bilgileri paylaşmışlardır. Bu nedenle her yıl kasım ayı içerisinde kızılderililere şükranlarını sunmak amacı ile İngilizler trafından kutlanan şükran gününde, yemek sofralarında hindi yerini almaktadır.

Yılbaşında neden hindi kesilir?

Zaman içerisinde hindi, büyük ve iştah açıcı görüntüsü ile özel günlerde sofralarda yerini almaya başlamıştır. Şükran günü ve yılbaşı birer dini bayram olmamakla birlikte, Müslümanlar için herhangi bir anlamları da bulunmamaktadır. Ancak yılbaşı ve noel arasındaki anlam karmaşası nedeni ile ülkemizde, hristiyan ülkelerdeki coşkusu ile kutlanmakta olan bu özel günlerde, bir İngiliz şükran günü geleneği olan hindi yemekleri hazırlanmaktadır ne yazık ki.

Yılbaşında neden hindi kesilir?

Sanılanın aksine yılbaşı gecesi hindi yenmesi bir hristiyan geleneği değildir. Şükran günü Kızılderililer ve İngilizler arasındaki bir ziyafetin, zaman içerisinde insanlar arasındaki sosyal ilişkilerin tazelenebilmesi adına ulusal bir bayrama dönüşmesi ile günümüzdeki halini almıştır. Beş gün kadar sürmekte ve kutlanmakta olan bu ulusal bayramlarında insanlar daha çok aile ve arkadaş ziyaretleri ile vakit geçirmektedir.