BIST 9.525
DOLAR 32,65
EURO 34,88
ALTIN 2.511,93
HABER /  EKONOMİ

Yıl sonu dolar tahmini açıklandı! Merkez Bankası...

Merkez Bankası'nın beklenti anketine göre yıl sonu dolar beklentisi 3.63 TL'ye geriledi. Öte yandan açıklanan büyüme rakamları yatırım bankaları Goldman Sachs ve Morgan Stanley'e Türkiye tahminlerini değiştirtti.

Abone ol

Merkez Bankası'nın (TCMB) Eylül beklenti anketinde, yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anketteki yüzde 9.46'dan yüzde 9.72'ye yükseldi. Beklenti anketine göre yıl sonu dolar beklentisi 3.6323 TL'ye geriledi. Ağustos ayı anketine göre ise yıl sonu dolar tahmini 3.72 TL'idi.

*Yıl sonu tüfe beklentisi yüzde 9.72 (Önceki: %9.46)

*Gelecek 12 ay sonundaki TÜFE beklentisi %8.35 (Önceki: %8.37)

*Yıl sonu büyüme beklentisi yüzde 4.6 (Önceki: %4.4)

Yıl sonu cari açık beklentisi $ 36.9 milyar (Önceki: $36.7 milyar)

Gelecek 12 ay sonundaki TCMB repo ihale faiz oranı beklentisi yüzde 8.10 (Önceki: %8.07)

GOLDMAN SACHS TÜRKİYE TAHMİNİ
Türkiye'nin ikinci çeyrek büyüme rakamlarıyla ilgili "Sert yükseliş şaşırtıcıydı" değerlendirmesini yapan uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, üçüncü çeyrek için yüzde 7 büyüme tahmininde bulundu.

GÜÇLÜ BÜYÜME BEKLENİYOR
Raporda, Türkiye'nin bu yılın ikinci çeyreğindeki büyüme performansına ilişkin, "Güçlü bir büyüme performansı bekleniyordu. Aynı zamanda ihracatın güçlü seyretmesi ve ithalatın artması bekleniyordu. Öte yandan, yatırımlardaki sert yükseliş, kamu harcamalarındaki düşüş ve tüketimdeki ılımlı görünüm şaşırtıcıydı" ifadelerine yer verildi.

DÖRDÜNCÜ ÇEYREK ILIMAN

Türkiye'nin ekonomik büyümesinin bu yılın üçüncü çeyreğinde baz etkisiyle artmasının, dördüncü çeyrekte ise büyümenin daha ılımlı bir hal almasının beklendiği kaydedildi.

2018 İÇİN YÜZDE 3.5 TAHMİNİ

Hükümetin vereceği ekonomik kararların önümüzdeki dönemdeki büyümede belirleyici olmasının beklendiği belirtilen raporda, Kredi Garanti Fonu gibi geniş çaplı destekleyici önlemlerin ve kamu harcamalarının da etkisiyle 2018 yılında büyümenin yüzde 3.5 seviyesinin üzerinde seyredebileceği vurgulandı.

MORGAN STANLEY, TÜRKİYE'NİN BÜYÜME TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ

Morgan Stanley'den yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5.1 büyüme kaydettiğine işaret edilerek, bunun bankanın büyüme tahminiyle orantılı olduğu belirtildi.

Açıklamada, Türkiye ekonomisinde bu sene için öngördüğü büyüme oranının yüzde 3.3'ten yüzde 4.3'e yükseltildiği kaydedildi.