BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,92
ALTIN 2.427,56
HABER /  EKONOMİ

'Yiğit öyle demiyor ama...' Taraf'ın iddiası

Ali Babacan, faiz artırım kararını Erdoğan'a götürünce şaşırtan bir yanıt almış. Taraf Gazetesi'nin iddiasına göre bakın neler yaşanmış.

Abone ol

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonun ardından döviz kurlarında yaşanan artışa geç müdahale edilmesinde, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Başbakan Erdoğan’ın ekonomiden sorumlu baş danışmanı Yiğit Bulut arasındaki görüş ayrılığının etkili olduğu öne sürüldü.

Söz konusu iddiayı gündeme getiren ise Taraf Gazetesi... Bugün ilk sayfadan verilen Hüseyin Özay imzalı habere göre Erdoğan'ı müdahale konusunda ikna etmek için çaba harcayan Babacan, "Yiğit öyle demiyor Ali" yanıtı ile şaşkına dönmüş.

İşte Taraf'ın "faiz kararının' perde arkası diyerek aktardığı haber;

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından dolar kurlarında da yükseliş başladı. İlk etapta, ekonomi yönetimi piyasalardaki ateşe Merkez Bankası’nın döviz satış operasyonu ile müdahale etmeye çalıştı. Bu tedbirler de yeterli olmayınca, Merkez Bankası, Hazine ve BDDK gibi ekonominin kritik birimleri biraraya gelerek, ortak bir tedbirler paketi hazırladı. Pakette, kısmi olarak faiz artışı da öngörülüyordu.

BABACAN’IN ŞOK OLDUĞU AN

Babacan, ocak ayının ilk yarısında döviz kurlarındaki artışı frenlemek için hazırlanan paketi Başbakan Erdoğan’a sundu. Başbakan Erdoğan, Babacan’ın anlattıklarını dinledikten sonra, “Yiğit öyle demiyor ama” diyerek, faiz artırılmasına yönelik karara destek vermedi.

TEDBİRLER GECİKTİ

Babacan ile Yiğit Bulut arasındaki görüş ayrılığı faizlerle ilgili kararın gecikmesinde etkili oldu. Merkez Bankası, faiz artırım kararını ocak ayının sonunda almak zorunda kaldı. Hatta bu gecikme nedeniyle faiz artış puanı da yüksek tutulmak zorunda kalındı. Yine bu dönemde Merkez Bankası döviz kurlarına müdahale etmek için milyarlarca dolarlık döviz satışı yaptı. Başbakan Tayyip Erdoğan da, Merkez Bankası’nın tarihi faiz artırım kararının ardından yaptığı açıklamada, faiz arttırma kararına karşı olduğunu dile getirdi.