BIST 9.054
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.298,59
HABER /  DÜNYA

YGS'de bunlar ilk kez olacak! Dikkat!

YGS sınavında bu kez ilkler var. Kalem ve silgiyi ÖSYM verecek. Öğrenciler yanlarında hiçbir eşya bulunduramayacak.

Abone ol

İNTERNETHABER - Yaklaşık 2 milyon adayın gireceği üniversiteye giriş sınavlarının ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), 167 sınav merkezinde yapılacak.

Bu yıl YGS'de ilkler de olacak. Kalem ve silgiyi ÖSYM verecek. Sınavda dijital görünümlü kameralar olacak.

Saat 10.00'da başlayacak sınav, 160 dakika sürecek. Kimlik ve güvenlik kontrolleriyle salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınava girecekleri binanın kapısında en geç saat 09.00'da hazır bulunmaları gerekiyor.


YGS puanlarınızı hesaplayacak program! Uğur Dershanelerin hazırladığı bu robotla ne kadar puan alacağınızı öğrenebilirsiniz



SINAVA GİRİŞ BELGELERİ NELER?

Adaylar sınava giderken yanlarında sınav giriş belgesini bulundurmaları gerekiyor.  Sınava giriş belgesinin yanında adayların nüfus cüzdanı veya pasaportunu da yanında bulundurması gerekiyor. Nüfus cüzdanı veya pasaport dışında zorunlu askerlik görevini ifa eden er veya erbaşlar ile askeri öğrenciler için askeri kimlik belgesi (Bu özel durum muvazzaf askerler için geçerli değil), Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait pembe veya mavi kartlar kabul edilecek.

BUNLAR GEÇERLİ DEĞİL

Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları gibi diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacak. Nüfus cüzdanında soğuk damga, adayın güncel bir fotoğrafı ve TC kimlik numarasının bulunması, pasaportun süresinin de geçerli olması gerekiyor. Üzerinde soğuk damga, güncel bir fotoğraf veya TC kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaportlar kabul edilmeyecek. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, 2013-YGS'ye alınmayacak.

İLKLER YAŞANACAK

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya, araç-gereç getirmemeleri gerekiyor.

Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir adet duvar saati, adayların sınavda kullanacakları gereçler (kalem, silgi, kalemtıraş ile şeker ve peçete) ÖSYM tarafından sağlanacak. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebilecek. ÖSYM'nin bu yıl ilk kez YGS'de adaylara şeffaf kırtasiye kutularından dağıtacak. Kutularda, 2 tahta kurşun kalem ve silgi, kalitesi artırılmış 2 yaprak peçete, 3 meyveli şeker ile kalemtıraş yer alacak.

KAMERALAR İLK KEZ KULLANILACAK

Sınav binaları ve salonları ÖSYM tarafından kurulacak güvenlik kameraları ile izlenebilecek. Kamera kayıtlarının gerektiğinde kanıt olarak kullanılacak. ÖSYM, dijital saat görünümlü kameraları da bu yıl ilk kez YGS'de kullanacak. Sadece sınav esnasında kayıt yapacak kameraların görüntüleri, sınavın ardından ÖSYM'de oluşturulan komisyonca tek tek izlenecek. Kural ihlali yaptığı tespit edilenler ÖSYM Yönetim Kurulu'na sunulacak. Kurallara uymadığı kanaatine varılan adayların sınavları geçersiz sayılacak.

TUVALETE BİLE GİTMEK YASAK OLACAK

Görüntülü tedbire ilişkin adaylara önceden bilgi verilecek. Dağıtılan soru kitapçıklarında, ''bulunduğunuz salon kamerayla izlenmektedir'' uyarısı yer alacak.

Sınav başladıktan sonra adayların ilk 120 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmeleri, sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa (tuvalete gitmek dahil) sınav salonundan çıkmaları yasak olacak. Bu durumdaki adaylara kesinlikle izin verilmeyecek.

SINAV YASAKLARI

Sınav süresince adayların konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri, salondaki görevlilere soru sormaları, birbirlerine kalem, silgi gibi şeyler alıp vermeleri, sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları yasak olacak. Bu yasaklara uymadığı saptanan adayların sınavı geçersiz sayılacak. Sınav kurallarına uymayan adayların sınav sonuçları, ÖSYM Yönetim Kurulunca geçersiz sayılacak. Bu adayların sınava devam etmelerine izin verilmeyecek. Ancak sınav görevlileri diğer adayların dikkatlerini dağıtmamak, zaman kaybetmelerine yol açmamak açısından gerekli görürlerse kural dışı davranışlarda bulunanlara uyarıda bulunmayabilecek.

Adaylar uyarılsın veya uyarılmasın kurallara aykırı davranışta bulunan adayların kimlikleri ve kusurları sınav görevlilerince sınav tutanaklarına veya görevlilerin raporlarına açıkça yazılacak ve sınavlar geçersiz sayılacaktır.

YGS HABERLERİ


YGS ÖNCESİ NE YEMELİ!
YGS sınavı öncesi tavsiyede bulunan uzamanlar çikolata ve şeker yerine kuru üzüm ve kayısı öneriyor. (DEVAMI)

YGS'DE ÇIKACAK SORULAR
YGS'de Din dersinden 5 soru yöneltilecek. İlk 35 sorudan sonrasına dikkat etmeniz gerekiyor. (DEVAMI)

YGS ÖNCESİ BUNLARA DİKKAT!
YGS'ye katılacak adaylara uzmanlar beslenme konusunda önemli uyarılar yapıyor. Sınava girecekseniz sakın bunları yemeyin! (DEVAMI)

YGS PUAN HESAPLAMA
YGS'de en az 140 puan almak gerekiyor. LYS'ye başvurmanın koşulu da bu... YGS puanınızı hesaplamak için TIKLAYIN