BIST 9.054
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,96
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

YGS başvuru ücreti ve başvuru formu 2016 son iki gün!

YGS başvuru süresi 20 Ocak 2016 çarşamba günü sona eriyor. YGS başvuru yapma ekranı, YGS başvuru ücretleri, YGS başvuru formu ve YGS 2016 başvurularıyla ilgili tüm detaylar haberimizde.

Abone ol

2016 YGS başvuru ekranı iki gün sonra erişime kapanıyor. ÖSYM YGS başvuruları son gün 20 Ocak Çarşamba olarak açıkladı.

YGS başvuru yapmak isteyen adaylar YGS başvuru ücretini acilen yatırmak zorundalar. YGS başvuru ücreti yatırmadan adayların başvuruları geçerli olmayacak.

Peki YGS başvuru ücreti 2016 ne kadar hangi bankaya yatırılıyor? YGS başvuru formu nereden alınır, nasıl doldurulur? YGS başvuru ekranı ais.osym.gov.tr giriş nasıl yapılır? İşte YGS başvuruları hakkında tüm detaylar...

YGS BAŞVURULARI 2016 SON GÜN NE ZAMAN?

YGS başvuruları 20 Ocak’a kadar devam ederken, mezun durumdaki bazı adayların başvuru sistemindeki lise bilgilerinin yanlış olduğu iddia edildi. Adaylar ne yapabileceklerini bilmediklerini söylediler. Hürriyet’e konuyla ilgili bilgi veren ÖSYM yetkilileri, bilgileri yanlış olan adayların bunu düzeltebileceğini açıkladı.

YGS BAŞVURULARI OKUL BİLGİLERİ E-OKUL'DA

Adayların hangi liseden mezun olduğu ile ilgili bilgiler e-okul’dan ediniliyor. Bilgiler eksik ya da yanlış olabiliyor. Bu adayların, ÖSYM başvuru merkezlerine dilekçe ve hangi okuldan mezun olduğunu gösteren belge ile gidip hatayı düzelttirmeleri gerekiyor. 2016 ÖSYS Kılavuzu’na göre, adaylar başvuru yaptıktan sonra başvuru süresi içinde bilgilerini günceleyebiliyor, değişiklik yapabiliyor.

ÖSYM'nin internet sitesinde, sınava girecek adayları başvuru, sınav öncesi, anında ve sonrasında yapacakları konusunda bilgilendirmek için "2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu" yayınlandı.

ÖSYS 2016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

ÖSYM YGS BAŞVURU 2016 NEREDEN NASIL YAPILIR?

Bir ortaöğretim kurumunda örgün eğitime devam eden son sınıf düzeyindeki adaylar, başvurularını kendi okullarında yapabilecek. Kendi okulu başvuru merkezi olmayan adaylar ise okul müdürü tarafından ÖSYM'nin belirlediği başvuru merkezine yönlendirilecek. 

Açık lise öğrencileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'nde geçerli bir fotoğrafı veya eğitim bilgisi bulunmayan ya da var olan eğitim bilgisinde değişiklik olan adaylar, başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri veya ÖSYM tarafından belirlenmiş başvuru merkezlerinde yapacak. Adayların, daha sonra sınav ücretini yatırarak başvuru sürecini tamamlamaları gerekiyor. 

Sınav ücreti, kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan "Ödemeler" alanından kredi kartı veya banka kartı ile başvuru süresi içerisinde yatırılacak. Başvuru sırasında her adaya şifre verilecek. Bu şifre adayın kendisine özgü olacak. Adayın, başvuru bittikten sonra Aday İşlemleri Sistemine (https:// ais.osym.gov.tr) girerek bu şifreyi sadece kendisinin bildiği ve başkası ile paylaşmayacağı bir şifre ile değiştirmesi gerekiyor.

YGS SONUÇLARI 2016

ÖSYM'nin açıkladığı sınav takvimine göre YGS, 13 Mart'ta yapılacak. ÖSYM bu yıl adaylar için bir yenilik yaparak, sınav sonuçlarını açıklama takvimini de belirledi. Buna göre, YGS sonuçları, 25 Mart 2016'da açıklanacak. 

YÖK, ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarına girişte kullanılan YGS'de uygulanan 140 baraj puanının 150'ye çıkartılması kararı aldı. Yeni uygulama ile 2016 ÖSYS kılavuzunda ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programları için de 150 baraj puanı uygulanmaya başlayacak. 

Üniversite adayları YGS başvurusu nasıl yapılır? YGS başvuru formu nasıl doldurulur? sorularının yanıtlarını merak ediyor. Üniversite adayları için YGS başvurusunun detaylarını ve önemli adımlarını derledik.

YGS 2016 başvurularına ilişkin tüm detaylar 2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi-ÖSYS Kılavuzu'nda açıklandı.

YGS BAŞVURU KILAVUZU 2016 ÖSYM TIKLAYIN

YGS başvuru ücreti ve başvuru formu 2016 son iki gün!

2016 YGS BAŞVURU YAPMA 2 AŞAMALI UYGULAMA

2016-ÖSYS başvuruları 2 aşamadan oluşmaktadır:

1)      Aday bilgilerinin ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine işlenmesi ve onay kodunun sisteme girilmesi  (Başvuru işlemi)

2)      Sınav/sınavsız geçiş ücretinin yatırılması (Başvurunun tamamlanması)

2016-ÖSYS başvuru işlemlerinde:

1)      Başvuru işlemi yapıldıktan sonra sınav/sınavsız geçiş ücreti yatırılacaktır. Başvurusunu bir başvuru merkezinden veya ÖSYM’nin internet adresinden bireysel olarak yapan adaylar, daha sonra kılavuzda yer alan bilgiler doğrultusunda başvuru süresi içinde sınav/sınavsız geçiş ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır.

2)      Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı  bir ortaöğretim kurumdan mezun olanların/olacakların eğitim bilgileri, MEB e-okul sisteminden elektronik ortamda ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine  aktarılacak, adaylar bu bilgilerini başvuru ekranında görebileceklerdir.

3)      MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlardan ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgisi bulunanların eğitim bilgileri, MEB e-okul verilerine uyumlu olması amacıyla ekte yer alan Alan/Dal Dönüşüm Tablosu doğrultusunda güncellenmiştir.

YGS BAŞVURULARI NEREYE YAPILACAK 2016

Başvuruların yapılması:

-          Bir ortaöğretim kurumunda eğitime devam eden son sınıf düzeyindeki adaylardan kendi okulu başvuru merkezi olanlar, başvurularını kendi okullarından yapacaklardır. 

-          ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla https://ais.osym.gov.tr adresinden yapılacaktır.

-          Diğer tüm adaylar (kendi okulu başvuru merkezi olmayan son sınıf öğrencileri, açık lise öğrencileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı veya eğitim bilgisi bulunmayan/var olan eğitim bilgisinde değişiklik olan adaylar), başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan ekte listesi bulunan başvuru merkezlerinin herhangi birinden yapacaklardır.

ygs başvuru formu doldur örnek tablo

YGS BAŞVURU YAPMA FOTOĞRAFA DİKKAT!

Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraf, geçerli fotoğraftır.

Eğitim bilgisi: 2008 yılı ve sonrasında MEB'e bağlı bir ortaöğretim kurumdan mezun olanlar ile daha önce yapılan ÖSYS sınavlarına başvuru yapmış adayların Eğitim Bilgileri ÖSYM sisteminde bulunmaktadır. Bu bilgiler, başvuruda başvuru ekranına yansıtılacaktır.

MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi bulunan adayların bu bilgileri, 2016-ÖSYS başvuru ekranına yansıtılacaktır.

ÖSYS BAŞVURU EKRANI KİMLER GÜNCELLEME YAPMAK ZORUNDA GÜNCELLEMELER NASIL YAPILIR?

Bu bilgilerinde güncelleme gereken adaylardan;

-          Son sınıf öğrencileri kendi okullarına,

-          Mezun adaylar İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine

başvurarak e-okul sisteminde mevcut bilgilerinin güncellenmesini sağlayacaklardır. MEB e-okul sistemindeki bilgilerin güncellenme işleminin 2016-ÖSYS’ye başvuru süresinden sonra tamamlanabileceği durumlarda bu adaylar, 2016- ÖSYS’ye mevcut bilgileriyle başvuru yapabileceklerdir. Adayların MEB e-okul sistemindeki eğitim bilgileri, ÖSYM tarafından YGS ve LYS öncesi ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacağından bu bilgilerin güncel olması gerekmektedir.

MEB e-okul sisteminde eğitim bilgileri ÖSYM tarafından 2016 Haziran ayının son haftası içinde son kez diploma notları ile birlikte ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacaktır. Askeri okullar, KKTC ortaöğretim kurumları ile MEB e-okul sistemi dışında kalan yurt dışı okullarda öğrenim gören adaylar bu sistemin dışındadır.

YGS başvuru 2016 ÖSYM okul bilgisi değişikliği uyarısı

YGS 2016 İNTERNETTEN BAŞVURU NASIL YAPILIR?

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgileri kayıtlı olan adayların başvuru için başvuru merkezine gitmeden önce ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresine T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak sistemde mevcut eğitim bilgilerini kontrol etmeleri gerekmektedir. 

MEB e-okul sisteminde ve ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgisi olmayan adaylar ile MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlardan ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kayıtlı olan eğitim bilgisinde değişiklik olanlar, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya diğer başvuru merkezlerinden yapacakları başvuru sırasında Aday Başvuru Formu ekinde diploma/mezuniyet vb. belgelerinin onaylı bir örneğini başvuru merkezi görevlisine teslim edeceklerdir. Belgeler, teslim alındığı tarihten itibaren en az 1 takvim yılı başvuru merkezlerinde saklanacaktır. Bunun dışında başvuru merkezlerine Aday Başvuru Formu veya herhangi bir belge (sağlık raporu, yurt dışında öğrenim gören adaylara ait transkript vb.) teslim edilmeyecek gerekli hallerde bu belgeler, aday tarafından doğrudan ÖSYM’ye gönderilecektir. Sistemde mevcut eğitim bilgilerinin düzeltilmesi/değiştirilmesi amacıyla Merkezimize gönderilen dilekçeler/belgeler işleme alınmayacaktır.

Sağlık/engel bilgileri hariç tüm bilgi değişiklikleri/düzeltmeler, başvuru merkezlerinden veya aday tarafından ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr  internet adresinden bireysel olarak yapılacaktır.  

2016 ÖSYS BAŞVURU KILAVUZU ÖSYM UYARI

2016-ÖSYS’ye başvuru işlemleri, 2016-ÖSYS Kılavuzunda ayrıntılı olarak yer almaktadır. 2016-ÖSYS’ye başvurmak isteyen adayların, 2016-ÖSYS’ye (Sınavsız Geçiş dâhil) ilişkin başvurma, başvurma koşulları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme ile ilgili kurallar ve işlemlerin ayrıntılı olarak belirtildiği bu Kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

YGS BAŞVURU MERKEZLERİ TAM LİSTESİ

Adaylar, 2016-ÖSYS Kılavuzuna ve Başvuru Merkezleri Listesine, aşağıdaki bağlantılardan erişebileceklerdir.  

YGS BAŞVURU MERKEZLERİ 2016 TAM LİSTESİ İÇİN TIKLAYIN

Adayların, sınav/sınavsız geçiş ücretini ödeyerek ÖSYS’ye başvuru işlemini tamamladıktan sonra, başvuru bilgilerini, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden başvuru süresi içinde mutlaka kontrol etmeleri ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinerek ÖSYS’nin diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklamaları gerekmektedir.

2016 YGS BAŞVURU ÜCRETLERİ NE KADAR?

YGS Sınav Ücreti : 55,00 TL
Sınavsız Geçiş Başvuru Ücreti : 15,00 TL
LYS Sınav Ücretleri (Girmek istediğiniz her bir LYS için) : 35,00 TL (Farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi  için, adayların 2016-LYS’lerin tamamında sınava girmeleri önerilmektedir.)
Ek yerleştirme ücreti : 15,00 TL
Başvuru Hizmeti Ücreti : 3,00 TL
ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden Yeniden Şifre Edinme Ücreti : 5,00 TL
ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden Fotoğraf Güncelleme Ücreti : 10,00 TL

ygs başvuru ekranı ais.osym.gov.tr

YGS BAŞVURU ÜCRETLERİ HANGİ BANKALARA YATIRILACAK?

Adayların sınav/sınavsız geçiş başvuru ücretini yatırırken banka görevlisine, ÖSYS’ye başvuru yaparken bildirdiği T.C. Kimlik
Numarasını, adı, soyadını ve girecekleri sınavın adını vermeleri yeterlidir.

Ücret, internet aracılığıyla da yatırılabilir.

Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı
Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler
Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.)

Sınav/sınavsız geçiş başvuru ücreti, ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.

YGS BAŞVURU FORMU NEREDEN ALINACAK?

YGS başvuru formu 2016 öğrencilerin eğitim gördükleri okulların müdürlüklerinden ve ÖSYM Sınav Başvuru Merkezleri'nden temin edilebilecek. YGS'ye internet üzerinden başvuru yapmak isteyen adaylar ise YGS başvuru formunu ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi ais.osym.gov.tr'den doldurabilecek ve çıktısını alabilecekler.

YGS SINAV BAŞVURU MERKEZLERİ TAM LİSTESİ ÖSYM

2016-ÖSYS ADAY BAŞVURU FORMU NASIL DOLDURULACAKTIR?

Aday Başvuru Formundaki alanların doldurulmasına ilişkin açıklamalar sırasıyla ve aynı başlıklar kullanılarak aşağıda verilmiştir. Bu açıklamalar dikkatle okunduktan sonra doldurma işlemine geçilmelidir.

Form, başvuru işleminin kolay ve doğru yapılmasına yardımcı olacağı için bu forma yazılanlar okunaklı olmalıdır. Formun doğru ve eksiksiz olarak doldurulması adayın sorumluluğundadır. Kimlikle ilgili bilgi alanlarına, adayın nüfus cüzdanında yer alan bilgiler değiştirilmeden, kısaltma yapılmadan yazılacaktır.

DİKKAT! Aday Başvuru Formu'ndaki bilgilerin gerçeğe uygun olmasından tümüyle aday sorumludur. Eksik veya yanlış bilgilerden adayların yararına doğacak sonuçlar geçersiz sayılır, zararına olacak sonuçlar sonradan düzeltilmez. Yazdığı bilgilerdeki eksiklik ve yanlışlardan doğacak sonuçlarla ilgili olarak adayın itirazları dikkate alınmaz.

Yanlış bilgi verildiğinin tespiti hâlinde, adayların sınav sonuçlarına ilişkin bütün hakları geçersiz sayılır. ÖSYM tarafından gerektiğinde adaylara; telefon, SMS, e-posta vb. yollarla bilgilendirme yapılabildiğinden ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemindeki iletişimle ilgili bilgilerin mutlaka güncel ve doğru olması gerekmektedir.

YGS BAŞVURU FORMU 2016 NASIL DOLDURULUR ÖRNEK TABLO

ygs başvuru formu nasıl doldurulur 2016 örnek tablo


1. T.C. KİMLİK NUMARASI
-  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu alana T.C. Kimlik Numaralarını yazacaklardır.
-T.C. Kimlik Numarası edinmiş olup uyruğundan biri Türkiye Cumhuriyeti olan çift uyruklu adaylar ile doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerden 5203 sayılı
Kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar (Pembe/Mavi Kart sahipleri) bu alana T.C. Kimlik Numaralarını yazacaklardır.
- T.C. Kimlik Numarası bulunmayan KKTC uyruklu, yabancı uyruklu veya uyruğu olmayan adaylar bu alana, T.C. Kimlik Numarası yerine kullanacakları Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Merkezî Nüfus İdaresi Sistemi’nden (MERNİS) almış oldukları “9” ile başlayan, 11 rakamdan oluşan Yabancı Uyruklu (Y.U.) Numarasını (yabancı kimlik numarası) yazacaklardır. Bu adayların kişisel bilgileri MERNİS’ten ÖSYM kayıtlarına yansıtılacaktır. MERNİS’ten YU Numarası edinmemiş adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden Y.U.
numarası edinme formunu doldurarak onaylayacaklar ve böylece bir “Belge Kodu” edineceklerdir. Bu formun bir dökümü ve geçerli kimlik belgeleri ile birlikte ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine başvurarak ücreti
karşılığı Y.U. numaralarını edineceklerdir. Başvuru süresince KKTC hariç yurt dışında bulunan adaylardan MERNİS’te Y.U. numarası bulunmayanlar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden Y.U. numarası edinme formunu doldurarak edindikleri
“Belge Kodu” ile ÖSYM Çağrı Merkezinden Y.U. numaralarını alacaklardır.
2. ADI
3. SOYADI
4. BABA ADI
5. ANNE ADI

6. DOĞUM TARİHİ

 7. CİNSİYETİ
 8. DOĞUM YERİ
 9. NÜFUSA KAYITLI OLDUĞU İL/İLÇE
10. UYRUĞU
- T.C. uyruklular ile uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklular, “T.C.” seçeneğini işaretleyeceklerdir.
-Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçıları (Pembe/Mavi Kart sahipleri/SaklıTutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar) “Mavi Kartlı” seçeneğini işaretleyeceklerdir.
- Bulgaristan'dan göç yoluyla gelmiş Türk soylular, “Bulgaristan'dan göç” seçeneğini işaretleyeceklerdir.
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklular ile uyruğundan biri KKTC olan çift uyruklular,
“KKTC” seçeneğini işaretleyeceklerdir. Uyruğundan biri T.C. olan KKTC uyruklular “T.C.” seçeneğini işaretlemelidir.
-KKTC uyruklu adaylar ilgili alana KKTC Kimlik Numaralarını da yazacaklardır.
- Yabancı uyruklular, hiçbir devletin uyruğunda olmayanlar ve mülteciler “Yabancı Uyruklular” seçeneğini işaretleyeceklerdir (Sadece bu seçeneği işaretleyen yabancı uyruklu adayların Türkiye’deki yükseköğretim
programlarına yerleştirme işlemleri ÖSYS kapsamı dışındadır. Yabancı uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri Yükseköğretim Kurulunun belirlediği usul ve esaslar
doğrultusunda ilgili yükseköğretim kurumları tarafından yapılmaktadır.).
- Türk soylu yabancıların Türkiye'de meslek ve sanatlarını serbestçe yapabilmelerine, kamu, özel kuruluş veiş yerlerinde çalışabilmelerine ilişkin 2527 Sayılı Kanunun kapsamında bulunanlar “2527 Sayılı Kanun
Kapsamında Bulunanlar” seçeneğini işaretleyeceklerdir.
- Birden fazla uyruğu olan adaylar, bu alanda birden çok seçeneği işaretleyebileceklerdir ancak, diğer uyruk
bilgilerinin sisteme işlenebilmesi için değişikliğe esas belgelerini dilekçe ekinde Merkezimize
göndermelidir.
11. YAZIŞMA ADRESİ
KKTC dâhil Türkiye dışında oturan adaylar, ADRES bilgi alanına ülke adı dâhil tüm adres bilgilerini yazacaklar,
ADRES İLİ ve ADRES İLÇESİ bilgi alanlarını boş bırakacaklardır.
12. TELEFON NO
13. E-POSTA ADRESİ
11., 12. ve 13. bilgi alanlarına size ulaşılabilecek en güncel ve doğru bilgilerinizi yazınız. Merkezimizin sizinle yapacağı bütün iletişim işlemlerinde bu bilgilerin kullanılacağını unutmayınız.

ÖSYM tarafından gerektiğinde adaylara; telefon, SMS, e-posta vb. yollarla bilgilendirme yapıldığından, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemindeki iletişim bilgilerinin adaylar tarafından güncel tutulması zorunludur.
14. OKUL ADI VE KODU
15. OKUL TÜRÜ VE KODU
16. ALAN ADI VE KODU
17. DAL ADI VE NO
18. OKUL NUMARASI
19. İLGİLİ ORTAÖĞRETİM KURUMUNA KAYIT TARİHİ
Bu alana, ilgili ortaöğretim kurumuna kayıt olunan tarih yazılacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için Tablo-3A ve Tablo-3B1 kapsamında ek puan hesaplanmayacaktır.
20. MEZUNİYET TARİHİ
21. NOT SİSTEMİ
22. DİPLOMA NOTU/PUANI
14., 15., 16., 17., 18., 19., 20., 21. ve 22. bilgi alanlarına, 2015-2016 öğretim yılında mezun olabilecek durumda olan adaylar okul adı, okul türü, alan adı, dal adı ve kodları, okul numarası ile kayıt tarihi bilgilerini yazacak; mezuniyet tarihi, not sistemi ve diploma notu alanlarını boş bırakacaklardır. Mezun durumda olan adaylar ise bu alanların tümünü dolduracaklardır. MEB e-okulda eğitim bilgisi olmayan adaylardan 2007 ve sonrasında bir ortaöğretim kurumundan mezun  olanların (KKTC okulları dâhil) mezuniyet belgelerinde diploma notlarının 100’lük sisteme dönüştürülmüş olarak yazılı olması ve 100’lük sisteme dönüştürülmüş olarak başvurularını yapmaları gerekmektedir.

YGS 2016 ALAN DAL DÖNÜŞÜM TABLOSU

Okulunuzun kodunu, ÖSYM’nin internet adresinde ÖSYS başvuru bilgileri içinde yer alan “Ortaöğretim Kurumları Kitapçığı”ndan öğrenebilirsiniz. Okul türü, alan/dal bilgilerinizi Tablo 6 ve
Tablo 7’den bularak ilgili alanlara yazınız. Bazı illerde birbirinin aynı ya da benzer adlar ile ortaöğretim kurumları bulunduğuna dikkat ediniz, okul kodunuzun sınav merkezi tercihinizi ve sınavsız geçiş için tercih işlemlerinde METEB bölgenizi de etkileyeceğini göz önünde bulundurunuz. Bu bilgilerden hiçbirini bulamayan adaylar ilgili bilgi alanlarına “Diğer” yazacaklardır. Ancak, “Diğer” yazan
adaylar, belirli tür, alan/dallara tanınan ayrıcalıklardan yararlanamazlar.