BIST 9.525
DOLAR 32,50
EURO 34,75
ALTIN 2.491,66

Yeryüzündeki Cennet Nerede

Gökova Körfezi, hem doğanın olağan üstü güzelliğini, hem de tarihin şanlı anılarını kendisinde toplayan masmavi bir Ege köşesidir.

Uzun yıllardır yurtdışında İsveç’te yaşayan dostum aradı, önce bayramımı kutlayıp sonra da "şuan Bodrum’dayım yarın bayram bitiyor ama bizim tatil bitmiyor buralara kadar gelmişken bize tavsiye edeceğin mutlaka git, gör, kal diyeceğin bir yer var mı? " diye sorunca  aklıma bir an şuan Akyaka’da olan İnternet Medyasının değerli ismi Hacer Alkan geldi. O da aynı soruları sormuştu bundan bir yıl öncesinde ve ona da Gökova’ya gidin Akyaka’da kalın demiştim.  Söylediklerime uyarak gitti ve çok beğendi "söylediklerin az bile Gülüm" dedi. Şu tarihlerde yıllık izinde olan Hacer Hanım da yine Gökova’da. Böylelikle dostumuza Gökova’yı görmelisin, Akyaka’da kalırsın dedim. Ona yardımcı olacak isimleri ve irtibatları verdim. Yarın o da Akyaka’da olacak bakalım Gökova’da neler olacak.

  

Böyle bir diyalog geçince sizlerle de Doktor Şadan Gökovalı’nın Halikarnas Balıkçısı’nın Merhaba Anadolu isimli eserinde yer yüzü cenneti Gökova körfezi diye ifade ettiği bu cennet köşesini onun kelimeleriyle paylaşmak istedim.  “ Gökova Körfezi, hem doğanın olağan üstü güzelliğini, hem de tarihin şanlı anılarını kendisinde toplayan masmavi bir Ege köşesidir.

  

Bodrum (Halikarnassos) ve Datça (Knidos) güzeldir ama onların asıl güzelliği 45 millik Gökova Körfezine giriş olmalarıdır. Bodrum yada Datça’ya varıp da Gökova’ya uğramamak sarayın kapısına dek gidip içerisine girmemeye benzer.

Ne isterseniz vardır burada “İtalya’yı gör de öl” der yok  a canım Gökova ve dolaylarını gör de yaşa.

Gökova’nın güzellikleri anlatıla anlatıla bitmez ama, gözler en iyi tanık olduklarına göre, oranın güzelliğini sindire sindire yaşayabilmek için gitmek gerek.

Öyle ise Gökova’yı mutlaka görmenizi önererek ve oraları candan seven, dost Sabahattin Eyüboğlu’nun bir sözünü aktararak bağlayayım Gökova yazısını:

“ Halikarnas Balıkçısını cennete götürmüşler; hani Gökova? demiş”

Merhaba! …

Halikarnas Balıkçısı lakabıyla tüm dünya da anılan Cevat Şakir Kabaağaçlı Anadolu uygarlığının tüm dünyada tanıtılıp tanınmasına büyük katkıları olmuş masmavi düşlerin kocaman merhabasıydı. Her zaman kalbimizde yaşayacak.”

  

Gökova’ya ne demeli. Gök denize mi düşmüş? Ya da deniz göğe mi yükselmiş?

Akyaka’da Sakar Geçidinde gözlerimin önümdeki manzara gök ile yerin iz düşümüydü.

Tatil tadında kalın.