BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,83
ALTIN 2.480,07
HABER /  GÜNCEL

Yeryüzü Doktorları'ndan Suriyeli hekimlere destek

Yeryüzü Doktorları maaş sıkıntısı yaşayan Suriyeli hekimler için büyük bir kampanya başlattı. Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Kerem Kınık, kampanyayla ilgili İnternethaber'e konuştu.

Abone ol

H.KÜBRA KOCAOĞLU
İNTERNETHABER

Yeryüzü Doktorları Suriye’deki sahra hastanelerinde zor şartlar altında çalışan hekimleri desteklemek için Suriye’nin O Hekime İhtiyacı Var kampanyası başlattı. Kampanya çerçevesinde 14 Mart Tıp Bayramı’nda maaşlarını Suriye’de zor şartlarda çalışan meslektaşlarıyla paylaşarak kutlayan Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Kerem Kınık’la kampanyayı ve bayram kutlamasını konuştuk.

Suriye için çok anlamlı bir kampanyaya imza attınız, bu kampanyanın asıl hedefi nedir?

Kampanyanın hedefi, çökmüş olan Suriye sağlık sisteminin daha kötüye gitmesini engellemek mümkün olur ise geliştirmek. Bu bağlamda zor şartlar altında çalışan Suriyeli hekimleri desteklemeyi amaçlamaktayız.

yeryuzudoktorlari.jpg 

Kampanyayla kaç hekime yardım ulaştırılacak? Kaç hekimin bağışta bulunmasını hedeflediniz?

Kampanyada hedeflenen sayı sahra hastanelerinde çalışan 1000 Suriyeli hekimi içeride desteklemeyi hedefliyoruz. Zaten 2015 yılının başından beri İdlip bölgesindeki Yamadı hastanesini desteklemeye başladık. Bu kampanya ile ilaç ve tıbbi malzeme ulaştıramadığımız bölgelerde çalışan hekimleri de maaş vererek destelemeyi hedefliyoruz. Bu çerçevede mesleki dayanışma örneği göstererek 14 Mart Tıp Bayramı’nı da Yeryüzü Doktorları olarak maaşlarımızı Suriyeli hekimlerle paylaştığımız bir tören düzenledik.

Düzenlediğiniz törende Skype üzerinden Suriye’deki doktorlara da canlı bağlandınız. Tıp Bayramı’nı Suriyeli hekimlerle birlikte kutlamak fikri nasıl gelişti?

14 Mart 1827'de İstanbul Şehzadebaşı’nda ilk tıp fakültesi kurulduğunda Suriyeli kardeşlerimiz ile aynı devletin vatandaşı idik. Bugün onların da bayramı. Yine 188 yıl önce, 14 Mart 1827’de ülkemizde modern anlamda ilk tıp fakültesi olan “Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire”  Fatih - Şehzadebaşı'ndaki Tulumbacıbaşı Konağı’nda kurulduğunda İstanbul ile Şam, Bağdat, Kahire ve Kudüs aynı devletin şehirleriydi. Şehzadebaşı’nda tıp eğitimini birlikte tamamlayan Suriyeli, Iraklı, Libyalı, Tunuslu, Mısırlı hekimler Osmanlı ülkesinin  dört bucağına 90 yıl boyunca aynı mesleki donanım ve aynı ruh ile sağlık hizmeti götürmeye devam etti. Şam'da yazılan reçeteyi İstanbul eczanelerinde çalışan çıraklar okuyabiliyordu. Oysa uzun süredir bu coğrafyalardaki hekimler tıp kongrelerinde bile anca İngilizce üzerinden anlaşabiliyorlar. İşin daha trajik boyutu coğrafyamızda özellikle de Suriye’de yıllardır yaşanan bir dram var. Suriyeli meslektaşlarımız çok ağır şartlar altında özveriyle çalışıyorlar. Bugün artık aramızda çizilmiş hatlar olsa da gönül dünyamızda, meslek hayatımızda bir ayrılığın olmadığını ve onların yanında olduğumuzu Tıp Bayramı vesilesiyle göstermek istedik.

yeryuzudoktorlari1.jpg 

Kampanya Yeryüzü Doktorlarının gönüllü doktorları arasında mı olacak, isteyen her doktor bağışta bulunabilecek mi? Paralar hekimlere nasıl ulaştırılacak?

Kampanya tüm yardımseverlere açık, amaçladığımız desteklerin az da olsa düzenli olarak en az bir yıl devam etmesi. Suriye koalisyon hükümeti Sağlık Bakanlığı ve Suriye içerisindeki ekiplerimiz aracılığı ile bir izleme ve kontrol sistemi kurulacak ve desteğin etkinliği izlenecek

Son olarak tıp bayramı için bir mesajınız var mı?

Acıların, felaketlerin-savaşların-yıkımların değil barışın, huzurun ve kardeşliğin hakim olduğu bir dünya için hep birlikte mesleğimizi onurla, sevgiyle ve sabırla icra etmeye devam edeceğiz…