BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,78
ALTIN 2.490,48
HABER /  GÜNCEL

Yerli para kampanyası gölge CIA'yi tedirgin etti

Türk halkının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla ekonomik darbeye karşı Türk Lirası seferberliğine çıkması ABD'yi huzursuz etti.

Abone ol

Gölge CIA olarak bilinen özel istihbarat kurumu Stratfor, "Türkiye'nin bu hamlesi doların küresel tahtını sallayabilir" şeklinde bir rapor yayımladı.

DÜNYAYA EMSAL OLUŞTURABİLİR
"Türkiye'de milliyetçilik, kâr amacı gütmekten daha güçlü" değerlendirmesinin yapıldığı raporda, "Geçmişte de birçok ülke, kendisini Türkiye'yle aynı pozisyonda bulmuştu. Ancak hiçbiri Türkiye'ninki gibi bir özel sektör nimetine sahip değildi. Türkiye'de özel sektör, düşüşte olmasına rağmen milli parasına rağbet etti, yabancı parayı elinden çıkardı" cümlelerine yer verildi.

Türkiye'nin bu durumunun diğer ülkeler için de emsal oluşturabileceği kaydedildi. Raporda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Türkiye'nin İran, Rusya ve Çin'le kendi paraları üzerinden ticaret yapacağını" söylemesinin önemine dikkat çekildi.

DOLARA BAĞIMLILIK BİTER
Cumhurbakanı Erdoğan'ın bu hamlesinin Türkiye'nin dolar bağımlılığını kesmeyi hedeflediğini belirten Stratfor, dünyadaki birçok ülkenin dış ticaret için dolara bağımlı olduğunu hatırlattı. Türkiye'nin kendi parasıyla ticaret yapma hamlesi sayesinde Rusya'nın, Çin'in ve İran'ın da ellerindeki Türk Lirası rezervlerini artırmak durumunda kaldığı yorumu yapıldı.