BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,02
ALTIN 2.324,18
HABER /  GÜNCEL

Yerli otomobili kim yapacak? İşte 5 babayiğit ve firmaları

TÜRKİYE'nin yerli otomobili kim üretecek belli oldu. Yerli arabayı yapacak ortak girişim grubunda Zorlu Holding, Turkcell, BMC, Kıraça Holding ve Anadolu Grubu var. Yerli araba 2021'de çıkacak peki yerli otomobili üretecek bu şirketlerin sahipleri kimler?

Abone ol

Yerli otomobili üretecek konsorsiyumda 5 firma bulunuyor. Peki yerli otomobili yapacak babayiğitler kimler ve Türkiye’nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu'nda hangi şirketler var? Türkiye'nin merakla beklediği babayiğitleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Ünlü işadamları yerli otomobil korsorsiyumunda firmaları ile yer aldılar;

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Türkiye'nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı"nda firmalar tanıtıldıktan sonra imza töreni yapıldı. Yerli otomobili yapacak şirketler Türkiye'de alanlarında bir numarda olan firmalar oldu.

Türkiye’nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu'nda yer alan şirketler ve sahipleri şöyle:

1-Anadolu Grup : 1952 yılında temelleri atıldı. Bünyesinde 80 şirket var. Otomobil sektöründe de çalışmaları olan Anadolu Grubu'nun Sahibi Tuncay Özilhan.

Tuncay Özilhan kimdir nereli? Anadolu Grubun sahibi

2-BMC : Türkiye'nin en büyük ticari araç üreticilerinden BMC yarım asırlık bir geçmişe sahip. 2004 yılında sahibi değişen BMC Türkiye'nin otomobili projesinde yer alıyor. BMC'nin sahibi Ethem Sancak ve Katarlı ortakları var.

Ethem Sancak kimdir nereli? BMC'nin sahibi

 3-Kıraça holding : Kıraça Holding, 1998 yılında Türk otomotiv sektörünün önde gelen isimleri İnan Kıraç ve Claude Nahum tarafından Kıraça Şirketler Topluluğu adıyla kuruldu. Karsan Otomotiv San. ve Tic. A.Ş. grubun şirketlerinden biri. 

İnan Kıraç kimdir aslen nereli Kıraça Holding'in sabihi

4-Turkcell grubu : Yazılımın ve yüksek teknolojinin en önemli firmalarından biri. Turcell'in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça. Turkcell'in kurucu ortakları, daha önceden Telecom Finland Ltd. olarak bilinen ve şu anda TeliaSonera'nın sahip olduğu Sonera Holding, Çukurova Grubu ve MV Holding'dir.

5-Zorlu Holding :
1
953 yılında kurulan Zorlu Holding Denizli'de üstlenmiş bir firma. Tekstilden madenciliğe kadar hemen her alanda faaliyetiolan Zorlu Holding'in sahibi Ahmet Nazif Zorlu. Vestel markası da Zorlu'ya ait.

Ahmet Nazif Zorlu kimdir eşi nereli? Vestel ve Zorlu Holdingin sahibi

Türkiye'nin arabasını üretecek babayiğitlerin hepsi imza töreninde hazır bulundu. Yerli Otomobil 2021 yılında satışa çıkacak.


Cumhurbaşkanı Erdoğan imza töreninde yaptığı konuşmada yerli arabanın ilk taliplisi oldu ve şunları söyledi;

-"Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Merhum Muhammed Ali hayal gücü olmayanın kanatları yoktur diyor. Markası Türk, tasarımı Türk, mühendisliği Türk, teknolojisi Türk, üretimi Türk, pazarlaması Türk bir otomobile sahip olma hayalimiz vardı. İsimlerini tek tek açıkladığım gruptan beklentimiz hazırlık sürecini en geç 2019'da otomobilin prototibini tamalayıp 2021'de ticari satışına başlamasıdır. Şimdiden ilan ediyorum. İlk otomobilin bedelini ödemek şartıyla ilk taliplisi benim."