BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Yerli otomobilde Proton ve Saab teknolojisi

Birkaç gün içinde görücüye çıkması beklenen yerli otomobilde, üretimi hızlandırmak için İsveçli Saab ve Malezyalı Proton’la teknoloji transferi için görüşülüyor.

Abone ol

Ercan Baysal'ın haberine göre Yıllardır üzerinde çalışılan yerli otomobile ilişkin yol haritası netleşti. Araçta kullanılacak cihazların yazılım ve donanım çalışmaları tamamlanırken binek otomobillerin tanıtımının birkaç gün içerisinde yapılması bekleniyor. Edinilen bilgilere göre ‘yüksek güvenlik ve az yakıt tüketimi’ sağlayacak yerli otomobillerde teknoloji transferi de gerçekleştirilecek. Dünyanın iki önemli otomotiv firması İsveçli Saab ve Malezyalı Proton’un teknolojik donanımından yerli otomobil üretiminde de yararlanılması üzerinde duruluyor. TÜBİTAK kaynakları iki yıldır bu iki firma ile teknolojik transferi görüşmelerin sürdüğünü belirterek, bazı hazır bilgilerin alınabileceğini ifade eti. Yetkililer teknoloji transferinin yerli otomobil sürecini hızlandıracağını dile getiriyor. TÜBİTAK kaynakları konuya ilişkin detaylı açıklamanın Sanayi Bakanı Fikri Işık tarafından yapılacağını belirtiyor.

Fiyatı daha ucuz olacak

SUV modelinde ise menzil uzatma kitine ilişkin ek çalışma yapıldığı için tanıtımının eylül ayında yapılması planlanıyor. Otomotiv test merkezi bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde (MAM) tanıtımı yapılacak otomobiller orta-üst segment olarak tasarlanıyor. Ancak yerli otomobiller muadillerine göre daha ucuz olacak. Yakıt olarak yüzde 100 elektrikli olan modelin yanı sıra benzin-dizel yakıt seçeneği bulunacak. Menzili artırılmış elektrikli otomobilde 100 kilometrede 2 litre benzin tüketiminin olacağı hesaplanıyor. Ocak 2016’da toplam 4 segmentte 16 aracın test filosunda olması planlanıyor. 2016 sonuna kadar ise 30-40 araçlık filonun hazırlanması öngörülüyor. Güvenliğin ön planda tutulduğu araçlar dünyanın bu alanda ismi bilinen araçları ile güvenlik açısından yarışabilecek düzeyde tasarlanıyor.

Testler 2 yıl sürecek

Uluslararası tüm testlerin yapılacağı otomobiller için bu sürenin 2 yılın üzerinde olması planlanıyor. 2018 yılının seri üretim hazırlık süreci olması öngörülüyor. 2019 yılından itibaren ise seri üretim süreci başlayacak. Ağustos ayı sonuna kadar tanıtımının yapılacağı yerli otomobillerin kamuoyuna tanıtımı yapılırken kasası gizlenmiş olarak sunumu gerçekleştirilecek.

Görüşmelere devam

Ürünün ana hatları verilmeyecek. Aracın üretimine ilişkin firmalarla yapılan görüşmeler de tüm hızıyla sürüyor. Araçların TÜBİTAK aracılığı ile testlere alındığını ifade eden üst düzey bir Bakanlık yetkilisi, “Test sürecinin 2-3 yıl sürmesi gerekiyor. Sonrasında araçta tam olarak ortaya çıkmış olacak. Çok sayıda talipli çıkacak. Şu anda talep edenler aracın performansını görmeden talep ediyorlar. Test pistine inince talep artacak. Devlet üretmek istemiyor. Testi bitireceğiz hazır bir mamul olacak. Rekabetçi olacak” diye konuştu.