BIST 9.681
DOLAR 32,52
EURO 34,81
ALTIN 2.423,58
HABER /  GÜNCEL

Yenimahalle'de seçim yarışı kızışıyor!

Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde CHP ve MHP arasındaki oy farkı giderek kapanıyor.

Abone ol
Yenimahalle'de seçim yarışı kızışıyor! YZ Araştırma şirketinin 8-9 Mart tarihleri arasında yaptığı araştırmaya göre CHP ve MHP arasındaki oy farklı giderek kapanıyor. Seçimlerde AK Parti'nin adayı ise üçüncü sırada. İşte o anketin sonuçları;

Gazi Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Sezai Türk imzası ile yayımlanan araştırma 8-9 Mart 2014 tarihlerinde, Yenimahalle ilçesinin tamamını kapsayacak şekilde, mahalleler düzeyinde önceden belirlenen kotalar çerçevesinde yürütüldüğü belirtildi.
 
Araştırmanın temel amacı, Yenimahalle halkının, muhtemel Belediye Başkan adaylarıyla ilgili değerlendirmelerini ve siyasi tercihlerini belirlemek olarak ifade edildi. Toplam 1640 denek, yüz yüze görüşme yöntemiyle, kapalı ve açık uçlu sorulardan oluşan anket uygulamasına tabi tutuldu, anketlerin yerleşim birimlerine göre dağılımlarında seçmen sayıları göz önünde bulunduruldu.

ARADAKİ FARK GİDEREK AZALIYOR

Yenimahalle halkının siyasi tercihlerinin belirlendiği araştırmaya göre Yenimahalle Belediye Başkanlığı için deneklerin tavrının sorulduğu soruya, CHP adayı Fethi Yaşar’a kesinlikle oy veririm ve oy vermeyi düşünebilirim diyenlerin oranı yüzde 37,5 iken, MHP adayı Devran Kutlugün’e kesinlikle oy veririm ve oy vermeyi düşünebilirim diyenlerin oranı yüzde 36,4 olduğu görüldü. AKP adayı Adem Ceylan’a kesinlikle oy veririm ve oy vermeyi düşünebilirim diyenlerin oranı ise yüzde 29,4’te kaldı.

Yenimahalle’de bu isimlerden hangisini mutlaka Belediye Başkanı olarak görmek istersiniz sorusu ise CHP Adayı Fethi Yaşar yüzde 36.4, MHP Adayı Devran Kutlugün yüzde 34.1, AKP Adayı Adem Ceylan ise yüzde 23.3 ile cevaplandırıldı.

30 Mart 2014’te Yenimahalle Belediye Başkanlığı’nda oyunuzu hangi partiye vereceksiniz sorusuna ise araştırmaya katılanların yüzde 35,9’u CHP’ye, yüzde 33,5’i MHP’ye, yüzde 24,3’ü AKP’ye oy vereceği belirtilirken, yüzde 5,1’inin ise kararsız olduğunu ortaya çıktı.  

ARAŞTIRMANIN RAPORUNDA NELER VAR? 

Araştırma sonuç raporunda Doç. Dr. Sezai Türk, AKP'nin 17 Aralık olaylarından sonra kamuoyu nezdinde yıpranmaya başlaması, adayını geç açıklamış olması, adayın tanınma oranının düşüklüğünü göz önünde bulundurarak sahada rahat çalışamamasını oy kaybının temel nedenleri olarak sıraladı. Sezai Türk, CHP'nin mevcut oyunu korumakla birlikte adayın özellikle eğitim, yaş ve kadrolarının şaibeleri ile yıpranmasına dikkat çekerek, CHP içerisindeki çekişmelerin Yenimahalle'de kendini çok daha net bir şekilde ortaya koyduğunu ifade etti.  

MHP'nin adayını erken açıklayarak derinden ve etkili seçim stratejisi uyguladığını ifade eden Sezai Türk, adayın İletişimci yönünü kullanarak özellikle gençler ve kadınlara hitap etmedeki avantajına vurgu yaptı.

Tüm bu verilerin ortaya koyduğu sonuç olarak CHP ile MHP arasındaki yüzde 2.4 puanlık gibi küçük bir farkın olması tüm gözleri Yenimahalle seçimlerine odakladı.