BIST 8.739
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.234,82
HABER /  GÜNCEL

Yenikapı'da İstanbul'un fethinin 563. yılı coşkusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın katılımlarıyla Yenikapı miting alanında İstanbul'un fethinin 563. yıldönümü kutlanıyor.

Abone ol

İSTANBUL'un Fethi'nin 563. yıl dönümü dün Yenikapı'da düzenlenen muhteşem törenle kutlandı. Sabah saatlerinden itibaren İstanbullular Yenikapı'daki miting alanına gelmeye başlarken, törenler Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın alana gelmesiyle başladı.

Katılımcıların çantaları ve üzerleri arandıktan sonra miting alanına alındı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı alanda ambulanslarda hazır bekletiliyor. Öte yandan bazı katılımcılar da vapur ile alana geldi.

GERÇEK BOYUTLARDA OSMANLI KADIRGASI

Bin 200 kişilik ekiple organize edilen Fetih Şöleni için çalışmalar tamamlandı. Özel Fetih Gösterisi için sahne üzerine hidrolik platformlarla hareket eden 3 boyutlu toplar yerleştirildi. 450 metrekarelik LED ekran, sis, alev makineleri de sahnedeki yerlerini aldı. 3D boyutlu gösteriye entegre olarak leventler tarafından çekilecek gerçek boyutlarda bir Osmanlı kadırgası da alanda hazır bekletildi.

 TSK MEHTERAN BİRLİĞİ KONSER VERDİ

Okçular Tekkesi'nde eğitim alanlar, etkinlikler öncesinde performans icra ederken, Okçular Tekkesi’nin tanıtan bir kısa film gösterildi.

Hz. Muhammed ile Sa'd bin Ebu Vakkas arasında ok atmayla ilgili geçen anektod vatandaşlara aktarılırken, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Bandosu ve Merasim Takımı ve TSK Mehteran Birliği de birçok marş seslendirdi.

ERDOĞAN VE YILDIRIM TÖREN ALANINDA

Saat 17.00 sularında Yenikapı Miting Alanı tamamen dolarken, Erdoğan ve Yıldırım'ın gelmesiyle kalabalığın coşkusu daha da arttı.

"GENÇLİK BAŞKANLIK İSTİYOR" PANKARTI

Erdoğan'ın helikopteri alan üzerinden geçerken "Gençlik Başkanlık İstiyor" yazılı dev bir pankart açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşları selamladı

Devlet Marşı ile karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan platformdan vatandaşları selamladı.

İstiklal Marşı, saygı duruşu ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle fetih şöleni başladı.

"YENİDEN DİRİLİŞ, YENİDEN YÜKSELİŞ"

İstanbul'un surlarına benzer şekilde tasarlanan ve "dünyanın en büyük 3 boyutlu platformu" olarak tasarlanan gösteri alanında ise Fatih Sultan Mehmet'i at üstünde gösteren bir resim ve "Yeniden Diriliş Yeniden Yükseliş" yazısı yer alıyor.



500'DEN FAZLA OYUNCU

Fatih Sultan Mehmet ile askerlerinin İstanbul'u fethini temsili olarak gösterecek 500'den fazla oyuncu ve dönemi yansıtması için yeniden üretilen kıyafetlerle araç gereçler için de sahne arkasında dev çadırlar kuruldu.

Vatandaşların gösterileri rahat izleyebilmesi için de farklı bölgelere 9 dev ekran yerleştirildi. Ayrıca etkinlik alanında on sağlık çadırı, ambulansların kalabalık içerisinde hızlı müdahale edebilmesi için güzergâhlar, vatandaşların alana kolay ulaşabilmesi için 150 güvenlikli giriş kapısı, 6 noktada mobil tuvalet ve şadırvanlar, su dağıtım noktaları oluşturuldu.

38 İLÇEDEN 5 BİN OTOBÜS

İstanbul'un 21 ilçesindeki 26 iskeleden 146 vapur, şölene katılmak isteyen vatandaşları Yenikapı İskelesi'ne götürüyor. 38 ilçeden de 5 bin 5 otobüsle vatandaşlar miting alanına taşınıyor.