BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,18
ALTIN 2.246,41
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Haliç Metrosu'nun açılış tarihi

Haliç Metro Geçiş köprüsünün açılış tarihi belli oldu. İlk test sürüşünü başbakan Erdoğan yapacak.

Abone ol

TAKSİM Metrosunu Yenikapı’ya bağlayacak olan Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nün test sürüşü, 29 Ekim'e yetiştirilmeye çalışılıyor.

Metro ve köprü üzerinde ilk test sürüşü, Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayacak Marmaray'ın açılışının yapıldığı gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak. Daha sonra test sürüşleri yaklaşık iki ay sürecek. 1 milyon yolcunun kullanması beklenen köprü ise Ocak 2014 'te İstanbulluların hizmetine girecek.


KÖPRÜDEKİ İSTASYON DA ORTAYA ÇIKTI

Bitmesine az kalan köprünün gemi omurgası benzeri tam ortasında bulunan istasyon yer alıyor. Burada inenler, köprünün iki yanında bulunan yürüyüş yollarından her iki tarafa ulaşabilecek ve seyir teraslarından Haliç'i izleyebilecek.
 

UNESCO DİKKATE ALINMIŞTI

Haliç’i geçecek köprü için yapımına kadar 21 proje Koruma Kurulu’na sunulmuş. Mimar Hakan Kıran’ın hazırladığı mevcut proje, 2005 yılında Koruma Kurulu’ndan UNESCO'nun da Dünya Mirası Listesi baskılarıyla, 82 metrelik taşıyıcı kuleleri 65 metreye düşerek geçti. Taksim-Yenikapı metro hattı toplam 5,2 km uzunluğunda 4 istasyondan oluşuyor. Taksim metrosu Şişhane eteklerinde Azapkapı’da yeryüzüne çıkarak yapılan Haliç geçişi köprüsü ile Süleymaniye'nin altından yoluna devam ediyor.
 

UZUNLUĞU 460 METRE

180 milyon liraya mal olan su seviyesinden 13 metre yüksekte olan Haliç metro geçişi köprüsü 460 metre uzunluğunda. Köprü iki yakada yeralan viyadükler ile 936 metreye uzunluğunda ve 5 ayak taşıyor. İstanbul Metrosu’nun en önemli aşamalarından biri olan Haliç Metro Geçiş Köprüsü test sürüşleri tamamlandığında, Hacıosman’dan metroya binen yolcular kesintisiz olarak Yenikapı aktarma istasyonuna ulaşacaklar. Burada Marmaray bağlantısıyla, Kadıköy-Kartal, Bakırköy-Atatürk Havalimanı veya Bağcılar-Olimpiyatköyü- Başakşehir’e kısa sürede ulaşabilecekler.