BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,42

Yeni Yılda MTV ve İnternete %50 Zam!

Yeni Yılda MTV ve İnternete %50 Zam!

Yeni yürürlüğe giren torba yasa ile birlikte yeni yıldan itibaren Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Özel İletişim Vergisi'yle birlikte internete de %50 zam geliyor.

Yeni Yılda MTV ve İnternete %50 Zam!

Bugün yürürlüğe giren torba yasa kapsamında, yeni yıl vergileri yine belli oldu. Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden (MTV), Özel İletişim Vergisi'ne, ev kiralarından internete kadar bir çok zam kapıda. En yüksek vergi zammı ise MTV ve Özel İletişim Vergisi yoluyla internet kullanımına geleceği bildirildi. 28 milyar liralık ek gelir büyüklüğüne sahip 124 maddelik yeni torba yasa ile birlikte yılda iki kez alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi, araca göre %15 ila %50 zamlanıyor. Sarmalık tütüne gelen vergiler %100'e varan oranlarda zam alırken, ev kiralarıyla ilgili vergi indirimi de %25'den %15'e inerek, yeni yılda ev kiralarında da zamlar bekleniyor. Ayrıca alkolsüz içecekler ve meşrubatlara da %10 ÖTV zammı aynı torba yasa ile yolda.

Yeni Yılda MTV ve İnternete %50 Zam!

Düzenlemeyle GSM, ev telefonu ve internet üzerinden alınan Özel İletişim Vergisi yüzde 7.5'te eşitlendi. GSM ve ev telefonu vergileri düşürülürken internet üzerinden alınan vergiler yüzde 5'ten yüzde 50 artırılarak yüzde 7.5'e yükseltildi. Akıllı telefonların artmasıyla internet kullanımı yoğunlaştığı için cep telefonu faturaları yükselmeye başlayacak. Yani genel anlamda hem mobil hem de evden internete de oldukça yüksek vergi zamları kapıda. Yeni vergi zamlarıyla birlikte zaten internetin gereğinden fazla pahalı olduğu ülkemizde, bir de yeni yılda daha yüksek fiyatları ödemek epey sıkıntılı bir hal alacağa benziyor. Peki siz yeni vergi zamları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yeni Yılda MTV ve İnternete %50 Zam!

Yasayla birlikte, ucuz olduğu için özellikle dar gelirli tiryakilerin tercih ettiği sarmalık tütünün fiyat avantajı büyük ölçüde yok olacak. Düzenleme nedeniyle, sarmalık tütünden elde edilen sigaralara yaklaşık yüzde 100'e varan oranlarda zam gelecek. Bugüne kadar sarmalık tütünün boş makaronlara yerleştirilmesiyle 2.5 ila 3 liraya mal edilen 1 paket sigara vergiler dahil 5 lira ve üzerine çıkacak. Fiyat artışı nedeniyle Türkiye'nin yeniden kaçak sigara cennetine dönüşmesinden endişe ediliyor.Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) kapsamı iyice genişledi. Sade gazozlar, meyveli gazozlar, limonatalar, nektarlar, alkolsüz biralar, enerji içecekleri, soğuk çay ve meyveli içeceklerden yüzde 10 ÖTV alınacak. Bu içeceklerde zam kaçınılmaz olacak.

Yeni Yılda MTV ve İnternete %50 Zam!

Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) kapsamı iyice genişledi. Sade gazozlar, meyveli gazozlar, limonatalar, nektarlar, alkolsüz biralar, enerji içecekleri, soğuk çay ve meyveli içeceklerden yüzde 10 ÖTV alınacak. Bu içeceklerde zam kaçınılmaz olacak. Torba yasa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda sigaraya da büyük zam yolda. Sarmalık tütünden elde edilen sigaralara yaklaşık yüzde 100'e varan oranlarda zam gelecek. Ayrıca, GSM ve ev telefonu vergileri düşürülürken internet üzerinden alınan vergiler yüzde 5'ten yüzde 50 artırılarak yüzde 7.5'e yükseltildi.