BIST 9.071
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,48
HABER /  EKONOMİ

Yeni yılda işsizler yaşadı

Şirketler yeni yıl için istihdam planlarını yapmaya başladı. İK uzmanları, 2012'in ilk çeyreğinde 500 bin kişi için iş fırsatının doğacağını öngörüyor.

Abone ol

Şirketler yeni yıl için projeksiyon hazırlıyor, istihdam tahminleri işsizin umudu oluyor. İnsan Kaynakları uzmanları, bir işten diğerine 'transfer' olanlar da dahil olmak üzere 2012'in ilk üç ayında yaklaşık 500 bin kişinin istihdam piyasasında hareket yaratacağını söylüyor.

SecretCV.Com Genel Müdürü Okan Tütüncü, '2012'nin ilk üç ayında, 2011'in son üç ayına paralel bir istihdam hareketi bekliyorum. Dolayısıyla sadece bizim aracılığımızla işe yerleşenlerin sayısı kötümser bir tahminle 80-90 bini bulur' diye konuştu. Sadece 2012'nin ilk çeyreğinde değil yılın genelindeki istihdam hareketinin başını ise perakende ve finans sektörlerinin çekeceğini belirten Tütüncü, şöyle devam etti: 'Hiç durmadan büyüyecek bir sektör perakende, çünkü AVM'ler açılmaya devam ediyor. Dolayısıyla 2012'de istihdam yaratacak bir numaralı sektörün mağazacılık-perakende olduğunu düşünüyorum. Call-center ve sigorta sektörü de büyüme devam edecek. Yılın ikinci yarısından itibaren ise finans sektöründe yeni şube atağıyla birlikte ciddi bir istihdam hareketi bekliyorum.'

TEKNOSA BİN KİŞİ ALACAK

HALKA açık şirketler başta olmak üzere bir çok şirket yeni yılda ne kadar eleman alacağını tam olarak henüz açıklamazken, projeksiyonları şimdiden belli olan şirketler, yeni yılda birçok kişi için iş kapısı olacak. Örneğin Teknosa, 2012'de mağazalarında ve genel müdürlükte istihdam etmek üzere bin kişi istihdam edeceğini belirtti. ORKA Group, yüzde 75'i mağazalarında istihdam edilmek üzere toplam 450 kişiyi işe alacağını açıklarken, Saat&Saat ise yeni yılda 130 kişiyi işe alma planları yapıyor.

DOLAYLI KATKISI DA VAR

DARTY İnsan Kaynakları Müdürü Selda Bağlan ise şöyle konuştu: 'Yılda ortalama 5 mağaza açarak büyüyoruz. Önümüzdeki yıl da aynı stratejimiz geçerli. Bu bizim için 120-140 kişi arasında yeni istihdam anlamına geliyor. Aslında mağaza açıldığında sadece Darty için istihdam sağlanmıyor. Tedarikçilerimizin bordrosunda olan marka personelleri sayıları da artıyor. Perakendede büyüme sonucu istihdam artışı en çok mağaza kadrosunda oluyor. Dolayısıyla en çok satış danışmanına ihtiyaç duyacağız. Bununla birlikte mağaza yönetim ekibi, depo, kasa, müşteri hizmetleri, çağrı merkezi personeli alımları gerçekleşecek.'

AYTAÇ ve ATLAS HALI'YA BİN KİŞİ

AYTAÇ, su fabrikalarının sayısını 2012'de 6 kat artırıyor ve Adapazarı'nda yeni bir süt ve süt ürünleri tesisi kuruyor. Ayrıca mevcut üretim tesislerinin de kapasite artıracak. Bu yatırımlarla 1000 kişilik yeni istihdam olanağı sağlanacak. Atlas Halı Genel Müdürü Dr. Meriç Bebitoğlu ise '2012 yılı sonunda kadar Atlas Halı olarak 250 bayi ve 1000 kişilik istihdam planlamamızda yer alıyor. Pazarlama, satış, üretim ve İK departmanlarına yeni alım yapacağız' dedi.

6 BİN 500 KİŞİYE İŞ

TEKFEN İnşaat İK Koordinatörü Erhan Hersek, '2012'de, Tüpraş Rafinerisi projesi için 4 bin 500 kişi; Fas ve Türkmenistan'da görevlendirilmek üzere ise 2 bin kişi olmak üzere, toplam 6 bin 500 kişiyi istihdam edeceğiz. Bu rakamın yüzde 15-20'si 'beyaz yaka', yüzde 80-85'i ise mavi yakalılardan oluşması planlanıyor. Yaklaşık 1.200 beyaz yakalı yeni istihdamın yüzde 10'unu, yeni mezunlar oluşturacak' dedi.

BANKALAR 7 BİN KİŞİYE FIRSAT SAĞLAYACAK

Akşam'ın haberine göre yeni yılda en hareketli olacak sektörlerin başında ise finans geliyor. Özellikle bankacılığın 2012'de 7 bin istihdam yaratacağı öngörülüyor. Yapı Kredi İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Cihangir Kavuncu, 'Şu anda 901 şubemiz bulunuyor ve önümüzdeki her yıl 50-60 şube açmayı planlıyoruz. Şube açılışlarına paralel olarak da işe alımlarımızı gerçekleştirmeye devam ediyoruz' dedi. Global Menkul Değerler Direktör Yrd. Yonca Yücel de '2012'de 43 yeni istihdam planladık. Yatırım uzmanı, IT uzmanı, trader, analist ve de satış kadrosuna alım yapacağız' dedi.

SOSYAL MEDYA UZMANLARINA TALEP ARTACAK

Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, 2012 yılında istihdamda gözde mesleklerin yeni nesil iş alanlarında olacağına dikkat çekerek, dijital medya, çevre ve sağlık sektörlerinin yaşanan yeni teknolojik gelişmeler beraberinde çekiciliğini arttıracağını söyledi. Azoz, sosyal medya uzmanı, organ nakil koordinatörü, çevresel etki değerlendirmesi uzmanı gibi yeni nesil uzmanlık alanlarına talebin her geçen gün arttığına dikkat çekti.

HYUNDAİ YATIRIMI BEKLİYOR

HYUNDAI Assan Yurtiçi Satış, Satış Sonrası ve Pazarlama Genel Müdürü Ümit Karaarslan, Hyundai'nin Türkiye'ye yapmayı planladığı yatırımı anımsatarak, bu yatırım konusunda hala karar aşamasında olunduğunu, yapılacak yatırımla Türkiye'ne üretim kapasitesinin iki katına çıkacağını, bu konudaki gelişmeleri beklediklerini kaydetti. Karaarslan, bu yatırımla minimum 800-bin kişi arasında yeni istihdam gerçekleşeceğini söyledi

İŞVERENLER ALIMDA POZİTİF

ManpowerGroup tarafından yayınlanan 2012 yılı 1. çeyrek Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması'na göre Türkiye'deki işverenler 2012'de istihdam yaratmaya pozitif bakıyor. Sonuçlara göre Türkiye'deki +%22 oranındaki Net İstihdam Görünümü'nün, geçen çeyreğe oranla yüzde 2 artarken geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 geride. Manpower Türkiye Genel Müdürü Ebru Coş, işverenlerin işe alım hızlarında az da olsa yükselme olduğunu söylüyor.