BIST 9.687
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.505,75
HABER /  GÜNCEL

Yeni yargı paketi 'uyuşturucu' cezalarını arttırdı!

Yeni yargı paketiyle birlikte uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımına yönelik cezaların ağırlaştırıldı. Ceza arttırımıyla birlikte "Sadece içiciyim" savunması da tarihe karışacak.

Abone ol

TBMM'de kabul edilen yeni yargı paketiyle birlikte uyuşturucu ve  uyarıcı madde kullanımına yönelik cezaların ağırlaştırılması, uyuşturucu  satıcılarına darbe vurdu.

Yasadaki değişiklikle uyuşturucu ve uyarıcı  madde kullanılmasını kolaylaştırma ve özendirme suçuna 5 yıldan 10 yıla,  uyuşturucu kullanma suçuna ise 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülmesinin,  yasanın bilinirliğinin artmasıyla hedef kitle arayışındaki uyuşturucu tacirlerini  daha da zora sokacağı bildirildi - İzmir Emniyet Müdürü Uzunkaya: "İzmir  Valiliğimizin öncülüğünde yürüttüğümüz proje kapsamında cezaların miktarının  artırılmasını konu edinen mektup hazırladık. Bu mektupları gerek posta yoluyla  gerekse de polislerimiz aracılığıyla ilimizdeki uyuşturucu sabıkalısı 14 bin  civarında kişiye ulaştıracağız."

UYUŞTURUCU KULLANIMINDA AZALMA
 
Emniyet yetkilileri, TBMM'de Haziran ayında kabul edilen yeni yargı  paketiyle uyuşturucu satışı yapan, yaptıran ve uyuşturucu kullananlara yönelik  cezaların artırılması sonrası, özellikle uyuşturucu kullanımında ciddi bir  azalmanın olduğunun gözlendiğini bildirdi.
 
KENEVİR EKME SUÇUNA VERİLEN CEZA ARTTIRILDI

İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya yaptığı açıklamada,  esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi suçunun 1 yıldan 7 yıla kadar hapis  öngören cezasının yeni yasada ile birlikte 5 yıldan 12 yıla çıkarıldığını kişinin  kendi kullanımı için ekim yapması durumunda 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası  verileceğini kaydetti. Uyuşturucu ve uyarıcı madde imal, ihraç ve ithal suçunun  cezasının 10 yıldan 20 yıla kadar iken 20 yıldan 30 yıla çıkarıldığını, satma  suçu için ise 10 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğü bilgisini veren  Uzunkaya, uyuşturucu ve uyarıcı maddenin çocuğa verilmesi veya satılması  durumunda hapis cezasının 15 yıldan az olmayacağını kaydetti. Uyuşturucu ve  uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma ve özendirme suçuna 5 yıldan 10 yıla,  uyuşturucu kullanma suçuna 2 yıldan 5 yıla hapis cezası öngörüldüğünü hatırlatan  Uzunkaya, yeni düzenlemenin uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanan kişiler hakkında  defalarca denetimli serbestlik kararı verilmesinin de önüne geçeceğini ifade  etti.
 
SUÇ KAYDI BULUNANLARA MEKTUP ULAŞTIRILACAK

İzmir Valiliği öncülüğünde yürüttükleri proje kapsamında cezaların miktarının artırılmasını konu edinen mektup hazırladıklarını ifade eden Uzunkaya,  bu mektupları gerek posta yoluyla gerekse de polis ekipleri aracılığıyla  İzmir'deki uyuşturucudan suç kaydı bulunan 14 bin civarında kişiye  ulaştıracaklarını belirtti.
 
Suç işlemesi muhtemel kişilerin yeni yargı düzenlemesinden haberdar  olduktan sonra bu suçun tekrarından vazgeçmesini beklediklerini ifade eden  Uzunkaya,  şöyle konuştu:
 
"Son 4 yıldır özellikle bonzai kullanımı ülkemizde yaygınlaştı.  Gençliği hedef alarak zehirleyen uyuşturucudan kurtulmak için yeni yargı  düzenlemesi emniyet güçlerine oldukça yardımcı olacak nitelikte hazırlandı. Biz,  bu yılın başından itibaren özellikle bonzai ve jamaika gibi sentetik  uyuşturucularla mücadeleye önem verdik. En çok bonzai İstanbul'dan sonra İzmir'de  ele geçirildi. Maalesef ilimizde bu uyuşturucular bolca talep görüyor. Buna  karşılık ekiplerimiz son 7 ay içinde 80 kilogram civarında bonzai ele geçirdi.  Operasyonlarda 800 civarında şüpheli hakkında da bonzai bulundurmak, içmek ve  nakletmek gibi suçlamalarla işlem yapıldı. Bunun için oluşturduğumuz özel  ekiplerle mücadelemizi sürdürüyoruz.
 
Son yasa düzenlemesinde bu cezaların artırılması nedeniyle önümüzdeki  süreçte uyuşturucu suçunu işleyenleri yoğun bir ceza ve mahkumiyet süreci  bekliyor. Bu nedenle uyuşturucu suçundan kaydı bulunanlara tek tek ulaşıp yeni  yasa hakkında bilgilendireceğiz. Bizden polisiye, yasal ve tedavi anlamında  destek istiyorlarsa da bunun sağlanması için çalışacağız.
 
İlimizde son 5 yıl içinde 14 bin civarında uyuşturucudan kaydı bulunan  şahıs var. Bunların tek tek adres güncellemelerini yapıyoruz. Artan cezaları  bildirerek, kendilerini uyarıp yeniden topluma kazandırılmalarına yönelik yetkili  uzman kişilerin de katılımıyla hazırladığımız bu projeye çok yakın zamanda  başlayacağız."

"UYUŞTURUCU KULLANIM YAŞININ DÜŞMESİ, ACİL ÖNLEM GETİRDİ"
 
AK Parti Sosyal İşler Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ da uyuşturucu ticaretinin geçiş güzergahında bulunan Türkiye'de de son  yıllarda uyuşturucu bağımlısı sayısının arttığını, kullanım yaşının da düştügünü  belirterek, bunun kendilerini acil önlem almaya yönelttiğini ifade etti.
 
MİLLETVEKİLİ, "BONZAİ" KONUSUNDA UYARDI

Özdağ, "Son zamanlarda bir de "bonzai" diye isimlendirilen bir illet  de yaygınlaştı. Anayasamız gençliğin korunmasını devletin görevi olarak kabul  eder. Uyuşturucu satan, sattıran ve kullananlarla ilgili cezaların  ağırlaştırılmasının TBMM'de ağırlaştırılması bir caydırıcılık unsurudur. Gelişmiş  batı ülkelerinde eğitim ve cezalar yan yana gelir. Türkiye'de hem eğitim eksikti  hem de ceza hukuku caydırıcı değildi. Ülkemizde en kısa zamanda üniversiteler  başta olmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı ve diğer eğitim kurumları üzerine  düşeni yaparak toplumun bilinçlendirilmesini yönelik projeler hazırlamalıdır.  Mücadele'de eğitim unsuru da en az caydırıcılık kadar ön plana çıkarılmalı,  ebeveynler çocuklarının aileden, kültürlerinden, gelenek ve göreneklerinden  kopmaması için tedbir almalıdır. Biz adam olacak gençlik yetiştirmeliyiz, yitip  gidecek, kaybolacak gençlik değil. Caydırıcılık konusunda TBMM üzerine düşen  görevini yerine getirdi. Şimdi sıra değerlerinde" şeklinde konuştu.