BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,74
ALTIN 2.494,12
HABER /  POLİTİKA

Yeni üniversite Meclis'te kavga çıkardı

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi kuruluyor...

Abone ol

TBMM Genel Kurulu'nda, ''Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'' adıyla yeni bir üniversite kurulması ve Fatih Üniversitesine bağlı bazı bölümlerin Turgut Özal Üniversitesine bağlanmasına ilişkin tasarı kabul edilerek yasalaştı.

Kanuna göre, ''Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'' adıyla kurulacak yeni üniversite, sosyal ve beşeri bilimler fakültesi, siyasal bilgiler fakültesi, yabancı diller fakültesi, dini ilimler fakültesi, hukuk fakültesi, sosyal bilimler enstitüsü, Doğu ve Afrika araştırmaları enstitüsü, Türk dünyası araştırmaları enstitüsü, Batı dünyası araştırmaları enstitüsü ve İslam araştırmaları enstitüsünden oluşacak.

Kanunla ayrıca Fatih Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olan ve Ankara'da açılan Hemşirelik Yüksekokulu, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu, Ankara Sağlık Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu ve Ankara Meslek Yüksekokulu Turgut Özal Üniversitesine bağlanacak.

Bu bölümlerde halen öğrenimlerini sürdüren öğrenciler ile öğretim elemanları ve mal varlığı, Turgut Özal Üniversitesine devredilecek. 2012-2013 öğretim yılında kayıt yaptıranlar da dahil olmak üzere öğrencilere verilecek mezuniyet belgesi, istemeleri halinde önceki üniversitenin adıyla verilebilecek.

YENİ MAKAM MI AÇILIYOR?

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Ankara Üniversitesi bünyesinde Siyasal Bilgiler, Hukuk, Dil Tarih Coğrafya, İlahiyat fakültesi yer alırken kurulacak yeni üniversite bünyesinde de aynı alanlarda fakülteler kurulmasının gerekçesinin açıklanmadığını söyledi. Güler, üniversiteyle ilgili 3 kuşkusu olduğunu kaydederek, ''Yeni üniversite 3 dönem üst üste milletvekilliği yapmış devlet büyüklerinden bazılarına yeni makamlar açmak için mi düşünülmüştür? Eğer bu üniversitenin rektör veya yardımcılarına 3 dönem milletvekilliği yapmış olanlardan atama yapılırsa haklı çıkacağım. Ankara'da tematik bir sosyal bilimler üniversitemiz var, o da kurulacak yeni üniversite bünyesinde toplanabilir mi?'' dedi.

PARANOYAYA KAÇIYORSUNUZ

AK Parti'li bir milletvekilinin ''paranoyaya kaçıyorsunuz'' demesi üzerine Güler, ''Hayır soru soruyorum, hesabını vermeye hazırım. Paranoya akli dengeyi içermez, o nedenle geçersiz'' karşılığını verdi.

Bilim ile ilmin aynı şey olmadığını ifade eden Güler, ''Üniversite bünyesinde dini ilimler fakültesi kuruluyor. Yeni üniversitenin bilimsel yöntemi nasıl olacak? Bünyesindeki 4 fakülte bilim, biri ilim yapacak. Eğer öyleyse ilim bilimin önündeyse dini ilimler fakültesi diğer 4 fakülteyi peşinden götürecek. Üniversitenin ilk iki yılında öğrenciler bu 5 fakülteden oluşturulacak ortak programdan geçirilecek. Eğer bilim ile ilim arasında size göre hiyerarşi varsa yeni üniversite dini ilimler fakültesi önderliğinde bir tür medrese olacaktır. Hepimiz yaşayalım görelim, dilerim yanılırım'' diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, ''Mersin Valisi'nin medrese kurulmasıyla ilgili ifadeleri olduğunu, bunun internet sitesinde yer aldığını'' savunarak, ''Buraya gelmeden kontrol ettim, siteden kaldırıldığını gördüm. Niye üniversite kuruyorsunuz?'' dedi.

ÜNİVERSİTELERDE TERÖRİST YETİŞİYOR

Atıcı, bir milletvekilinin ''Üniversitelerde terörist yetişiyor, medreselerden terörist yetişmez'' dediğini belirterek, ''Gerçek amacınızı biliyoruz. Üniversiteler konuşabiliyor mu, kurmayın kardeşim. Kurmayın, daha çok öğrenci ve öğretim üyesini içeriye atmayın. Gerçek üniversite siyasete yön verir. Ama bunun için üniversitenin dik durması lazım'' diye konuştu.

Performans sistemini eleştiren Atıcı'ya bir milletvekilinin ''Daha önce yatıyorlardı'' diye laf atması üzerine, ''Sizin içinizde de öğretim üyeleri var, onlar yatıyorlar mıydı? Yazıklar olsun. Öğretim üyelerini bu kadar hakir görüyorsanız size söyleyecek tek lafım yok. Çok ayıp'' diye tepki gösterdi.

Konuşmaların ardından tasarı kabul edilerek yasalaştı.

Genel Kurul'da ayrıca Türkiye ile Slovakya Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı da kabul edildi.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, birleşimi saat 14.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.