BIST 9.793
DOLAR 32,49
EURO 34,93
ALTIN 2.431,92
HABER /  POLİTİKA

Yeni tezkeredeki müthiş detay!

Meclis'e gönderilen yeni tezkeredeki Suriye detayı Ankara kulislerini hareketlendirdi.

Abone ol

Bakanlar Kurulu Başbakan Ahmet Davutoğlu imzalı Irak ve Suriye tezkeresini Meclis'e gönderdi.

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın kamuoyuna açıkladığı tezkeredeki bir detay Ankara kulislerini hareketlendirdi. İşte tezkeredeki şaşırtan Suriye ayrıntısı;


Hükümet, Irak ve Suriye'deki terör faaliyetlerine yönelik hazırladığı tezkere Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun imzasıyla TBMM'ye gönderildi.

SURİYE TEK SATIR YOK

Geçtiğimiz yıl Suriye için Meclis'e sevk ediler tezkerede Suriye rejimi, Türkiye'ye yönelik tehdit olarak nitelendirilmişti. Meclis'e gönderilen yeni tezkere ise Suriye rejiminden hiç bahsedilmedi. Tezkerede, Türkiye'ye yönelik tehditler Irak ve Suriye'deki terör örgütleri olarak belirlendi.

1 MART TEZKERESİNE BENZER MADDE

Tezkerede ABD ile Türkiye arasında krize neden olan 1 Mart tezkeresine benzer bir madde de yer aldı.

İki ülke sınırında olası bir güvenli bölge kurulmasına uluslararası gücün katkı vermeyi uygun görmesi halinde yabancı askerlerin Türkiye’den geçişi ve bulunmasına olanak sağlanması da tezkerede yer aldı. Askerin, yabancı asker bulundurma ve yurtdışına gitme talepleri tezkereye açıkça yansırken İncirlik dahil “Üs kullanımı” konusunda açık ifade yerine “Esasları hükümet belirlemesi” tanımına yer verildi.

1 MART TEZKERESİ REDDEDİLMİŞTİ

ABD'nin Irak'a müdahalesi öncesi hükümet, yabancı askerlerin ülkemiz topraklarını kullanarak Irak'a müdahalesine olanak sağlayan bir tezkere çıkarmış, ancak tezkere hem Ak Parti hem de CHP'nin oylarıyla reddedilmişti. Bu durum ABD ile Türkiye arasında uzun süre soğuk rüzgarlar esmesine neden olmuştu. Ülkemiz topraklarının yabancı askerlerce kullanılmasına olanak sağlayan bu tezkereye Meclis'in tavrının nasıl olacağı merak ediliyor.



KİM NE SÖYLEDİ?

Alper Turgut @AlperTurgut01
Tezkere metnine göre; AKP, Esad'ı yine arkadaş olarak ekledi sanki.
 
Lütfü Türkkan @LutfuTurkkan
Perşembe günü tezkere Meclis'te. Süleyman Şah Türbesi IŞİD'in elinde. Senaryo tamamdır. Türk askeri ilerle...!
 
Atilla Taş @AtillaTasNet
Savaş savaş diye bağırıyordunuz alın nurtopu gibi bir savaşınız oldu. Kim getirdi olayları buraya? Ben getirdim dimi? Şarkı yaptım Suriye'ye!
 
Suat Kılıç @suatkilic
Barış isteyen savaşa hazır olacak. Tarihin en kapsamlı sınır ötesi operasyon tezkeresi. Sonu hayrolsun...
 
Faruk Mercan @farukmercan
Süleyman Şah türbesinin de bulunduğu bölge aylardır IŞİD'in kontrolünde. Türbeye saldırıları yok; ama belli ki birileri provokasyon peşinde.

TEZKEREDE NELER VAR?

Tezkere metninde, Türkiye’nin güney kara sınırları boyunca ulusal güvenliğe dönük risk ve tehditlerin ciddi biçimde arttığı, riskler ve tehditlerden en fazla etkilenen ülkenin Türkiye olduğu vurgulanarak, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması için hükümete yetki verilmesi istendi.

Bu iki talep için 5 ayrı gerekçenin sıralandığı tezkerede, Irak’ın kuzey bölgesinde PKK terör unsurlarının varlığını sürdürdüğü vurgulandı. Metinde, “IŞİD ve benzeri terör örgütleri” ifadesine yer verildi. Tezkerede talep edilen yetkilerin çerçevesi çok geniş çizilerek, Türkiye’nin talep ettiği Suriye-Irak sınırında güvenli hat, uçuşa yasak bölge ve olası sıcak takip faaliyetlerine ilişkin bütün tedbirler sıralandı.

TEZKERENİN 5 NEDENİ

Tezkere metninde, TBMM’den şu gerekçelerle izin istenildiği vurgulandı:

1 - Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak,
2 - Irak ve Suriye’deki tüm terörist örgütlerden ülkemize yönelebilecek saldırıları berataraf etmek,
3 - Kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı güvenliğinin idae ettirilmesini sağlamak,
4 - Kriz süresince ve sonrasında hasıl olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye’nin yüksek menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak,
5 - Gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere...

TEZKEREDEKİ YABANCI ASKER İZNİ

Tezkere metninde bu gerekçelerle şu izinler istendi:

1- Hudut, şümül, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde TSK’nın gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi.
2- Aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması, bu kuvvetlerin hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için anayasanın 92. maddesi uyarınca TBMM’den bir yıl süreyle izin istenilmesi Bakanlar Kurulu’nca 30 Ekim 2014’te kararlaştırılmıştır.”

TÜRK ASKERİNE SINIR ÖTESİ İZNİ

Tezkeredeki yetki talepleri, Türkiye’nin sınırda, özellikle de Suriye topraklarında “güvenli hat” oluşturulması ve buranın uçuşa yasak bölge ilan edilmesi talebi doğrultusunda istendi. IŞİD karşıtı koalisyona katılan tüm ülkelerin asker göndereceği, sınır boyunca uzanacak ya da birbirine bağlantılı ceplerden oluşacak güvenli hat kurulması talebini bu ülkelere ileten, gerekirse Türkiye’nin de bu hattı kurabileceğini bildiren hükümet, bu doğrultuda, TSK’nın yabancı ülkelere gönderilmesini ve yabancı askerlerin Türkiye’de konuşlanmasını talep etti.

Bu yetkilerin verilmesi, Süleyman Şah Karakolu başta olmak üzere Suriye ve Irak’ta Türkiye’ye yönelebilecek bir tehdide karşı sınırötesi operasyon yapma yetkisini de hükümete veriyor.

YETKİ VERİLİRSE NE OLUR?
Yetkinin verilmesi ve kullanılması halinde, başta ABD askeri olmak üzere, yabancı askerler Türkiye’de konuşlanabilecek. Böylece cumhuriyet tarihinde örneğine az rastlanır bir durum yaşanacak.
Tezkere, çözüm süreci nedeniyle eylemsizlik kararı bulunan PKK’ya yönelik sınırötesi operasyon yapılması yetkisini de tanıyacak.

Yetki talepleri 92. madde kapsamında

Tezkeredeki yetki talepleri anayasanın 92. maddesi uyarınca talep edildi. 92. maddede “Milletlerarası hukukun meşru saydığı hallerde savaş hali ilanına ve Türkiye’nin taraf olduğu milletlerarası andlaşmaların veya milletlerarası nezaket kurallarının gerektirdiği haller dışında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine veya yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunmasına izin verme yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisinindir” düzenlemesi yer alıyor.