BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.422,62
HABER /  MEDYA

Yeni Şafak yazarı Kobani senaryosunu açıkladı

Yazar İbrahim Karagül, ülke sokaklarının ateşe çevrildiği Kobani protestolarının perde arkasını yazdı.

Abone ol

Yeni Şafak gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, senaryonun iki hedefi olduğunu açıkladı. Yazara göre hedef çözüm sürecini bitirmek ve Kürtler üzerinden bir Gezi senaryosu uygulayıp hükümetle hesaplaşmak.

Türkiye iki gündür alev alev yanıyor, sokaklar adeta cehenneme döndü. Hükümetin Işid politikasını protesto bahanesiyle ülkeyi yangına yerine çevrdiler.

Peki yaşananlar bizleri nereye sürükleyecek? Dış politika yazılarıyla bilinen Karagül, olayları ele aldığı bugünkü yazısında bakın nelere işaret ediyor:

BU ASIL ÇELİŞKİ?

"Tezkere'ye hayır, diyorlar, sonra çıkıp silah istiyorlar, asker istiyorlar. Bu nasıl bir çelişki? Orada güvenli bölge oluşturalım, Kobani'yi saldırılardan koruyalım, diyenlere ateş püskürüyorlar, sonra 'Kobani'yi niye kurtarmıyorsun' diye ortalığı ateşe veriyorlar. Bu nasıl bir hastalık? Askere taş atan vekil, 'sizin devletiniz' diyen vekil, Türkiye PYD'lileri IŞİD'in elinden kurtarmıyor, diye kıyameti koparıyor, bu nasıl bir siyasi körlük!

HEDEF SURİYE'DEN ÇOK ANKARA'YA YÖNELİK

BDP ve CHP'nin sokak terörü üzerinden, bütün örgütleri sahaya çağırarak sorumluluğunu üslendiği bu tehlikeli gidişat Türkiye'ye büyük zarar verir. Senaryonun iki hedefi var: Çözüm sürecini bitirmek ve Kürtler üzerinden bir Gezi senaryosu uygulayıp hükümetle hesaplaşmak. Asla Kürtlerin temel meseleleriyle bir alakası yok. Asla IŞİD'le hesaplaşma diye bir hedef yok. Hedef Suriye'den çok Ankara'ya yönelik ve işin tehlikeli tarafı da bu.

Türkiye'nin bu bölgedeki geleceği Kürtlerle birliktedir. Ancak Türkiye'nin bu ortaklık üzerinden Arapları düşman bellemesini de kimse beklemesin. Türkiye, IŞİD'in şiddet dolu serüvenine, IŞİD İslam anlayışına ne kadar mesafeli olduğunu, bu tip İslam algısının bölgede sonu gelmez savaşlara neden olacağını bildiğini söylemeye bile gerek yok.

BÖLGE İRAN ARABİSTAN GİBİ İKİ UÇ CEPHE ARASINDA GİDİP GELİYOR

Bütün bölge aslında İran–Suudi Arabistan gibi 'iki uç cephe' arasında gidip geliyor. Gelecekte yaşanacak çatışmaların da bu iki cephe arasındaki büyük çatışmanın sonuçları olduğunun farkında olmalıyız. Bu bir güç mücadelesi ve örgütler ve cepheler bu mücadele çerçevesinde şekil alıyor.

TÜRKİYE İKİ UÇ ARASINDA DENGELİ BİR MEVZİDİR

Türkiye, iki uç arasında dengeli bir mevzidir, bir umuttur. Durduğu yer sağlamdır, böyle de devam etmelidir. Batılı ülkeler iki uç arasındaki çatışmayı beslerken onlara yönelmesi gereken öfkenin Türkiye'ye yöneltilmesi de bölge geneline yönelik müdahaleci senaryoların uzantılarıdır. Bu güçler, gelecekte yıllarca sürecek bir mezhep savaşının altyapısını oluşturuyor şu an. Projeyi kıracak tek güç de Türkiye'dir. Bu yüzden Türkiye'yi iki ateş arasına almaya, çözüm sürecini bitirerek etnik çatışmalarla yormaya çalışıyorlar."