BIST 9.677
DOLAR 32,59
EURO 34,87
ALTIN 2.502,93

Yeni Peugeot 308 1.2 Pure Tech

Yeni Peugeot 308 1.2 Pure Tech


Geçen yıl “Car of The Year” (Yılın otomobili) ödülünü aldıktan sonra “Top Gear” den yılın "Hatcback otomobili" ve Pure Tech "Yılın motoru" ödüllerinin de sahibi oldu 308. Daha önce dizel motor ve manuel şanzımanla birlikte test etme şansım olmuştu. Ancak benzinli düşük hacim ve otomatik vitesli bu versiyonu kullanmak başlı başına yenilik oldu.Dikkat çekici tasarımı başarılı, özellikle farların verdiği hırçın ifade otomobile dinamizm katarken, düz çizgileri ise otomobile modern ve şık bir hava veriyor. Arka kısım yine gösterişten uzak ve ağırbaşlı bir görüneme sahip.
 

Otomobilin sahip olduğu I-Cockpit sistemi, koltuğa oturduğunuzda size dışarıdan soyutlanmış, özel bir alanda bulunduğunuz hissini çok güçlü veriyor. Malzeme kalitesi sınıfının üstünde diyebilirim. Dokunduğunuz her şeyde ayrı bir özen ve itina olduğunu görebiliyor ve hissedebiliyorsunuz. 308 de iç kısım alışılmışın biraz dışında, bildiğiniz birçok tuşu unutun, toplamda orta konsolda 5 tane tuş var. Sadelik her zaman zarifmidir bilemem ama bu otomobildeki sadelik tamamen zarafeti ortaya çıkarıyor. Direksiyon üzerindeki tuşlar haricinde her şeyi 9.7” lik  dokunmatik ekrandan kontrol ediyorsunuz. Klima,telefon,navigasyon gibi. İ-Cockpit tamamen sürücüye yönelik geliştirilmiş durumda. Koltuklar çok rahat ideal sürüş pozisyonunu bulmak zor olmuyor. Küçük eşyalarınız için bolca yer var. Sadece vitesin arkasındaki bardaklık tek değil de iki tane olsaymış daha iyi olurmuş. En sevdiğim kısım ise küçük direksiyon, üzerinden multimedyayı kontrol edebildiğiniz direksiyon küçük olmasıyla bence hakimiyet hissini daha fazla veriyor. İ-Cockpit çok havali, kendinizi her şeyi dokunmatik ekrandan kontrol etmeye alıştırmak biraz zaman gerektirse de buna kesinlikle değer. Kokpitte ve arka kısımda hem sürücü hem de yolcular için sınıfına göre oldukça ideal baş ve diz mesafesi sunuyor. 428 lt lik bagaj hacmi ise yine sınıfına göre yeterli boyutta. Geri görüş kamerasının en net olduğu otomobillerden 308.
 

Test otomobilim ödüllü bir motora sahip. Ve bu ödülü sonuna kadar hak ettiğini düşünüyorum. 1.2 litrelik 130 beygir güç üreten Turbo Pure Tech motora 6 ileri tam otomatik şanzıman eşlik ediyor. 230 Nm tork üreten motoru 6 ileri manuel şanzımanla da alabiliyorsunuz. Turbo besleme sayesinde oldukça canlı olan motora yine uyumlu şanzıman eşlik edince sürüş oldukça keyifli oluyor. Düşük hacimli bu motor sahip olduğu teknoloji ile çok seri ve de en önemlisi ekonomik sürüş yapabilmenizi sağlıyor. Yapılan bir testte bir depo ile 1718 km giderek rekor kıran 1.2 lt 130 beygirlik Pure Tech motor aldığı ödülü çevre duyarlılığı ile de fazlasıyla hak ediyor. Ancak günlük kullanımda bir depo ile bu km çok mümkün olmayacaktır. Çünkü bu denli ekonomik kullanmak için uymanız gerekenler günlük hayatta çok mümkün olmayan değerler. Ancak ben otomobili yoğun trafikte şehir içinde kullandım ve elle ettiğim değer 7.6 otomatik benzinli bir otomobil için çok iyi bir değer.